A szankciókat pártolja a baloldali elemző

A szankciók sikerességét hangoztatta Krekó Péter, a Political Capital igazgatója egy panelbeszélgetésen. A politológus beszélt a szankciók fontossága mellett arról is, hogy milyen politikai következményei lehetnek a szankciós infláció miatti áremelkedéseknek. Emellett azt is fejtegette, hogy Magyarországon információs autokrácia van kialakulóban.

2022. 11. 22. 17:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikeresek a nyugati szankciók – jelentette ki Krekó Péter, a Political Capital igazgatója egy, a nyugati szankciókról szóló panelbeszélgetésen a Corvinus Egyetemen. A baloldali politológus úgy vélekedett, létezik egyfajta morális nyomás Oroszországon, ami részben a szankciók következménye, és ezzel

egy üzenetet küldenek, ami arról szól, hogy néha az önérdeket háttérbe kell szorítani egy normatív meggyőződés miatt 

– elmélkedett a politológus. Arra hivatkozott, hogy az Európai Unió (EU) lakosságának 78 százaléka támogatta a szankciókat egy nyári felmérés alapján, ami szerinte megadja a szankciók demokratikus legitimitását. Mindez annak ellenére van így, hogy a

 szankciók a szankcionálóknak is fájnak, de kevésbé előnytelenek az EU-nak, mint Oroszországnak, amit a számok egyértelműen mutatnak 

– hangoztatta. Hozzáfűzte: a szankciók és az egységes fellépés teremtette normatív környezet nagyon fontos.

A pénzromlás kérdésére térve Krekó azt mondta, hogy már a háború előtt is megindult egy erős inflációs nyomás, az élelmiszerár növekedésének szempontjából Magyarországot az egyik rekordernek nevezte az EU-ban. Úgy fogalmazott, 

mivel a téli hónapokban magasabbak lesznek a fűtésszámlák, az ebből fakadó általános elégedetlenség azokra a kormányzó pártokra fog vetülni, akik szavaztak a szankciók bevezetéséről. 

– A szankcióknak az a természete, hogy mindig vannak azokat nem támogató kormányok, de a szankciókat leghangosabban ellenző kabinetek, mint a magyar kormány, sem fognak ellenük szavazni – fejtegette.

A szankcióknak az emberekben keltett hatásáról kijelentette: a háború megindításakor még dominánsan szankciópárti magyar közvélemény mára az egyik legkevésbé támogatók közé tartozik az unión belül. Kitért arra is, hogy 

a kormánypárti szavazótábor a háború indulásakor még Oroszországot hibáztatta, ami egyre inkább átalakult egy Ukrajnát és az Egyesült Államokat hibáztató narratívává. 

– Orbán Viktor azt mondta, hogy Magyarország nem támogatta az eddigi szankciós csomagokat, amit az Európai Tanács döntéshozatali mechanizmusa alapján elég nehéz elképzelni. – vélekedett a baloldali politológus. 

A magyar kormány nyolc szankciós csomagot támogatott eddig, de a magyar lakosság 37 százaléka, a Fidesz szavazóinak pedig 50 százaléka azt gondolja, hogy a magyar kormány nem támogatta a szankciókat – állította Krekó, hozzátéve, hogy 

Magyarországon információs autokrácia van kialakulóban. Kitért arra is, hogy a magyar lakosság nagy részének véleménye szerint a szankciók következtében emelkednek az energiaárak, bár az élelmiszerárak növekedéséről csak egyharmad véli úgy, hogy „a szankciókra lehet kenni”. 

A politológus kétségét fejezte ki amiatt, hogy a valóság felül tudja írni a propagandát, mert szerinte ez fordítva igaz, és ilyet nem nagyon látni más uniós tagállamban.

Borítókép: Krekó Péter (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.