időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo
Kunhalmi Ágnesnek válaszolt napirend előtt az államtitkár

Rétvári: A baloldal rátelepszik a pedagógusok tiltakozására

Kreft-Horváth Márk
2022.10.04. 10:07 2022.10.04. 10:30
Rétvári: A baloldal rátelepszik a pedagógusok tiltakozására

A pedagógusok régóta követelik helyzetük rendezését, a jó és színvonalas oktatás a nemzet érdeke, a sztrájkjogot biztosítani kell – mondta el mai napirend előtti felszólalásában Kunhalmi Ágnes. Az MSZP országgyűlési képviselője hozzátette: nem érkezik meg a radikális fizetésemelés, hiába beszél ennek szükségességéről a kormány is. 

– Nem lehet Brüsszelből várni a pénzt, mert az oktatás nemzeti ügy, része a nemzeti szuverenitásnak, amit a Fidesz Brüsszeltől félt – fejtegette Kunhalmi Ágnes. 

Azt is kiemelte, hogy az MSZP tartózkodott az EU-val való megállapodáshoz szükséges jogszabályokról történő szavazáskor. 

A polgári engedetlenségben részt vevő tanárok kirúgása szerinte azt jelzi, hogy az ország nem demokrácia. – Ezek lépések a nyílt diktatúra irányába – tette hozzá. 

Kunhalmi szerint Orbán Viktor is polgári engedetlenséget követett el 2007-ben a Kossuth téren, és ezt azért tehette meg, mert akkor demokrácia volt. 

Szerinte a pedagógusok követelései nem csak a pénzről szólnak, a jogaikat, a sztrájktörvényt kell helyreállítani, jobb nemzeti alaptanterv kell, csökkenteni kell az adminisztratív feladatokat. 

– Harcoljanak a tanárok, mert van miért, van kiért, egy jobb Magyarországért – intézett felhívást a pedagógusokhoz hozzászólása végén Kunhalmi Ágnes. 

A kormány részéről a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára reagált Kunhalmi Ágnes felvetéseire. Rétvári Bence szerint még az MSZP-s politikustól is erős mondat volt, amikor arról beszélt, hogy 2006 és 2010 között volt valódi a demokrácia Magyarországon. Emlékeztetett, hogy ekkoriban például a Kossuth téren is szemeket lövettek ki, embereket kardlapoztak az utcákon. Az államtitkár úgy véli: 

Minél rosszabb az országnak, annál jobb a baloldalnak.

A pedagógusok béremeléséről elmondta, hogy három év alatt 30 százalékot emelnek rajta, az uniós pénzek arra kellenének, hogy 

minden magyar forint mellé egy brüsszeli forintot is tudjanak tenni, ezzel megduplázva az emelést. 

Kunhalmi Ágnes felvetésére jelezte: ha mindenki tartózkodott volna az Európai Unióval történő megegyezést elősegítő törvények szavazásnál, egy lépéssel sem lennének közelebb a megállapodáshoz. 

Rétvári Bence elmondta, a baloldal hozzáállását a pedagógusok ügyéhez jól példázza, hogy az árnyékkormány oktatási miniszerét jogerősen elítélték csoportosan fegyverkezve elkövetett garázdaságért, emellett sértegette a határon túli magyarokat is. 

– A fizetéseket emelni kell, ebben nincs vita. Az MSZP-s kormány volt, amely csökkentette a pedagógusfizetéseket 8 százalékkal, a jobboldali kormány eddig csak emelte őket – jelezte az államtitkár. 

Rétvári Bence szerint a baloldal kihasználja a tanárok jogos tiltakozását. 

– A baloldal gyűléseire nem megy a tömeg, ezért ők mennek oda, ahol a tömeg van, rátelepednek a pedagógusok tiltakozására

– fogalmazott. 

– A pedagógusokkal szövetséges a jobboldali kormány, folyamatosan emel a tanárok bérén, most pedig tárgyal velük, a baloldali politikusok viszont azután mennek oda a tüntetésükre, miután csökkentették a fizetésüket – foglalta össze Rétvári.

Borítókép: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 4-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Szócsaták az Országgyűlésben

Nem adták ki a képviselő mentelmi jogát

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.