Az úgynevezett pedagógustüntetésen megint sok politikus jelent meg + videó

A legtöbb ellenzéki politikus elítéli a tankerület dolgozóit ért fenyegetéseket, majd a következő mondatukkal legitimizálják a zaklatást, mondván, az emberek dühösek és nincs meg szerintük a párbeszéd lehetősége. A pénteki tüntetésen ismét előkerültek a „Sztrájk alapjog” feliratú táblák, de nem egyértelmű, hogy ez mit is jelent pontosan.

Magyar Nemzet
2022. 10. 14. 21:17
pedagógus tüntetés Karácsony Gergely Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt időszakban rendszeressé váltak az úgynevezett pedagógustüntetések, október 14-én délután egy vonulásos demonstráció indult a Hősök teréről. A megmozdulások annak ellenére is folytatódtak, hogy Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón bejelentette, jelentős, eddig még soha nem látott pedagógus-béremelést hajtanak végre.

Ezzel párhuzamosan pedig egyre egyértelműbb, hogy a balliberális pártok politikai tőkét akarnak kovácsolni a helyzetből. Dobrev Klára, a DK árnyék-miniszterelnöke még a tüntetés reggelén is arról posztolt, hogy vissza kell adni a tanároknak a sztrájkhoz való jogát. 

Azonban az, hogy a sztrájk alapjog lenne, nem ennyire egyértelmű. 

Németországban a közalkalmazottak például nem sztrájkolhatnak. Az Amerikai Egyesült Államok 35 államában pedig kifejezetten tilos a sztrájk a közalkalmazott tanároknak.

A kialakult helyzetben pedig egyre több hír érkezik arról, hogy a baloldali pártok és szakszervezetek hergelése miatt az elmúlt napokban több tankerület is fenyegetéseket kapott.  

A szocialista Hiller István szerint nem kell jogászkodni ebben a helyzetben, a pedagógusok csupán tanítani akarnak, sőt azt is kiemelte, hogy ellene is tüntettek egy időben. A tankerületeket ért fenyegetések kapcsán azt mondta, hogy ha nem vágták volna el a párbeszéd lehetőségét, akkor nem kellene, hogy ez előforduljon. De azt azért leszögezte, hogy az erőszak ellen van.

Fekete-Győr András kitart azon álláspont mellett, hogy a sztrájk alapjog, de nem különösebben érdekli, hogy milyen szabályozások vannak ezzel kapcsolatban Nyugat-Európában. 

Arra a kérdésre pedig, hogy mit szól a tankerületek dolgozóit ért fenyegetésekhez, a következőket mondta:

A tankerületek a Fidesz végrehajtó kara.

Az MSZP társelnöki pozíciójáért bejelentkező Komjáthi Imre viszont felháborítónak tartja, hogy a tankerületekbe fenyegető levelek és telefonok érkeznek. A politikus szerint tárgyalni kellene, mert erővel semmit nem lehet elérni.

A Párbeszéd frakciójában helyet foglaló Jámbor András szerint csak akkor kerülnek elő külföldi példák, ha az kényelmes. Viszont sajnálja azokat, akik a tankerületeknél zaklatás áldozatai lettek, de az emberek dühösek.

Borítókép: Tüntetés a Hősök terén (fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.