időjárás 17°C Medárd 2023. június 8.
logo
Gyöngyösi Mártonra támadtak a szimpatizánsai a turulszobrot védő bejegyzése miatt

Megkésett jobbikos irányváltás

Gabay Dorka
2022.10.19. 06:30
Megkésett jobbikos irányváltás

Hiába próbál a Jobbik a nemzeti konzervatív jelzők mentén politizálni, úgy tűnik, a párt szimpatizánsainak ez nem tetszik. Most épp Gyöngyösi Mártonnak a munkácsi turulszobor melletti kiállása osztotta meg a pártelnök követőit, akik közül többen jelezték, ezzel a Jobbik rengeteg hívet fog veszíteni.

„A pártnak túlságosan sokféle arca volt, van, és egyik se volt sikeres.” „Elkéstetek.” 

Ilyen és ehhez hasonló véleményt váltott ki Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökének azon bejegyzése, amit a munkácsi várról eltávolított turulszoborról írt. 

Az egykori, szavakban nemzeti radikális, majd néppárttá avanzsálódva a balliberális pártokkal összefogó, ma pedig nemzeti konzervatív szerepben tetszelgő párt elnöke „El a kezekkel a munkácsi turulszobortól!” felütéssel tette közzé bejegyzését a Facebookon, ami nem aratott osztatlan sikert.

 Gyöngyösi annak kapcsán fogalmazta meg a véleményét, hogy a munkácsi városvezetés egyik napról a másikra eltávolította a munkácsi váron lévő turulszobrot.
„Mi, magyarok büszkén tekintünk a Kárpát-medence történelmére, amely az itt élő nemzetek közös öröksége. Kárpátalján mindig is együtt élt magyar, ukrán, ruszin és még sok más nép” – fogalmazott a pártelnök, hozzátéve:

Éppen ezért állunk felháborodva Munkács város vezetésének döntése előtt, miszerint eltávolítják Munkács váráról a magyarság egyik történelmi jelképét, a turulszobrot, amit 2008-ban a két nemzet a közös történelmi múlt és a nemzetiségek békés együttélésének jegyében helyezett vissza évszázados helyére.

Gyöngyösi azt ígérte: azonnal meg fogja keresni Munkács város polgármesterét, hogy felhívja a figyelmét lépésének súlyosságára. „Bízunk benne, hogy akkor, amikor a megszálló orosz hadsereg ukrán nemzeti emlékhelyeket rombol le, ukrán barátaink nem azzal kívánnak bekopogni Európa ajtaján, hogy ők meg magyar nemzeti emlékeket rombolnak” – zárta sorait a Jobbik elnöke. 

A bejegyzéshez hozzászólók távolról sem osztották a jelenleg épp konzervatív szerepben tetszelgő Jobbik elnökének véleményét. 

„Na, ezért nem bízom én a Jobbikban. Bármennyire pozitív személyiségnek tűnik is ön, a pártnak túlságosan sokféle arca volt, van, és egyik se volt sikeres. A közös bennük a háttérben meghúzódó nacionalista szellemiség, ami azért előbb-utóbb előjön. […] Döntsétek már el, mit is akartok! Nem látok egy világos politikai irányt részetekről, így rengeteg hívet fogtok veszíteni!” – írta egy hozzászóló. 

Egy másik vélemény szerint: „Ezért van vége a Jobbiknak, mert ez a legfontosabb most nekik, gratulálok, ennyi volt, egy szimpatizánssal kevesebb, de nekik már úgyis mindegy!” De nem ő volt az egyetlen, akinek nem tetszik a Jobbik „új arca”. „Tisztelettel megjegyezném önnek és az összes Trianon-őrültnek! Kárpátalja Ukrajna része! Szuverén joguk azt tenni, amit szeretnének! 

Fel kellene hagyni az ilyen jellegű uszító, szélsőséges mondatokkal, vegyék már tudomásul, ami a magyar államhatáron túl van, az nem magyar terület!

 […] Eddig Jobbik-szimpatizáns voltam, de amit önök műveltek, illetve művelnek, csak lejáratják Magyarországot, illetve magukat!” – adott hangot véleményének a párt egy másik – talán már csak egykori – támogatója, míg volt, aki csak annyit írt: „Elkéstetek.”

A hozzászólásokból az is érezhető, hogy a Jobbik jelenlegi szavazótáborának egy része inkább hajlik a kettős állampolgárságot ellenző, a határon túl élő magyarokkal sohasem foglalkozó, DK-ra jellemző véleményre, mint az egykori nemzeti radikális Jobbikéra.

„Munkács ugye Ukrajna területén van? Tehát a saját területükön olyan emlékművet távolítanak el és olyat tesznek a helyére, amilyet ők akarnak” – írta valaki, míg egy másik hozzászóló úgy fogalmazott: „Az már nem Magyarország! Mi közöd hozzá, hogy a szomszéd ország mit csinál a szobraival!” „Majd az ukránok eldöntik, kinek a mije álljon Munkács terén!” – olvasható egy másik vélemény a pártelnök Facebook-oldalán.
A Jobbik egyébként 2008-ban, még Vona Gábor elnöksége alatt élőláncot vont a főváros XII. kerületében felállított, ám az akkori SZDSZ–MSZP-s városvezetés által lebontásra ítélt turulszobor köré. 

Vona akkor úgy fogalmazott: „Ennek a turulnak a büszkesége azt üzeni nekünk és nekik, hogy nem fogjuk senki talpát nyalni, sem az unióét, sem Izraelét, sem Amerikáét, sem a multikét.”

Borítókép: A volt nemzeti párt elnöke a saját bőrén érezhette meg az internacionalisták haragját (Fotó: Teknős Miklós)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.