Átalakul az egészségügyi ellátás, a kormány újabb orvosi béremeléseket tervez

A Belügyminisztérium ismertette az egészségügy átalakítására vonatkozó javaslatait, amelyek az Országgyűlés elé kerülnek.

Forrás: Facebook2022. 11. 16. 9:10
null
20220405 Gellénháza Lecsengőben a járvány Zalában - Egyre ritkábbak az influenza tünetei a háziorvosoknál. Képen: dr. Gács Péter háziorvos Németh Ervin páciens Fotó: Katona Tibor KT Zalai Hírlap Fotó: Katona Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Belügyminisztérium közleményben ismertette az egészségügy átalakítását célzó tervezetét, melyet a tájékoztatás szerint az Országgyűlés elé terjeszt.

A Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár közösségi oldalán megosztott beszámolóból kiderül, hogy a benyújtott javaslatok mellett a kormány további orvosi béremelést tervez, így 2010-hez képest az egészségügyi bérekre fordított források összege 2023-ban több mint a négyszeresére nő. Mint írták, 

az elfogadott költségvetés szerint egészségügyi célokra jövőre mintegy 2670 milliárd forint áll rendelkezésre, ami több mint 1470 milliárd forinttal több, mint a baloldali kormány 2010-es költségvetésének erre szánt összege. A kormány tehát 2010-hez képest jövőre több mint 120 százalékkal fordít többet az egészségügy működésére.

Felidézték azt is, hogy a kormány az elmúlt 12 évben több ütemben emelte az ápolók és az orvosok bérét, így az ápolók ma a 2010-es kormányváltás előtti alapbér több mint a háromszorosát, a szakorvosok az öt- vagy akár kilencszeresét kapják. A mostani javaslat az egészségügyi szakdolgozók további béremelését előlegezi meg, valamint pótlékaikra, illetményen felüli juttatásaikra az eddigieknél átláthatóbb, egységesebb rendszer készül majd tájékoztatott a BM. 

Az egészségügyi dolgozók anyagi megbecsülése mellett a most javasolt intézkedések kiemelt célja az alapellátás megerősítése is, hogy a háziorvosi ellátás az ország minden részén hasonlóan elérhető és színvonalas legyen. Éppen ezért

a települési önkormányzatok mellett az állam is nagyobb felelősséget vállal a háziorvosi praxisok szervezésében, az üres praxisok betöltésében és a körzetek közötti terhelés kiegyenlítésében. 

A minisztérium tájékoztatása szerint a védőnők a jövőben a helyi kórházak alkalmazottjai lesznek, megőrizve szakmai önállóságukat, míg a megyei kórházak a kórházi ellátás megszervezésében erősebb irányítói jogosítványokat kapnak. Erősödnek a városi kórházak is, hiszen feladatot kapnak a háziorvosi ügyeleti ellátásban és a népegészségügyi szűrésekben. Kiemelték azt is, hogy

kórház nem fog megszűnni, nem zár be, hanem a megyén belüli feladatmegosztás lesz sokkal hatékonyabb és a betegek szempontjából biztonságosabb.

Az intézkedések között szerepel továbbá az is, hogy a jelenleg kórházakban működő ápolási osztályok átkerülnek a szociális ellátórendszerbe, ahol ezentúl szakápolási központokként gondoskodnak a betegekről. A kormány emellett megerősíti elkötelezettségét a várólisták mielőbbi csökkentése, azok átláthatóságának javítása, valamint a magyar lakosság egészségügyi állapotának megőrzése és a népbetegségek megelőzésének még hatékonyabb korai szűrési rendszerének kidolgozása iránt – összegzi a közlemény. 

Borítókép: Vizsgálaton a háziorvosnál. A kép illusztráció. Fotó: (Katona Tibor/Zalai Hírlap)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.