Tiszteletbeli Székely címet kapott lapunk munkatársa, Gajdics Ottó

Az elismerésben azok részesülhetnek, akik kiemelkedően sokat tettek a székelységért.

2022. 09. 20. 21:35
Székely-díj Gajdics Ottó
Székely-díj Gajdics Ottó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember 17-én adta át a Székelyföldön fekvő Oklándon Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) elnöke tizenkét személynek a Tiszteletbeli Székely címet. 

Az elismerésben részesült idén Gajdics Ottó, a Magyar Nemzet főmunkatársa is.

Szász Jenő lapunknak elmondta, hogy a szomorú emlékű 2004. december 5-i, kettős állampolgárságról szóló népszavazás után letargia volt azok között, akik támogatták a referendumot, ezért kezdeményezték a díj megalapítását.

– Ezzel is kifejezzük az együvé tartozás természetességét – rögzítette az NSKI elnöke. Továbbá jelezte, hogy a kezdeményezés frappáns válasz volt a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal kampányára, akik nem támogatták, hogy a külhoni magyarok kettős állampolgársághoz juthassanak. Szász Jenő felidézte, hogy Orbán Viktor a népszavazás kudarca után az eredményváró rendezvény helyszínen azzal biztatta őket, hogy mégiscsak az „igenek” voltak többségben.

– A népszavazás másnapján fogalmazódott meg a gondolat, hogy illendő választ adjunk az eredményre – jegyezte meg Szász Jenő, aki ekkor hívta életre a tiszteletbeli székelyek mozgalmát. Később ehhez csatlakozott Kelemen Levente, oklándi unitárius lelkipásztor is, aki két éve hunyt el.

– A kitüntetést olyan anyaországi személyek vehetik át, akik erejükön felül tettek a székelyföldi magyarság érdekében 

– fogalmazott a díj alapítója. Továbbá közölte, hogy a tiszteletbeli székellyé válásnak két módja van: igénylés, valamint ajánlás útján is történhet.

– Azok részesülhetnek benne, akiket a székely közösség is méltónak ítél meg, feladatuk pedig, hogy legyenek jó követei a székelyeknek. Felelősséggel és hűséggel viseltessenek a kisebb közösségükhöz és a nemzet egészéhez – tette hozzá. 

Mint Szász Jenő hangsúlyozta, Gajdics Ottó hűséggel és felelősséggel szolgálja a nemzeti értékrendet, nemcsak lokálisan, Budapesten, hanem az egész Kárpát-hazában is.

Borítókép: Gajdics Ottó átveszi a Tiszteletbeli Székely díjat

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.