Jövő hét kedden hirdetnek ítéletet Kovács Béla ügyében

A vádhatóság fenntartotta a vádakat Kovács Béla büntetőperében a Kúrián. A Jobbik volt EP-képviselőjét továbbra is az EU intézményei elleni kémkedéssel és az unió kárára elkövetett költségvetési csalással vádolják. A védelem felmentést kért a kémkedés vádja alól. Kovács Moszkvából figyeli az eseményeket.

2022. 09. 20. 19:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember 27-én reggel 9 órakor hirdet ítéletet a Kovács Béla-ügyben harmadfokon eljáró Kúria a Jobbik volt EP-képviselőjének ügyében − derült ki a legfelsőbb bírói testület mai ülésén. 

A kétnaposra tervezett eljárás zárt ajtók mögött zajlik, s az egy hét múlva várható ítélethirdetés addig lesz nyilvános, míg a verdikt rendelkező részét nem ismertetik, az indokolás már szintén zárt ajtók mögött hangzik majd el.

Mint az várható volt, a vádhatóság harmadfokon is fenntartotta a vádakat, és Kovácsot az Európai Unió intézményei elleni kémkedéssel, valamint az EP kárára elkövetett költségvetési csalással vádolja. A védelem a kémkedési vád alóli felmentést indítványozta. 

Kovács Béla mindezt Moszkvából követi nyomon, miután munkahelye nem engedte el Budapestre. (Mint azt megírtuk: volt egyetemén oktató a közgazdász végzettségű expolitikus.)

A vád két részből áll. Az egyik a költségvetési csalás vádja. Eszerint Kovács Béla 2012–2013-ban gyakornoki szerződést kötött négy magánszeméllyel, akik a szerződés szerint a képviselő mellett, Brüsszelben teljesítettek volna négy, illetve hat hónapos szakmai gyakorlatot. A vád szerint viszont nem is jártak Brüsszelben, és semmilyen munkát nem végeztek, ám a pénzt felvették utánuk, ezzel pedig a képviselő és három társa összesen több mint 21 ezer euró (hatmillió forint) vagyoni hátrányt okozott az EP-nek. 

A Budapest Környéki Törvényszéken első fokon emiatt egy év hat hónap, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Kovácsot.

A második vádpont, az Európai Unió intézményei elleni kémkedés vádja alól viszont bizonyítottság hiányában felmentették. Ugyanakkor a bíró az ítélet akkor még nyilvános indokolásában elmondta: 

Kovács Bélát az orosz hírszerzés beszervezte, és kiképezték egyebek mellett operatív munkára is.

A vád szerint a képviselő 2012 és 2014 februárja között a budapesti nagykövetségükön fedésben dolgozó orosz katonai hírszerzőknek adott át információkat a többi között energetikai ügyekben, az EP-választásokról, a magyar belpolitikai helyzetről és a paksi atomerőmű bővítéséről.

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon a költségvetési csalásban szintén bűnösnek mondta ki a volt jobbikos politikust, ám kimondta a bűnösséget a kémkedés vádjában is. 

A táblabíróság szerint a pártjában csak KGBélaként emlegetett volt politikus az egyik orosz titkosszolgálatnak akart kémkedni az EU intézményei ellen, és előkészületeket tett erre.

Mindezért végül két év szabadságvesztésre ítélték, a büntetés végrehajtását öt évre felfüggesztve. Az első és másodfok ellentétes ítéletet hozott, így került a Kúriára az ügy.

Borítókép: Kovács Béla, a Jobbik volt EP-képviselője a Budapest Környéki Törvényszéken (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.