időjárás 11°C Zalán 2023. március 30.
logo

Orbán Viktor kormánya a józan észt képviseli

Magyar Nemzet
2022.09.15. 09:02 2022.09.15. 09:07
Orbán Viktor kormánya a józan észt képviseli

A kereszténydemokrácia hagyománya szerint kormányozza a Fidesz Magyarországot, és aki érti ennek a lényegét, nem tarthatja Magyarországot autoritáriusnak – mondta a Mandinernek Sohrab Ahmari amerikai jobboldali publicista. Beszélt arról is, hogy a nyugati országok a szankciókkal öngyilkosságot követnek el, valamint kitért rá, hogy Amerika évtizedeket vesztegetett el hibás külpolitikájával. A kötcsei polgári összejövetelt családias hangulatúként írta le, és szerinte jó dolog, hogy az emberek megoszthatják véleményüket egymással ilyen formában is.

A józan, hideg realizmust tükrözi Magyarország álláspontja a migránsválság, a gender-ideológia és Oroszország ügyében annak ellenére, hogy a nemzetközi média szélsőségesként mutatja be Magyarországot – jelentette ki Kötcsén tartott beszédében Sohrab Ahmari amerikai jobboldali publicista. Elmondta, a liberális nyugat az, ami ideologikus és szélsőséges, és akár gazdasági öngyilkosságot is hajlandó elkövetni az oroszok elleni szankciókkal. 

A szankcióknak hatásosnak kellene lenniük, de nem azok. Akkor ki is itt a szélsőséges?

 – kérdezte. Hozzátette, az nem segít Ukrajnán, ha Európa gazdaságilag tönkremegy, mert ez egy moralitás nélküli önmegsemmisítés. 

Orbán Viktor beszédéről elmondta, egyetért vele abban, hogy az oroszokkal szemben racionálisnak kell lenni.

A publicista szerint Amerikában a konzervatívok kisebbsége képviseli ezt az álláspontot, mert a többség még mindig a hidegháborús mentalitásban él. 

Hangsúlyozta, a magyar miniszterelnök nem használta az „imperializmus” kifejezést, de lényegében ezt írta körül, és azt mondta, hogy Amerika egy szigorúan bipoláris világot szeretne, ami végül unipoláris világhoz vezet, és ez nyilvánvalóan nem Európa érdeke, mivel ezzel elvesztené maradék stratégiai autonómiáját is.

Arra a felvetésre, hogy Sohrab Ahmari saját beszédében Amerikát gyakran negatív kontextusban említette, kifejtette, szeretné, hogy hazája prosperáljon. A publicista véleménye szerint az amerikaiak jó része is belefáradt ebbe az imperializmusba, mivel sokba került, kimerítő, és húsz évet vesztegettek arra, hogy Irak a polgárháború szélére került, Afganisztánban visszatértek a tálibok, Líbia pedig egy káosz.

A kötcsei piknikről úgy fogalmazott, hogy nagyon kellemes, családias hangulata van és jó, ha egy politikai mozgalom évente egyszer rendez egy olyan találkozót, ahol az emberek tudnak beszélgetni, megosztják egymással az elképzeléseiket, és tanácsokat kaphatnak. Megállapította, 

a Fidesz Magyarországot a kereszténydemokrácia hagyománya szerint kormányozza, de a legtöbb párt, aminek ez a filozófia szerepel a nevében, már elhagyta eredeti álláspontját, és a progresszív neoliberalizmusra cserélte fel.

Ha Magyarországra néznek, az idegennek tűnik számukra, pedig ami itt történik, az csak a saját hagyományuk kifejeződése, Anne Applebaum még Charles de Gaulle-t is autoritáriusnak tartaná – egészítette ki. 

Ha érted, mi valójában a kereszténydemokrácia, nem tartod Magyarországot autoritáriusnak

 – zárta gondolatait a publicista.

Borítókép: Sohmar Ahmari amerikai jobboldali publicista (Fotó: Mandiner/Ficsor Márton)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.