Következő mérkőzések
Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

A háború végétől várják az inflációcsökkenést

A Real-PR 93. kutatása azt mutatja: minden második magyar szerint csökkenne az infláció, ha véget érne a háború. A Budapest–vidék különbség ebben a témában nem mutatkozik meg számottevően, a pártválasztás azonban szoros összefüggésben van a véleményekkel.

2022. 10. 19. 5:55
Nosovice, 2022. július 20. Nagyfeszültségû távvezetékek egy elektromos alállomáson a kelet-csehországi Nosovicénél 2022. július 19-én alkonyatkor. Csehországban az infláció 12 hónapja folyamatosan gyorsul. A cseh gazdaságban 1993 decembere óta nem tapasztalt mértékû drágulás továbbra is az élelmiszer-, az energia- és az üzemanyagárak emelkedésén érhetõ tetten a leginkább. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarok döntő többsége, azaz 56 százaléka egyetért a kormány álláspontjával, miszerint a háború befejeződésének egyenes következménye lenne az infláció mérséklődése, tehát elsősorban az orosz–ukrán háborús konfliktust és az ennek következtében hozott brüsszeli szankciókat okolják az áremelkedésekért – derül ki a Real-PR 93. legfrissebb kutatásából. 

Grafika: Real-PR 93
 

Az adatok alapján a lakosság 12 százaléka nagymértékű csökkenésre számít az inflációt illetően, ha véget ér a háború. Az ellenvélemények aránya ehhez hasonló, 13 százalék vélekedik úgy, hogy a háború alakulásától függetlenül tovább növekszik az infláció. 

A választópolgárok 24 százaléka szerint a jelenlegi szinten maradna az infláció mértéke akkor is, ha véget érnének a harcok a szomszédos országban, a megkérdezettek hét százaléka pedig nem tudott véleményt formálni a témában.

A kérdés eredményei függetlenek a választási aktivitástól, egy országgyűlési választáson biztosan szavazók köré­ben a teljes lakossághoz hasonló adatok jellemzők – hívta fel a figyelmet a kutatócég. 

Hozzátették, hogy 

a pártválasztás azonban már szoros összefüggésben van a véleményekkel: a két nagy szavazói csoport között határozott különbségek tapasztalhatók, bár még a baloldali szavazók közül is minden második – 48 százalék – gondolja úgy, hogy kisebb-nagyobb mértékben csökkenne hazánkban az infláció, ha véget érne a háború. A kormánypárti szavazók köré­ben sokkal többen, kétharmadnyian vélekednek így, ami 68 százalékot jelent. 

Míg a Fidesz szavazóinak csak tíz százaléka, a baloldal támogatóinak 18 százaléka számít arra, hogy akkor is tovább növekednének az árak, ha beszüntetnék a harcokat a szemben álló felek. 

Jelentős eltérés van azok számában is, akik az infláció mértékének jelenlegi szinten maradását feltételezik a háború befejeződése esetén is: a fideszesek körében csak 15 százalék, a baloldaliak között csaknem kétszer ekkora, 28 százalék ez az arány.

A politikai témákban jellemzően meglévő Budapest–vidék véleménykülönbség ebben a vizsgált kérdésben nem mutatkozik meg, hasonló a két lakossági csoport véleménye, de megjegyezhető, hogy a fővárosiak körében hat százalékponttal többen, ­hatvanszázaléknyian számítanak az infláció kisebb-nagyobb mértékű csökkenésére a háború befejeződése esetén, a vidéki lakosság köré­ben 54 százalék vélekedik így.

Borítókép: nagyfeszültségű távvezeték (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.