Megkésett jobbikos irányváltás

Hiába próbál a Jobbik a nemzeti konzervatív jelzők mentén politizálni, úgy tűnik, a párt szimpatizánsainak ez nem tetszik. Most épp Gyöngyösi Mártonnak a munkácsi turulszobor melletti kiállása osztotta meg a pártelnök követőit, akik közül többen jelezték, ezzel a Jobbik rengeteg hívet fog veszíteni.

2022. 10. 19. 6:30
Gyöngyösi Márton
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A pártnak túlságosan sokféle arca volt, van, és egyik se volt sikeres.” „Elkéstetek.” 

Ilyen és ehhez hasonló véleményt váltott ki Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökének azon bejegyzése, amit a munkácsi várról eltávolított turulszoborról írt. 

Az egykori, szavakban nemzeti radikális, majd néppárttá avanzsálódva a balliberális pártokkal összefogó, ma pedig nemzeti konzervatív szerepben tetszelgő párt elnöke „El a kezekkel a munkácsi turulszobortól!” felütéssel tette közzé bejegyzését a Facebookon, ami nem aratott osztatlan sikert.

 Gyöngyösi annak kapcsán fogalmazta meg a véleményét, hogy a munkácsi városvezetés egyik napról a másikra eltávolította a munkácsi váron lévő turulszobrot.
„Mi, magyarok büszkén tekintünk a Kárpát-medence történelmére, amely az itt élő nemzetek közös öröksége. Kárpátalján mindig is együtt élt magyar, ukrán, ruszin és még sok más nép” – fogalmazott a pártelnök, hozzátéve:

Éppen ezért állunk felháborodva Munkács város vezetésének döntése előtt, miszerint eltávolítják Munkács váráról a magyarság egyik történelmi jelképét, a turulszobrot, amit 2008-ban a két nemzet a közös történelmi múlt és a nemzetiségek békés együttélésének jegyében helyezett vissza évszázados helyére.

Gyöngyösi azt ígérte: azonnal meg fogja keresni Munkács város polgármesterét, hogy felhívja a figyelmét lépésének súlyosságára. „Bízunk benne, hogy akkor, amikor a megszálló orosz hadsereg ukrán nemzeti emlékhelyeket rombol le, ukrán barátaink nem azzal kívánnak bekopogni Európa ajtaján, hogy ők meg magyar nemzeti emlékeket rombolnak” – zárta sorait a Jobbik elnöke. 

A bejegyzéshez hozzászólók távolról sem osztották a jelenleg épp konzervatív szerepben tetszelgő Jobbik elnökének véleményét. 

„Na, ezért nem bízom én a Jobbikban. Bármennyire pozitív személyiségnek tűnik is ön, a pártnak túlságosan sokféle arca volt, van, és egyik se volt sikeres. A közös bennük a háttérben meghúzódó nacionalista szellemiség, ami azért előbb-utóbb előjön. […] Döntsétek már el, mit is akartok! Nem látok egy világos politikai irányt részetekről, így rengeteg hívet fogtok veszíteni!” – írta egy hozzászóló. 

Egy másik vélemény szerint: „Ezért van vége a Jobbiknak, mert ez a legfontosabb most nekik, gratulálok, ennyi volt, egy szimpatizánssal kevesebb, de nekik már úgyis mindegy!” De nem ő volt az egyetlen, akinek nem tetszik a Jobbik „új arca”. „Tisztelettel megjegyezném önnek és az összes Trianon-őrültnek! Kárpátalja Ukrajna része! Szuverén joguk azt tenni, amit szeretnének! 

Fel kellene hagyni az ilyen jellegű uszító, szélsőséges mondatokkal, vegyék már tudomásul, ami a magyar államhatáron túl van, az nem magyar terület!

 […] Eddig Jobbik-szimpatizáns voltam, de amit önök műveltek, illetve művelnek, csak lejáratják Magyarországot, illetve magukat!” – adott hangot véleményének a párt egy másik – talán már csak egykori – támogatója, míg volt, aki csak annyit írt: „Elkéstetek.”

A hozzászólásokból az is érezhető, hogy a Jobbik jelenlegi szavazótáborának egy része inkább hajlik a kettős állampolgárságot ellenző, a határon túl élő magyarokkal sohasem foglalkozó, DK-ra jellemző véleményre, mint az egykori nemzeti radikális Jobbikéra.

„Munkács ugye Ukrajna területén van? Tehát a saját területükön olyan emlékművet távolítanak el és olyat tesznek a helyére, amilyet ők akarnak” – írta valaki, míg egy másik hozzászóló úgy fogalmazott: „Az már nem Magyarország! Mi közöd hozzá, hogy a szomszéd ország mit csinál a szobraival!” „Majd az ukránok eldöntik, kinek a mije álljon Munkács terén!” – olvasható egy másik vélemény a pártelnök Facebook-oldalán.
A Jobbik egyébként 2008-ban, még Vona Gábor elnöksége alatt élőláncot vont a főváros XII. kerületében felállított, ám az akkori SZDSZ–MSZP-s városvezetés által lebontásra ítélt turulszobor köré. 

Vona akkor úgy fogalmazott: „Ennek a turulnak a büszkesége azt üzeni nekünk és nekik, hogy nem fogjuk senki talpát nyalni, sem az unióét, sem Izraelét, sem Amerikáét, sem a multikét.”

Borítókép: A volt nemzeti párt elnöke a saját bőrén érezhette meg az internacionalisták haragját (Fotó: Teknős Miklós)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.