Soros-szervezeteket támogat az ENSZ

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága az orosz–ukrán háború menekültellátáshoz kapcsolódó feladataira régiós menekültügyi cselekvési tervet dolgozott ki. A segítségnyújtásban részt vevő országok közül hazánknak a tervre fordított összeg mindössze hat százaléka jut, a támogatás jelentős részét pedig Soros Györgyhöz köthető szervezetek kapják.

Munkatársunktól
2022. 08. 01. 5:50
null
2022.02.25. Beregsurány Kárpátaljai menekültek érkezen a magyar -ukrán határhoz az Ukrajnában kitört háború elől menekülve. Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Soros György nevéhez köthető Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations, OSF) által is közvetve vagy közvetetten finanszírozott civil szervezetek kapták az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságától (UNHCR) a régiós menekültügyi cselekvési tervben hazánknak odaítélt összeg jelentős részét. Mindez az UNHCR lapunk megkeresésére adott tájékoztatásából derült ki.

Alábecsült összeg

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága 2022. március közepén, majdnem egy hónappal a háború kirobbanása után jelentkezett Magyarországon.

Az általuk kidolgozott tervben a segítségnyújtásban részt vevő országoknak a menekült­ellátáshoz kapcsolódó feladatokra összesen 1,85 milliárd dollárt, azaz csaknem 750 milliárd forintot irányoztak elő. A Magyarországra jutó támogatás ebből 105 millió dollár, vagyis körülbelül 41-42 milliárd forint, amely kevesebb, mint a teljes összeg hat százaléka. Az elvégzett munka és az érkező menekültek számának ismereté­ben ez komoly mértékben alábecsült összeg.

A terv szerint a hat nagy karitatív szervezet (a Karitatív Tanács szervezetei) a Magyarországra jutó összeg 24 százalékát kaphatnák meg. A túlnyomórészt Soros Györgyhöz köthető szervezeteknek további tíz százalék jutna, míg maguknak az ENSZ – hirtelen ideérkezett – szervezeteinek 66 százalékot, mintegy hetvenmillió dollárt osztanának szét.

Kormányzati terhek

Simon Ernő, az UNHCR magyarországi szóvivője lapunk megkeresésére arról tájékoztatott, hogy a Karitatív Tanács hat tagja közül hárommal már aláírták a partnerségi megállapodást az együttműködésről, az Ökumenikus Segélyszervezet és a Katolikus Karitász pedig úgy döntött, hogy nem élnek az UNHCR felajánlásával.

Megjegyzendő, hogy bár a munka legjelentősebb részét a hat nagy karitatív szervezet a magyar kormánnyal közösen végezte és végzi, a tervben a kormányzati segítségnyújtás, intézkedések kiadásaira közvetlen támogatást egyáltalán nem irányoztak elő.

A fenti négy segélyszervezettel együtt e pillanatban összesen 14 szervezetet támogat az UNHCR Magyarországon az ukrajnai menekültválsághoz kapcsolódóan. Ezek a szervezetek a Migration Aid, a Menedék Egyesület, a Next Step Magyarország Egyesület, a Cordelia Alapítvány, a Magyar Helsinki Bizottság, a Mandák Mária Evangélikus Gyülekezeti Ház, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE), az Utcáról a Lakásba Egyesület, a Romaversitas Alapítvány, illetve a Magyarországi Terre des Hommes Alapítvány (utóbbival a megállapodást még nem írták alá, de várhatóan hamarosan megtörténik).

Egyértelmű finanszírozás

Az UNHCR által támogatott szervezetek közül többet közvetetten vagy közvetlenül támogat a Soros György nevéhez köthető Nyílt Társadalom Alapítványok.

A Migration Aidnek például korábban a Soros-alapítvány biztosított helyiséget a menekültek segélyezésére. A szervezet magyarországi kapcsolatrendszerébe olyan itthoni Soros-NGO-k is beletartoznak, mint a Magyar Helsinki Bizottság, a Menedék Egyesület, a Társaság a Szabadságjogokért, az Amnesty International vagy az Artemisszió Alapítvány.

A Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület célja a bevándorlók jogainak kiterjesztése. Ennek érdekében többször tüntettek a magyar kormány bevándorláspolitikája ellen és a migránsok mellett. 2003-ban a Soros-alapítvány is támogatásban részesítette a Menedéket, majd 2009-ben újból feltűnt az Open Society Institute a támogatók között 4,2 milliós összeggel. A Menedék 2015-ben 5,6 millió forintot, 2016-ban pedig már több mint 18,5 millió forintot kapott Soros György alapítványától. A Next Step Magyarország Egyesületet a 2020-as évben az OSF több mint 163 ezer dollárral, vagyis több mint 64 millió forinttal támogatta a honlapja szerint.

A Cordelia Alapítvány a Szervezett Erőszak Áldozataiért tevékenysége szerint a traumát elszenvedő embereknek, köztük megkínzott menekülteknek nyújt pszichológiai és pszichiát­riai segítséget Magyarországon, működésüket szintén az OSF támogatja. A Magyar Helsinki Bizottságot aligha kell bárkinek is bemutatni, a bizottság 2014-ben 55 millió forint támogatást kapott a Soros-alapítványtól.

A Kőszeg Ferenc által alapított Magyar Helsinki Bizottság működését szinte teljes egészében Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok hálózata és közvetlen szövetségesei, a Sigrid Rausing Trust és az OAK Alapítvány finanszírozták 2019-ben is. A NANE, az Utcáról a Lakásba Egyesület nyíltan vállalja, hogy szervezetüket 1994 óta támogatja a Nyílt Társadalom Alapítványok. A NANE egyébként LMBTQ-érdekvédelemmel is foglalkozik, és szoros kapcsolatban áll más, hasonló tevékenységet végző egyesületekkel.

A Romaversitas Alapítvány támogatói között szintén ott találjuk a Nyílt Társadalom Alapítványokat, 2021-es beszámolójuk szerint az alapítványhoz tartozó Open Society Institute a tevékenységüket a tavalyi évben több mint 11 millió forinttal támogatta.

Nem tudni, hogy a régiós menekültügyi cselekvési tervből hazánknak jutó összeg fennmaradó részét mely szervezetek fogják megkapni, ahogy az ENSZ szervezeteinek konkrét tevékenységét sem ismerjük. Egyelőre csak egy szórólappal találkozhatott a lakosság országszerte, amelyben arra figyelmeztetnek, milyen emberkereskedelemmel, kizsákmányolással és bántalmazással kapcsolatos kockázatok állnak fenn az ukrajnai vészhelyzettel összefüggésben.

Borítókép: A menekültek számának ismeretében alábecsült összeget kap Magyarország (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.