Gulyás Gergely: Erős, keresztény közösségekre van szükség

Az neves kollégiumi közössége az életre készíti fel a diákokat – fogalmazott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az evangélikus egyház új szakkollégiumának felavatásán. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke hangsúlyozta: a világnak szüksége van igazi, keresztény értelmiségiekre, akik az egyetemi élet és egyházi élet összhangját valósíthatják meg a nagy múltú intézményben.

Domján Anikó
2022. 09. 16. 14:59
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az itt alakuló, protestáns etikát elsajátító közösség meghatározó lesz az evangélikus egyház és az ország életében is

 – hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az új Luther Otthon istentisztelettel és szenteléssel egybekötött átadásán.

A Benczúr László tervei alapján épült új, százhúsz férőhelyes szakkollégium épületét a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) székházának telkén, Lágymányoson szentelte fel Fabiny Tamás evangélikus püspök, aki igehirdetésében kiemelte: bámulatosan gyorsan „nőtt ki a földből” az új kollégium, alig több mint egy évvel, az alapkőletétel után. 

Legyen áldott az Isten, aki az ő népéről szó szerint nemzedékről nemzedékre gondoskodik

 – szólt a hálaadó istentiszteleten a püspök, utalva azokra a diákokra, akiknek a szülei még az épület elődjében, a Vizafogó utcában működő Luther Otthonban laktak.

Hangsúlyozta: jó, hogy jelen vannak a lüktető egyetemi város központjában, hiszen az evangélikus egyház legrégebben működő szakkollégiuma az egyetemi és egyházi élet összhangját testesíti meg.

A világnak szüksége van igazi, keresztény értelmiségiekre

 – emelte ki Fabiny Tamás, majd hozzátette: reményei szerint jó erkölcsű, tisztességes, odaadó és tanulmányokra kész fiatalok nyernek felvételt a kollégiumba.

Fotó: Teknős Miklós

Gulyás Gergely hangsúlyozta: akik élhetnek a lehetőséggel, hogy a neves kollégiumban lakjanak, olyan közösséggel is gazdagodnak, amely hosszú távú emberi kapcsolatokat ad és az életre készíti fel őket.

Elárulta: ő maga ugyan kálvinista, de protestánsként és a környéken élőként nagyon fontos számára, hogy az evangélikus egyház létrehozta a közegyházi rendezvényekre, hitépítő alkalmakra és találkozókra szolgáló közösségi épületet. 

Az ország annál erősebb lesz, minél erősebb keresztény közösségek alkotják, akik életük példájával is ezt támasztják alá

 – fogalmazott Gulyás Gergely.

A miniszter kiemelte:

a kereszténység a XXI. században nemhogy nem vált idejétmúlttá, hanem soha nem volt ennyire időszerű

hiszen, ahogyan arra rámutatott: napjainkban a lehetőségek tárháza vár minket, ugyanakkor a morális eligazodási pontokat sokkal nehezebb megtalálni. Fontosnak nevezte, hogy az evangélikus egyház minél többet profitáljon abból, hogy egy ilyen európai színvonalú intézménnyel gazdagodott.

A több mint 1,8 milliárd forintból megvalósult beruházás kapcsán Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője is kifejtette gondolatait: 

A cél, hogy akik itt kollégisták, továbbra is aktív, hívő tagjai maradjanak az egyháznak: az ország, az egyház javára és a Jóisten dicsőségére!

Arra is kitért, hogy az épületben a kortárs elemek és a folytonosság nagyon szép egységet termet, amely szerinte kiváló alapja a hídépítésnek modernitás és mély lelkiség között. Rámutatott: a kereszténység nem valami múltból itt maradt áporodott jelenség, hanem nagyon is a modern világ része, amelyhez megfelelő terek és alkalmak kellenek. 

Egy nagy múltú intézmény

A Luther Otthon 1908–1952 között fiúkollégiumként működött a budapesti Üllői út 24. szám alatt, azonban az akkori kommunista államhatalom bezáratta. 1990-től középiskolai fiúkollégiumként egy volt munkásőrlaktanyában, a Vizafogó utcában működött tovább. 1995-től felsőoktatási kollégium lett, majd 2000-től felmenő rendszerben szakkollégium Luther Márton Szakkollégium néven. Az újbudai épületben a régihez képest mintegy 50 százalékkal több férőhely áll majd rendelkezésre.

 

Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az új Luther Otthon átadásán (Fotó: Teknős Miklós)

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.