Stratégiai jelentőségű beszéd várható a miniszterelnöktől

– Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn minden bizonnyal a szűkebben vett magyar és a tágabban értelmezett európai nézőpontból is kísérletet tesz arra, hogy felvázolja a következő évek legfontosabb stratégiai kérdéseit, és azokra megadja a sajátos magyar válaszokat – nyilatkozta lapunknak Tóth Erik, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatóhelyettese. Az elemző szerint a háború, az energiaválság, a küszöbönálló gazdasági recesszió, valamint az Európai Unió világpolitikai szerepének újraértelmezése mind hangsúlyos témák lehetnek.

Kincses
2022. 07. 23. 6:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányfői értékelés egyben iránytűként szolgálhat – csakúgy, mint a korábbi években – a választók számára is, hiszen most mindenkit egy kérdés érdekel: mikor lesz vége a háborúnak, mikor tér vissza az élet a megszokott kerékvágásba. Orbán Viktor felelős politikai vezetőként, Európa legstabilabb politikai rendszerében, ráadásul messze a legnagyobb társadalmi legitimációval a háta mögött fog Tusványoson fellépni, kiutat keresve a mostani, rendkívül ingatag és turbulens nemzetközi politikai helyzetből – fejtette ki Tóth Erik.

Az elemző szerint február 24-én új időszámítás kezdődött, a XXI. század válságokkal eddig is bőven terhelt időszaka most még kedvezőtlenebb helyzetet idézett elő: háborús infláció robbant ki és újfent gazdasági válság fenyegeti a világot, az energiaválságról nem is beszélve. Véleménye szerint Európa nem találja a békéhez vezető utat, az EU szankciós politikája nemcsak kudarcos, hanem kontraproduktív is: az oroszokat kevésbé vagy egyáltalán nem érinti, míg az EU gazdasági kilátásait komolyan lerontotta. Ebben a bizonytalan helyzetben a kormányfői intelmek minden bizonnyal nemcsak a legutóbbi, három évvel ezelőtti tusnádfürdői találkozó óta eltelt időszak eseményeit dolgozzák fel, hanem a jövő nagy kérdéseire koncentrálnak majd elsősorban.
Orbán Viktor rendszeresen osztja meg a kormányzással és a közérdeklődést övező stratégiai kérdésekkel kapcsolatos gondolatait – mutatott rá Tóth Erik. A tusványosi előadás hungarikum, az európai politikai vezetők elszoktak ugyanis attól, hogy a kampányidőszakokon túl érdemben megosszák a közvéleménnyel a célkitűzései­ket – hívta fel a figyelmet az elemző.

 

A háború a határon túli magyarságot is érinti

Orbán Viktor miniszterelnök idén is megtartotta szokásos egyeztetését tusnádfürdői előadása előestéjén a Kárpát-medencei magyar szervezetek vezetőivel – tájékoztatott Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár. A megbeszélésen elhangzott, hogy az elhúzódó ukrajnai háború nemcsak Magyarországot, hanem a határon túli magyar nemzetrészeket is súlyosan érinti, ezért folyamatos egyeztetésre van szükség a gazdasági és társadalmi károk elhárításához. A résztvevők kifejezték szándékukat, a válság ellenére is meg fogják őrizni a magyar nemzetpolitika elmúlt tizenkét évben elért eredményeit – mondta a miniszterelnök sajtófőnöke.

 

Borítókép: A miniszterelnök tusnádfürdői értékelése hungarikumnak számít (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.