időjárás 1°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo
Karácsony Gergely mozgalma is szerepelt az Action for Democracy támogatotti listáján

Hamarosan nyomozhatnak Márki-Zayék ügyében

Munkatársunktól
2022.09.13. 05:45 2022.09.13. 10:47
Hamarosan nyomozhatnak Márki-Zayék ügyében

Csalás és pénzmosás gyanújával indulhat nyomozás Márki-Zay Péterék amerikai pénzei miatt. Az Állami Számvevőszék már vizsgálja, hogy jutott-e a Mindenki Magyarországa Mozgalom által gyűjtött külföldi támogatásból a pártokhoz. Nem Márki-Zay Péter azonban az egyetlen baloldali politikus, akinek a mozgalma tisztázatlan pénzekkel kerül összefüggésbe: Karácsony Gergely mozgalmát is támogathatta az amerikai Action for Democracy.

Csalás és pénzmosás miatt indulhat nyomozás a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalom amerikai finanszírozása ügyé­ben.

Mint ismert, Márki-Zay Péter, az ellenzék egykori közös miniszterelnök-jelöltje a Magyar Hang Gulyáságyú című podcastjében augusztus végén számolt be arról, hogy még június közepén is érkezett több száz millió forintos támogatás az Egyesült Államokból. Azt is elárulta, hogy az Action for Democracy nevű amerikai alapítvány egy tételben küldte ezt az összeget, de azt állította, hogy korábban más utalások is jöttek ettől a szervezettől, és a forrásokat a tengerentúlon sokan adták össze. A volt miniszterelnök-jelölt arról is beszélt az interjúban, hogy ennek a segítségével tudták kifizetni a kampány utolsó számláit.
 

A külföldi pénzek kapcsán végül a közérdekű bejelentéseiről elhíresült Tényi István tett feljelentést a Fővárosi Főügyészségen. Ők a dokumentumot a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak küldték meg, tőlük pedig a Nemzeti Nyomozó Irodához kerültek az iratok. Az ORFK kommunikációs szolgálata megkeresésünkre azt közölte, hogy az ügyben feljelentéskiegészítést rendeltek el. Ez annyit jelent, hogy a rendőröknek összesen harminc napjuk van arra, hogy döntsenek a nyomozás megindításáról vagy a feljelentés elutasításáról.

 Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Alapítvány jogi szakértője a Karc FM-nek elmondta, az Állami Számvevőszék már vizsgálja, hogy jutott-e a Mindenki Magyarországa Mozgalom által gyűjtött külföldi támogatásból a pártokhoz.

Az alkotmányjogász úgy vélekedett, szinte lehetetlen szétválasztani a baloldali pártokat és az általuk támogatott Márki-Zay Péter mögött álló egyesületet, ezt azonban az Állami Számvevőszék vizsgálata fogja majd kideríteni.

Ezen a ponton érdemes felidézni, hogy Márki-Zay Péter az áprilisi választási vereséget követően azt mondta, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom számlájáról a központi kampányt működtették.


Nem Márki-Zay Péter azonban az egyetlen baloldali politikus, akinek a mozgalma tiltott pénzekkel kerül összefüggésbe.

Egyes vélekedések szerint Karácsony Gergely például több mint félmilliárd forintot költött az előválasztás során, s az összeg forrását mai napig rejtély övezi.

A 99 Mozgalom éves beszámolójából semmi nem derült ki, a finanszírozókat nem tüntették fel. A Kontra nemrég kiszúrta, hogy a főpolgármester ernyőszervezete egy ideig szerepelt az Action for Democracy támogatotti listáján, szeptember elsejétől azonban – tehát néhány nappal azután, hogy Márki-Zay a külföldi pénzekről beszélt –, az Action for Democracy honlapján megjelent egy közlemény, amelyben az olvasható, hogy tévesen tették ki honlapjukra a 99 Mozgalom nevű civil szervezet logóját.

Különösen érdekes mindez annak fényében, hogy miután az előválasztás második fordulójában Karácsony visszalépett a hódmezővásárhelyi polgármester javára, Márki-Zay egyből jelezte, hogy belép a 99 Mozgalomba. Karácsony Gergely újságírónk kérdésére azonban azt válaszolta, hogy ez a belépés nem történt meg. Később Márki-Zay viszont határozottan állította, hogy belépett a mozgalomba, csak Karácsony nem tud róla. A Kontra szerint mindez azt erősíti, hogy nagyon komoly nemzetközi beavatkozási kísérlet történt a magyar választásba.

Egyre valószínűbb: azok a globalista körök, akik eleinte Karácsony mögött sorakoztak fel, átpártoltak Márki-Zayhoz

 – vonta le a következtetést a lap.

Borítókép: Közös kasszából finanszírozhatták a közös kampányt (Fotó: Mirkó István)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.