időjárás 20°C Amália 2022. október 7.
logo

Semjén Zsolt: A nemzetiségi lét érték, amelyet a magyar kormány támogat

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.23. 14:21 2022.09.23. 14:52
Semjén Zsolt: A nemzetiségi lét érték, amelyet a magyar kormány támogat

A tizenhárom őshonos magyar nemzetiség integráns része a saját nemzetének és Magyarországnak is, és olyan sajátos kultúrát képvisel, amelyet senki más nem tud adni és megőrizni 

hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a szlovák nemzetiségi önkormányzatok és szervezetek képviselőinek az idei népszámlálásra való felkészülés jegyében az Országházban szervezett tájékoztatón. A nemzetpolitikáért és nemzetiségpolitikáért felelős miniszter úgy fogalmazott: a nemzetiségi lét érték, amelyet a magyar kormány támogat. A kormány ugyanis nemzeti alapon gondolkodik, azaz minden nemzetnek joga és kötelessége, hogy értékeit megőrizze, kimunkálja és felmutassa, mert rajta kívül erre senki más sem képes, és ha egy nemzet eltűnik, akkor az egyetemes emberiség lesz szegényebb.

A magyarországi szlovákságról szólva Semjén Zsolt kijelentette: az fontos részét képezi az egyetemes szlovákságnak és az egyetemes magyar nemzetnek is, és számos olyan értéket hordoz, amelyet rajta kívül sem Szlovákia, sem Magyarország nem tudna felmutatni. Ráadásul 

a magyarországi szlovákság fontos szerepet játszik abban, hogy a magyar–szlovák kapcsolatok is minél szorosabbak legyenek.

 A miniszterelnök-helyettes kulcsfontosságúnak nevezte, hogy a visegrádi országok (V4) együttműködése minél szorosabb legyen, mivel ez teszi lehetővé az értékeink és az érdekeink hatékony képviseletét. A miniszterelnök-helyettes a kormány nemzetiségeket támogató intézkedéseire is kitért, kiemelve: az alaptörvényt úgy módosították, hogy elismerték az őshonos nemzetiségeket államalkotó tényezőként, teljes mértékben megvalósult a háromszintű önkormányzatiság, és bevezették a parlamenti szószólók intézményét is. Ezenfelül ötszörösére emelték a nemzetiségek költségvetési támogatását, és azon intézmények tulajdonjogát, amelyeket a nemzetiségi önkormányzatok működtetnek, átadták a nemzetiségi fenntartóknak.

 A KDNP elnöke ugyanakkor 

a legfontosabb projektként a budapesti Rákóczi útra tervezett szlovák központot említette, amelynek köszönhetően a magyarországi szlovákság saját történelmi helyén – az egykori pesti szlovák evangélikus templom épületében – XXI. századi körülmények között tudja a nemzetiségi életét folytatni.

Semjén Zsolt beszédét követően a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási és népesedési statisztikai főosztályának vezetője a népszámláláson való részvétel jelentőségéről beszélt. Kovács Marcell szerint 

a nemzetiségeknél különösen fontosak a népszámláláson kapott az adatok, hiszen közvetlen jogkövetkezmény kapcsolódik hozzájuk: a népszámlálási adatokat tekintik mérvadónak a települési nemzetiségi önkormányzatok megalakulásához, valamint nyelvhasználati jogok is függnek tőle. 

Emellett a népszámláláson kapott adatok törvények alapját képezik, valamint ezek alapján írják majd ki a következő nemzetiségi választásokat is

A KSH munkatársa jelezte azt is, hogy a nagy világnyelvek mellett az őshonos nemzetiségek nyelvén is elérhetők lesznek a kérdőívek, és négy kérdés melyik nemzetiséghez tartozónak érzi magát, van-e másik nemzetiséghez kötődése, mi az anyanyelve és családi, baráti körben milyen nyelvet használ vonatkozik majd a nemzetiségi kötődésre. Ezekre a kérdésekre a válaszadás önkéntes tette hozzá.

Mint ismert, idén októberben tíz év után újra összeírják a magyar társadalom adatait. Az idei népszámlálásban első körben mindenki önállóan, az interneten adhatja meg az adatokat a lakóhelyén élőkről. Amelyik háztartásból nem töltötték ki online a kérdőívet, azokat számlálóbiztosok keresik fel. A népszámlálásban való részvétel törvényi kötelezettség, és akár közigazgatási bírság is járhat a kimaradásért. Aki a kötelező statisztikai adatszolgáltatást nem teljesíti, kétszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

Borítókép: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Ritter Imre, az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottságának elnöke (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.