Törölték a celebek ügyvédjének kamarai tagságát

Törölte tagjai sorából Sz. Rolandot a Budapesti Ügyvédi Kamara. Tavaly még felfüggeszteni sem akarták, pedig a jogász ellen másodszor indult büntetőeljárás. Az első ügyében már két évre ítélték, felfüggesztve, a második ügyben pedig a napokban vádolták meg.

2022. 08. 22. 20:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Ügyvédi Kamara törölte Sz. Roland ügyvédi tagságát, mindkét ügyvédi igazolványa érvénytelen – derül ki a kamara honlapján. A Központi Nyomozó Főügyészség három ügyvéd és hat civil társuk ellen vesztegetés, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette, hivatali vesztegetés bűntette, ügyvédi visszaélés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat a napokban. 

Az egyik ügyvéd vádlott Sz. Roland, aki korábban a Nemzeti Adó- és Vámhivatalban töltött be vezető állásokat, s a NAV-tól 2012-ben máig tisztázatlan körülmények között távozott. NAV-os pályafutását a kiemelt ügyekkel foglalkozó központi nyomozó főosztály vezetőjeként fejezte be.


A jogász celebek védőjeként vált ismertté. Ő védte a néhai Berki Krisztiánt, de Galambos Lajos (Lagzi Lajcsi), Gáspár Győző, alias Győzike és a viszkis rabló, Ambrus Attila mellett is feltűnt.

A jelenlegi vád lényege, hogy a vádlottak a miniszterelnökre, a legfőbb ügyészre és magas rangú NAV-vezetőkre hivatkozva több tételben 858 millió forintot csaltak ki egy vállalkozótól azzal, hogy elsimítják az adóügyeit.

 A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) operatív felderítésével indult az ügy. (Ne felejtsük, Sz. Roland a NAV-ból került az ügyvédek közé.) Az ügyvédnek már van bűnügyi előélete vádlottként. 

Még 2012 júliusában kezdett praktizálni, majd 2014. április közepén a Budapesti Nyomozó Ügyészség elfogta és bűnügyi őrizetbe helyezte. 

A vád szerint Sz. Roland „kérésére” egy NAV-os nyomozó 2013-ban és 2014-ben a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál indult bűnügyekben kért le jogosulatlanul gyanúsítottakkal vagy tanúkkal kapcsolatos, elsősorban tervezett nyomozási cselekményekre vonatkozó adatokat a hatósági információs rendszerből, és azokat az ügyvédnek kiadta.

 Az ügyvéd 2014. április 19-től előzetes letartóztatásban, 2014. december 17-től 2015. március 19-ig házi őrizetben volt. Azóta szabadlábon védekezik, és a Fővárosi Törvényszéken az ügy másodrendű vádlottjaként végrehajtásában felfüggesztett kétéves börtönbüntetésre ítélték nem jogerősen.

A férfit 2021 májusban ismét elfogták, azóta bűnügyi felügyelet alatt áll, lábán nyomkövetőt kell viselnie. Lapértesülés szerint azért nem tartóztatták le, mert együttműködött a hatóságokkal, a 24.hu úgy tudja, beismerő vallomást tett.
 

Mindenesetre a − nem jogerős − bírósági ítélet és az újabb gyanúsítás ellenére a kamara nem függesztette fel Sz. Roland kamarai tagságát. Erről tavaly július 4-én írtunk, hogy aztán négy nap múlva már a változásról adhassunk hírt, miszerint július 8-án mégis felfüggesztették Sz. kamarai tagságát, ami 2022. január 8-ig volt érvényes. 

Napjainkra azonban már ez is múlt időbe teendő, hiszen törölték a kétszeresen is vádlott Sz. Roland kamarai tagságát.

A vádhatóság egyébként indítványozta, hogy a három ügyvéd vádlottat az ügyvédi foglalkozástól tiltsák el, valamint az egyes vádlottakkal szemben mintegy 858 millió forint értékben vagyonelkobzást rendeljenek el.

Borítókép: A jog pallosa lesújtott a visszaeső ügyvédre (Fotó: MN archívum)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.