Unokázós csalómaffia hazai futárát kapták el Észak-Írországban

A Notti gúnynevű maffiafőnök bandájában dolgozott futárként K. Nóra, akit most fogtak el Észak-Írországban, miután megszökött a hétéves fegyházbüntetése elől. Notti és alvezére Britanniából irányította az unokázós csalásokra szakosodott bandáját. A BRFK nyomozói azonban tavaly egy másik magyar bandával együtt felszámolták Nottiék szervezetét is.

2022. 10. 17. 17:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Notti gúnynevű L. Attila unokázós csalásokra szakosodott szervezett bűnözői csoportjában dolgozott futárként a 31 éves K. Nóra, akit a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) fejvadászainak segítségével találták meg az északír rendőrök. 

A bűnöző nőt 2020 nyara óta kereste a rendőrség és a bíróság, miután otthonában levágta magáról az elektronikus nyomkövető eszközt, és ismeretlen helyre távozott. Mivel felmerült, hogy külföldre szökhetett, ezért a belföldi elfogatóparancson túl európai és nemzetközi körözést is kiadtak ellene.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a nőt 2019 februárjában érte tetten egy Britanniából szervezett unokázós csalásos ügy itthoni elkövetőjeként. 

Az egyik maffiafőnök elfogása (Forrás: BRFK)

A Notti vezette bűnszervezet, amelynek többi tagját az angliai Mancehsterben fogták el tavaly áprilisban, időskorú személyektől csalt ki pénzt. A banda irányítói. Notti és H. Anasztázia az Egyesült Királyságból hívták fel a magyar sértetteket azzal, hogy különböző ürügyekkel nagyobb összegek átadására bírják rá őket, majd a sértettek címére már a Magyarországon tartózkodó bandatagok mentek ki. 

Miután megkapták a pénzt, egyből továbbították is külföldön lévő társaiknak. Az itthoni elkövetők egyike volt futárként K. Nóra is, aki mindaddig együttműködött a hatóságokkal, míg a bűnügyi felügyelet alól ki nem vonta magát. A BRFK ekkor adott ki ellene elfogatóparancsot. De kereste a Fővárosi Törvényszék is, lopás bűntett miatt rá kiszabott hét év letöltendő szabadságvesztés miatt.

K. Nóra akkor került fel a legkeresettebb ötven magyar bűnöző oldalára, amikor a felkutatására tett intézkedések nem vezettek eredményre. A keresésébe ekkor kapcsolódtak be az NNI célkörözési fejvadászai. 

Miután a szálak – csakúgy, mint a korábbi unokázós csalók esetében is – az Egyesült Királyságba vezettek, a magyar nyomozók felvették a kapcsolatot az északír társhatósággal az ENFAST hálózaton keresztül. 

Nemzetközi együttműködés vezetett sikerre (Forrás: NNI)

Az így átadott információk alapján  aztán a National Crime Agency (NCA) azonosította K. Nóra észak-írországi tartózkodási helyét, és fogta el október 13-án reggel. Bár a rendőrök kiérkezésekor K. Nóra megpróbálta magát egy rokonának kiadni, és még egy hamis okmányt is átadott részükre, azonban az intézkedő egyenruhásokat nem sikerült megtévesztenie, így végül elismerte valós személyazonosságát. Miután elfogták, őrizetbe vették. Kiadatásáról a későbbiekben döntenek.

Unokázós maffia

Az időskorúak megtévesztésére szerveződött bűnözői körök által elkövetett unokázós csalások felderítésére Budapest rendőrfőkapitánya 2018 novemberében létrehozott egy speciális nyomozócsoportot. A csoport tizenkét nyomozóval kezdte meg működését, kidolgozták a bűnmegelőzési és felderítési stratégiákat, és az unokázós módszerrel elkövetett csalások nyomozása mellett koordinálták a kerületi kapitányságok munkáját is. 

 

 

A csalók a bűncselekmények elkövetésére ugyanazt a módszert használták; a sértetteket a szervezet egyik irányítója hívta fel - legtöbbször egy angliai telefonszámról –, és a beszélgetés során az időskorúak rokonának adta ki magát. A telefonáló volt, hogy azt állította balesetet okozott, és a kár megtérítéséhez azonnal pénzre van szüksége. A másik bevált módszerük, hogy az álrokon azzal hívta fel az idős embereket, hogy egy kétes ügy vagy tartozás miatt fogva tartják, és akkor engedik szabadon, ha kifizeti fogvatartóinak a kért összeget.

Az álrokon, hogy elkerülje a közvetlen találkozásokat, meggyőzte a sértetteket, hogy ők nem tudnak elmenni a pénzért, hanem egy ismerősüket küldi el érte. Az idősek lakcímére ezután egy futárt irányítottak, aki a pénzt, ékszereket átvette, majd a csomagot továbbadta annak a bizalmi körnek, amelynek tagjai a pénzt elosztották, illetve eljuttatták a szervezet irányítóinak.

Két britanniai magyar banda

Tavaly két, Nagy-Britanniából irányított unokázós magyar maffiacsoportot számoltak fel a magyar rendőrök. A K. Nórát dolgoztató Notti-féle és a Princó és H. Ernő néven emlegetett maffiacsoportot. Összesen 82 bűnözőt azonosítottak és fogtak el. Köztük a Nagy-Britanniából irányító vezéreket, a köztük és a szervezett alsóbb szintjén lévők között részben Nagy-Britanniából, részben itthonról közvetítőket, a Nagy-Britanniából szervezőket és az itthoni futárokat, az utóbbiak mentek az átvertekhez a pénzért és egyéb értékekért.

Borítókép: Notti bandájának szervezeti ábrája: alsó sorban K. Nóra (Forrás: BRFK)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.