Gyurcsány mindenkit letolna a pályáról

A baloldali töredezettségben a két legerősebb párt a Demokratikus Koalíció és a Momentum. Utóbbinak lehetett volna esélye a baloldal vezetésére, azonban az április választások óta eljátszotta helyzeti előnyét. A DK – kihasználva a baloldal széttöredezettségét és a Momentum jelenlegi helyzetét – saját zászlaja alatt egyesítené a baloldalt – mondta a Magyar Nemzetnek Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője.

2022. 10. 05. 5:50
null
2021.09.21 Budapest Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció frakcióvezetője utcafórumot tartott Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád

A baloldali töredezettségben a két legerősebb párt a Demokratikus Koalíció és a Momentum. Utóbbinak lehetett volna esélye a baloldal vezetésére, azonban az április választások óta eljátszotta helyzeti előnyét. A DK – kihasználva a baloldal széttöredezettségét és a Momentum jelenlegi helyzetét – saját zászlaja alatt egyesítené a baloldalt – mondta a Magyar Nemzetnek Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője.

– Az erővel való politizálás ideje jött el a baloldalon. Ennek egyik tünete, hogy Momentum és a Demokratikus Koalíció között nap mint nap különböző viták zajlanak – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője.

Mint ismert, az elmúlt hónapokban gyakorlatilag nem múlt el hét a DK és Momentum közötti csörte nélkül. Legutóbb Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a Partizán című műsorban üzente meg a lila pártnak, hogy ki is a főnök a baloldalon. Ezen alaposan felhúzta magát Csillag Tamás, a Momentum londoni szervezetének elnöke, valamint Donáth Anna, a párt korábbi elnöke is. Előbbi a Facebookon kifejtette, 

közösségi adományokból küldené nyugdíjba Gyurcsány Ferencet, 

míg utóbbi azt írta: „Ha valaki úgy dönt, csapatban játszik, ne mutogasson utólag a másikra.” Érdemes felidézni azt is, hogy a momentumos Sebők Éva a DK árnyékkormányáról azt mondta, „boldog vagyok, hogy ráérnek ilyesmire”, valamint azt, hogy nagyon sok kritikát tudna megfogalmazni Gyurcsányékkal kapcsolatban. De nem csak kommunikációs szinten folyik a két párt csatározása: a Momentum Budapesten első körben nem támogatta a DK-s Bősz Anett főpolgármester-helyettessé választását, emiatt korábban határozatképtelenség miatt el is maradt a Fővárosi Közgyűlés ülése.

A XXI. Század Intézet elemzője szerint szükségszerű volt, hogy a két formáció még a 2024-s választások előtt összecsapjon, hiszen túl sok párt van a baloldalon. Mivel 2024-ben egyszerre tartják az önkormányzati és az uniós parlamenti választást, olyan helyzetbe kerültek a baloldali pártok, hogy versenyezniük kell egymással, de bizonyos szinten együtt is kell működniük. Mindezt kevesebb pártvezetővel könnyebben meg tudják valósítani.

– Ebben a töredezettségben a két legerősebb párt a DK és a Momentum. Mivel úgy tűnik, a többi ellenzéki párt a saját válságával foglalkozik, Gyurcsány Ferenc úgy döntött, egyedül uralja le a baloldalt. Ezért hozta létre az árnyékkormányt is – részletezte Nagy Ervin. Az elemző szerint a Momentum joggal gondolta azt a választások után, hogy meghatározó politikai erőt tud majd képviselni az ellenzéki oldalon. Eljátszották azonban azt a helyzeti előnyt, hogy viszonylag nagy létszámú, a második legerősebb baloldali frakciót alakíthatták meg a parlamentben.

– Fekete-Győr András első megszólalásai rendkívül gyengére sikerültek. Felkészületlen volt, és azt a benyomást keltette az ellenzéki választópolgárokban, hogy az egész pártból hiányzik a politikai professzionalizmus – értékelt Nagy Ervin. Hozzátette: Gelencsér Ferenctől, a Momentum új elnökétől azt várták a baloldalon, hogy majd új impulzust ad a pártnak, azonban ezt nem tudta teljesíteni.

Jelen helyzetben a kétségbeesés szól nagyon sok baloldali politikusból, amikor Gyurcsányt támadják, hiszen tartanak tőle, hogy a pártelnök mindenkit letol a pályáról

– vonta le a következtetést Nagy Ervin.

Az elemző szerint a mostani helyzetben a legkisebb pártok kerültek veszélybe, hiszen ha az EP-választásokra egyedül készülnek, támogatottság hiányában valószínűleg nem tudnak képviselőt bejuttatni az Európai Parlamentbe. Nagy Ervin szerint 

az önkormányzati választások esetében egyes településeken lesznek technikai megállapodások, de a kis pártoknak ott sem lesz alkupozíciójuk.

– Kérdés, hogy Gyurcsány ezt a lehetőséget megadja-e nekik, vagy úgy jár el, hogy megpróbálja átléptetni pártjába azokat az embereket, akik mögött – bizonyos településeken – van társadalmi támogatottság. Ez történt Pestszentlőrincen és Óbudán, ahol a kerület vezetői, Szaniszló Sándor, illetve Kiss László az MSZP-ből átléptek a Gyurcsány-pártba – zárta gondolatait az elemző.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc utcafórumot tart. (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.