„Az emberi élet nem lehet üzlet!”

Ahhoz, hogy minden vágyott gyermek a világra jöhessen hazánkban, hosszú út áll még előttünk – mondta lapunknak Vesztergom Dóra. Az Országos Kórházi Főigazgatóság humánreprodukciós igazgatóságának vezetője kifejtette: ehhez sok mindenre szükség van a korai edukációtól kezdve a folyamatos ismeretterjesztésen át egészen az egységesen magas színvonalú és mindenki számára elérhető ellátásig.

Munkatársunktól
2022. 08. 19. 6:50
Family at home with new baby
Family at home with new baby Fotó: Laurie and Charles
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén egységes feltételek mentén központi koordináció alá került Magyarországon a meddőségi kezelések területe, a kormány nemzetstratégiai szintű céljai ugyanis megkövetelték a sok szempontból rendezetlen piaci alapú állapotok átalakítását.

– Orvosként és édesanyaként is aggódva figyelem, hogy a meddőséggel küzdő nők és férfiak számaránya az elmúlt évtizedekben világszerte növekszik, ezért fontos, hogy kormányzati szinten is kiemelt figyelem jusson a gyermekvállalás ösztönzésére és a nehézségekkel küzdő párok támogatására, lehetőségeik kiszélesítésére – fogalmazott lapunknak Vesztergom Dóra, az Országos Kórházi Főigazgatóság humánreprodukciós igazgatóságának vezetője, aki szülész-nőgyógyászként, endokrinológusként és meddőségi specialistaként jól ismeri a meddőséggel küzdő párok mindennapos nehézségeit. Hozzáfűzte: 

hitvallása szerint nem lehet más a cél, mint hogy valamennyi vágyott gyermek megszülethessen Magyarországon, anyagi korlátoktól függetlenül, illetve a tájékozatlanságból fakadó hátrányoktól mentes körülmények között.

Az igazgató úgy véli, egy nemzeti kormány ezen célok eléréséért legfőképp azt teheti, hogy a meddőségi ellátórendszer korszerűsítésével és az asszisztált reprodukciós kezelések, ezen belül is a mesterséges megtermékenyítési eljárások hozzáférésének javításával mindazok számára megteremti a gyermekáldás lehetőségét, akik különféle okok miatt eddig nem tudták igénybe venni a piaci alapon működő intézmények szolgáltatásait. Ennek alapfeltétele a teljes transzparencia, a központi irányítás és felügyelet, ezért hívta életre a kormány a humánreprodukciós igazgatóságot.

Hazánkban minden ötödik párkapcsolatban nehézségbe ütközik a tervezett gyermekvállalás, ami érzékelhető mértékben hozzájárul ahhoz, hogy az elmúlt évek sikeres családpolitikai intézkedései ellenére sem állt meg hazánk népességének természetes fogyása.

– Kiemelkedő jelentőségű feladatnak tekintem az érintett párok gyermekvállalásra tett erőfeszítéseinek támogatását, ezért fontos, hogy létrejöjjön egy hatékony, minden érintett számára biztonságos és a lehető legrövidebb idő alatt elérhető ellátórendszer – emelte ki Vesztergom Dóra, aki szerint szem előtt kell tartaniuk azt is, hogy a meddőségben érintett párok, akár női, akár férfirészről merül fel probléma, rendkívül kiszolgáltatott helyzetben vannak; nemcsak orvosszakmai, de anyagi értelemben is, ezért különösen lényeges, hogy valamennyi páciens bizalommal fordulhasson a szakemberekhez, akik végig vezetik őket a segítség lehető leg­gyorsabb útján.

– Célunk egy olyan korszerű, az emberi életet tiszteletben tartó, hatékony ellátórendszer kialakítása, amely egységesen magas színvonalú és ingyenes ellátást nyújt az egész országban, bárhol is várják a vágyott gyermek megérkezését. Ennek érdekében a 2020-as átalakítással ingyenessé váltak a gyógyszerek, és jelentősen megnőtt a meddőségi kezelésekre fordított finanszírozás összege – fejtette ki.

A humánreprodukciós igazgatóság tervei és feladatai között jelentős hangsúlyt kapott a termékenységtudatosság növelése, hiszen rendkívül fontos a fiatalok célzott nevelése és informálása későbbi gyermekvállalási ­terveik megvalósítása érdekében

– tudtuk meg az igazgatótól.

– Ebben természetesen szerepet kell vállalnia a családnak, az iskolának és a szakembereknek is, ám az országos szinten elindított tájékoztató kampányok, a célzott reprodukciós ismeretterjesztés, a korai iskolai edukáció ösztönzése és lehetőségének megteremtése ugyancsak a stratégiájuk részét képezi. Edukáció persze nemcsak gyermek-, illetve kamaszkorban szükséges, éppolyan lényeges a családalapítás előtt állók számára nyújtott megfelelő tájékoztatás szerepe is – emelte ki Vesztergom Dóra.

Az orvos szerint fontos, hogy rámutassunk olyan rizikófaktorokra, mint az életkor és a meddőség kapcsolatára, valamint arra, hogy a gyermektelen párok női és férfi tagjánál egyaránt felmerülhetnek a meddőséget okozó tényezők, ezért az eredményes kezelés érdekében az együttes megszólításuk szükséges, hiszen így egymást is segíthetik a problémák leküzdésében.

– A meddőségkezelési ellátórendszer egységes célkitűzések szerinti működtetése és felügyelete elengedhetetlen közös társadalmi céljaink eléréséhez, hiszen ahhoz, hogy valamennyi vágyott gyermek a világra jöhessen hazánkban, sok mindenre szükség van a korai edukációtól kezdve a folyamatos ismeretterjesztésen át az egységesen magas színvonalú és mindenki számára elérhető ellátásig. – Ezért dolgozunk, mert az emberi élet nem lehet üzlet – foglalta össze Vesztergom Dóra.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: 123RF)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.