Nyomozhatnak az államtagadó szekta rendőrtoborzása miatt

A Pécsi Rendőr-kapitányságon landolt a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságról áttett, az államtagadó szekta rendőrtoborzása miatt beadott feljelentés. A megyei rendőr-főkapitányság illetékese megállapította: a bűncselekményről szóló bejelentés alkalmas lehet a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenység jogellenes szervezése gyanújának megállapítására.

2022. 10. 25. 16:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 18-án Pécsett született meg az első feljelentés az államtagadó UCC szekta rendőrtoborzása miatt – értesültünk a feljelentő köréből.

Pécs területén 2022-ben a Magyar Állam Tulajdonosai nevű szervezet nyilvános toborzást végez, szólt a feljelentés, amit a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságnak címeztek. A megyei rendőr-főkapitányság illetékese a napokban a területileg és hatáskörileg illetékes Pécsi Rendőrkapitányságra tette át az ügyet. Mint azt határozatában leszögezte:

a feljelentés alkalmas lehet a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenység jogellenes szervezésének megállapítására, ami a Btk. 352. paragrafus a) bekezdése szerint minősül. (Aki olyan, a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenységet szervez, amelyre jogszabály nem jogosítja fel, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.)

Mint azt megírtuk, rendőrséget toboroz az államtagadó úgynevezett UCC szekta. A szervezkedés tagjai legutóbb szeptemberben egy rendőri igazoltatást megtagadva kerültek be a hírekbe. Ráadásul maguknak állítanak ki igazolványt, a fiktív igazolvány pedig csalásra alkalmas. Mindezt tetézik azzal, hogy saját közigazgatást kezdtek el szervezni.

Az UCC-nek is emlegetett Magyar Állam Tulajdonosainak Társulása (MATT) – a feljelentésben Magyar Állam Tulajdonosai nevű szervezet – mindent tagad, ami a magyar államisággal kapcsolatos. Egyik alapvetése, hogy a Magyar Államot nem a magyar társadalom alapította, a tényleges tulajdonos vagy tulajdonosok személye nem ismert, ezért a Magyar Államot eredeti tulajdonszerzéssel lehet tulajdonba venni. Szerintük a társtulajdonosi igényeket a 2015. szeptember 1-jén alakult Magyar Köztársaság Képviseletéhez lehet benyújtani a képviselet által kidolgozott, és az első tulajdonos által elfogadott Igénylő lapon, az azon leírt feltételek szerint.

Ez a leginkább szektához hasonlítható szerveződés kezdett el saját rendőröket toborozni, holott az a magyar törvényeink szerint állami monopólium. 

A toborzás azonban már eddig sem volt következmény nélküli. Igaz, hivatalos személy elleni erőszak gyanújában állítottak elő a szektából két álrendőrt is, aki akadályozta a rendőri intézkedést Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az álrendőrök végül 100-100 ezer forint pénzbüntetést kaptak garázdaság miatt.

Ugyancsak ez a szekta saját, a valódihoz kísértetiesen hasonlító személyi azonosító kártyákat is elkezdett nagy számban kibocsátani. A rendőrség eleinte elkövette azt a hibát, hogy az ilyen fiktív igazolványokat felmutatók ellen hamis közokirat felhasználása miatt indított büntetőeljárást, ám a plasztikkártyák nem közokiratok, és főleg nem hamisított közokiratok, hanem fiktív – valótlan jogi hátterű, ellenőrizhetetlen adatokkal kitöltött – kártyák, amelyek felhasználása adott esetben csalást valósíthat meg. A Magyar Köztársaság Azonosító Igazolványa néven futó plasztik alapesetben játékkártya, ami csalásra azonban kiválóan alkalmas.

A szekta fiktív játékigazolványa, ami csalásra azonban alkalmas. Forrás: Zsaruellátó

A Zsaruellátó nevű Facebook-csoport ezért hívta fel az alábbiakra a rendőrök és az állampolgárok figyelmét.

Mindenkit arra kérünk, hogy az ilyen igazolványok adatait (szerződéskötéskor, hatósági eljárásban, postaforgalomban, egészségügyben stb.) kétségek közt fogadják, mivel visszaélésre ad lehetőséget. (Pl. más nevére kiállított, talált, lopott tajkártya mellé, rosszhiszemű szerződéskötéshez, csaláshoz, körözött személy bujkálásához stb.) A hatályos jog szerint azonban az ilyen saját gyártmányú, hivatalosan nem létező kártya birtoklása (hasonlóan egy saját maga gyártotta sportköri igazolványhoz) önmagában nem bűncselekmény, csak ha visszaélnek vele. Mivel azonban megjelenése és feliratai hasonlítanak egy hatósági iratra, alkalmas a megtévesztésre, kiemelten fontos ismerni és tudni, hogy annak adatai nem hitelesek, arra a készítő magánszemélyek bárki adatait felvihetik, azt írnak rá, amit akarnak.

 

Borítókép: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már állítottak elő a szektából álrendőröket, igaz, hatósági személy elleni erőszak gyanújával (Forrás: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.