Hajnal Miklós: Nem az a legfontosabb kérdés, hogy küldünk-e a fegyvereket

– A háborús vészhelyzet kihirdetése Magyarországon irreleváns annak tükrében, hogy nem engedtünk át fegyvereket országunk területén – mondta Hajnal Miklós, a Momentum politikusa a Tranzit közéleti évadnyitó és gondolatexpón Dömötör Csabával, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárával folytatott vitája során. Dömötör Csaba szerint ha az ellenzék győzött volna, közelebb lennénk a háborúhoz, és nem lenne rezsicsökkentés Magyarországon.

Ternovácz Áron (Tihany)
2022. 08. 26. 19:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A háború és a béke témájában egy nagyon világos választóvonal van a kormány és az ellenzék között. Ha háborúról van szó, akkor például a Momentum és más baloldali pártok is állást foglaltak amellett, hogy fegyvereket kellene küldeni a hadszíntérre. Ez pedig nem a béke irányába tett lépés. Ha az ellenzék győzött volna, közelebb lennénk a háborúhoz és nem lenne rezsicsökkentés. Ezt az imént Márki-Zay Péter is megerősítette – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a Tranzit közéleti évadnyitó és gondolatexpón Tihanyban Hajnal Miklóssal, a Momentum parlamenti képviselőjével folytatott vitán. 

 

A legfontosabb kérdés

Hajnal Miklós úgy látja, a baloldalon senki nincs a háború pártján. Mint mondta, ők is békét akarnak. A magát korábban közgazdásznak hazudó politikus szerint nem az a legfontosabb kérdés, hogy Magyarországon mennek-e keresztül fegyverek. 

Hajnal Miklós szerint irreleváns a háborús vészhelyzet, ha nem szállítunk fegyvereket. Forrás: Facebook

Úgy véli, a háborús vészhelyzet kihirdetése Magyarországon irreleváns annak tükrében, hogy nem engedtünk át fegyvereket országunk területén. 

Lengyelországon keresztül mentek fegyverek. Románián keresztül mentek fegyverek. Hol vannak ezek nagyobb veszélyben, mint Magyarország? 

– érdeklődött Hajnal, majd másodszor is leszögezte, szerinte az a legfontosabb kérdés, hogy milyen gyorsan halad előre az orosz hadsereg az ukrán fronton, és nem az hogy keresztülmennek-e hazánkon a fegyverek.

 

A hadviselés irányába lépünk

Dömötör Csaba felhívta a figyelmet, hogy Hajnal Miklós pártjának egykori miniszterelnök-jelöltje, Fekete-Győr András korábban egyértelműen kijelentette, fegyvereket akar küldeni Ukrajnába. Az államtitkár emellett emlékeztetett, olyan baloldali szereplő is volt, aki katonákat is küldött volna. 

A fegyverek küldése, adott esetben a hadviselő féllé válás lépés a háború irányába, nem pedig a béke irányába. A huszadik század tapasztalatai alapján annak rossz vége lett, amikor sok száz vagy sok ezer kilométerre a hazánktól magyar katonák harcoltak

− mondta. Az energiaárakkal kapcsolatban Dömötör Csaba kifejtette, a magyar kormány az uniós szankciós politikára nemet mondott, azonban ebben egyedül voltak, hiszen a baloldal nem támogatta őket. Az államtitkár emlékeztette Hajnal Miklóst, hogy szövetségese, Kocsis-Cake Olivio korábban amellett kardoskodott, hogy Magyarország zárja el a gázcsapokat. 

 

Miért függünk az orosz gáztól? 

– Ami érthetetlen, hogy miért függünk Oroszországtól gáz- és olajfronton. Ez egész Európa-szinten felvetendő kérdés, de azt gondolom, a magyar kormánynak ebben kiemelt felelőssége van – vélekedett a balliberális politikus, aki azt kifogásolta, hogy miért nem vált le Magyarország az orosz energiáról az elmúlt 12 évben. Dömötör Csaba erre úgy reagált:

nem a mostani kormány alatt alakult ki az orosz importtól való függőségünk, hanem az 1970-es, 80-as években. 

Mint mondta, a kormány alternatív útvonalakat épített ki az elmúlt 12 évben, az LNG-összeköttetés is jobb, mint a kormányzás kezdetén. – A baloldal, amikor hatalmon volt, eladta a Molt. Eladta a szolgáltatókat. Privatizálta az energiaszektort. A mátrai erőmű esetében például sok-sok évre garantált eszközarányos nyereséget nyújtott a külföldi tulajdonosoknak. 

Ha nem lenne most magyar tulajdonban a Mol, nem lenne lehetőségünk korlátozni az üzemanyagárakat. 

A gáztározókat eladták. A magyar kormány vásárolta vissza − részletezte.

A teljes vita alább megtekinthető:

Borítókép: Hajnal Miklós (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.