Kornélia 2024. március 3.
logo

Amikor minden perc számít – Október 29-e a stroke világnapja

Forrás: Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet
2022.10.28. 13:33 2022.10.28. 14:05
Amikor minden perc számít – Október 29-e a stroke világnapja

Hazánkban évente mintegy 27 ezer ember kerül kórházba stroke megalapozott gyanúja miatt. Körülbelül 12 ezren halnak meg akut agyi érkatasztrófa következtében, a túlélő betegek közül pedig sokan tartós ápolásra szorulnak, kiemelt jelentőséggel bír tehát az akut stroke-os betegek sürgős kezelésének, ellátáshoz való hozzáférésének javítása. Az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) Európa öt legnagyobb forgalmú akut stroke intervenciós centrumának egyike, amely hazánkban az agyvérzésen átesett, intervenciót igénylő betegek közel felét látja el, és több módon is úttörő szerepet vállalt a stroke--os betegek ellátásában – olvasható az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) sajtóközleményében.

Koponyaűri erek elzáródásánál a visszafordíthatatlan agyi károsodás kockázata az elzáródástól kezdve rohamosan nő, az önálló életre alkalmas túlélés esélye pedig percről percre csökken – valamely agyi ér teljes elzáródása esetén percenként több mint kétmillió idegsejt pusztul el, melyek pótlására nincs lehetőség. 

Az agyi nagyerek elzáródása esetén az agyi állománypusztulás megelőzésének egyetlen hatékony módszere speciális katéteres vérrög-eltávolítás, a stroke-os betegek számát tekintve pedig elmondható, hogy nagy jelentőséggel bír az ilyen típusú kezelések elérhetőségének bővítése, valamint a betegek mielőbbi eljuttatása a beavatkozást végző megfelelő intézménybe – írják.

Az OMIII-ban dr. Nardai Sándor osztályvezető főorvos a korábbi készenléti szolgálat helyett Magyarországon elsőként alakított ki folyamatos helyszíni neurointervenciós ügyeletet a stroke-ellátás optimalizálása érdekében. 

„A helyszíni ügyeletben a neurointervenciós osztály orvosai szoros együttműködésben dolgoznak a neurológiai osztály ügyeletesével, ezzel is felgyorsítva az akut agyi infarktusban szenvedő páciensek gyógyszeres vérrögoldó és katéteres vérrög-eltávolító kezelését” – magyarázza a szakember. Ez teszi lehetővé, hogy az intézetben a kezelésben részesülő betegek esetszámai folyamatosan emelkednek.

„Kritikusan fontos, hogy a megfelelő terápiás döntés a lehető leggyorsabban és legpontosabban megtörténjen, különös tekintettel arra, hogy agyalapi nagyér-elzáródás esetében a beteget azonnal az ilyen esetek kezelésére alkalmas centrumok valamelyikébe kell továbbszállítani” – mutat rá med. habil. Dr. Szikora István, az OMIII főorvosa.

A közleményből kiderül, hogy

a gyors terápiás döntéseket segíti az intézet vezetésével megvalósuló, világszinten is egyedülálló mesterségesintelligencia-alapú központi döntéstámogató rendszer, amelynek működése 2022. október elején indult, és alkalmas arra, hogy felgyorsítsa az akut stroke-os betegek sürgős kezelését, továbbá támogassa az ellátáshoz való hozzáférés országos javítását. 

Az EFOP-5.2.6-20-2020- 00004 azonosítószámú projektről további információ ITT olvasható.

Az OMIII az agyi érbetegségek minimálisan invazív kezelésének keresett nemzetközi képzőhelyének számít: többek között Erdélyből, Görögországból, a Közel- és Távol-Keletről is jelentkeznek orvosok, hogy az intézetben részesüljenek stroke intervenciós képzésben. Az intézet munkatársai számos tudományos projekt és képzési program megindítását tervezik az elkövetkező hónapokban, többek között a Heidelbergi Egyetemmel és a Semmelweis Egyetemmel együttműködésben.

Folyamatosan dolgozunk a legújabb terápiás eljárások meghonosításán és a szakmai együttműködések bővítésén. Országos intézetként vezető szerepet vállalunk az innovációban – mind a neurológia és az idegsebészet, mint a pszichiátria területén

 – hangsúlyozza med. habil. Dr. Erőss Loránd, az OMIII főigazgató főorvosa.


További információ:

Zsély Anna

OMIII kommunikáció

Telefon: +36 20 393 1068 

E-mail: [email protected]

Borítókép: Halász László rezidens 2018. május 29-én bemutatja a ROSA nevű robotot, amelynek segítségével agyműtétet végeztek az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.