Az idei brüsszeli médiatámogatások egyik nyertese a 444.hu

A 444-gyel közösen kilenc médiaszervezet kapott eddig összesen 327 millió forintnyi támogatást, de további pénzösszegekre várhat a baloldali médium.

Magyar Nemzet
Forrás: Tűzfalcsoport2022. 11. 28. 12:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság 2020-ban úgy döntött, hogy nyílt pályázatot ír ki európai szerkesztőségek számára – olvasható a Tűzfalcsoport cikkében. Az elvárás csupán annyi volt, hogy amely lapok támogatásra vártak, azoknak bővíteniük kellett az EU-s ügyekkel kapcsolatos tudósításaik mennyiségét. 

Egészen konkrétan tartalmak előállítását és információk terjesztését támogatja Brüsszel. Két nagy médiakonglomerátumot hoztak létre. Egy hírügynökség-központút, és egy adatközpontút.

 

Az európai Data News Hub

Első lépésként nagy európai hírügynökségek, mint amilyen a Agence France-Presse (AFP), a Deutsche Presse-Agentur (DPA), az Agenzia Nazionale Stampa Associata (ANSA) és az Agerpres román hírügynökség egyesült az European Data News Hub nevű szervezetben, majd közösen pályáztak. 

Ennek a projektnek a célkitűzése az volt, hogy kilenc nyelven (angol, német, francia, spanyol, olasz, román, magyar, holland és svéd) növeljék az európai ügyekről szóló hírek mennyiségét. Elvárás volt, hogy EU-központú legyen ezen újságok fókusza, amikor az unióról írnak.

 

Az európai Data Journalism Network

Önmeghatározásuk szerint az Európai Adatalapú Hálózat (EDJNet) sajtótermékek független hálózata, amely európai témák tényközpontú tudósítását gyártja és terjeszti tizenegy nyelven. A hálózat 2017-ben jött létre, és harminckét együttműködő partnerrel büszkélkedhet az EU-ban. 

Az EDJNet célja, hogy megbízható és tényközpontú tartalommal lássa el a hírportálokat Európában, és támogassa az újságírókat abban, hogy adatelemző módszereken keresztül európai témákról tudósítsanak. 

2021-től hat téma áll a szervezet fókuszában, ezek a következők: migráció/kohézió, éghajlat, egészségügy, uniós jogsértési eljárások, társadalmi egyenlőtlenségek és digitális jogok.

A két projekt két éven át fut 2023-ig bezárólag és az EU-tól 700 ezer eurós támogatás érkezik a számlájukra ebben az időintervallumban. Ennek a szervezetnek a HVG illetve az Index EUrológus blogja volt a tagja.

 

2022-es nyertesek között a 444.hu

Az Európai Unió egyik támogatói programja, a SPHERA, amely a Babel Internationalt és kilenc másik fiatal vagy fiatalosnak vélt médiaszervezetet (Bullemedia, Dinamo, Arty Farty, Street Press, El Salto Diario, Krytyka Polityczna, VDNews.tv, 444.hu és Popaganda.gr) tömörítő egyesület. 

A projekt célja, hogy fiatalok széles rétegét szólítsa meg videók, podcastek, események révén és közösségimédia-platformokon.

Ez a szervezet, amelynek tagja a 444.hu, 800 ezer eurónyi támogatást kap Brüsszeltől, jövő ősszel pedig további kilencmillió eurónyi keretet terveznek szétosztani a tömörülés további projektjeire.

Tehát a 444-gyel közösen kilenc médiaszervezet kapott összesen 327 millió forintnyi támogatást – írja a Tűzfalcsoport.

A Tűzfalcsoport példát is hoz az éppen futó projektekben készült anyagokból, hogy mégis mi készült eddig az eurómilliókból. 

Majdnem öt perc hosszúságú videó, irreleváns témáról, a görög Popagandával együttműködésben. A legegyszerűbb formai megoldásokkal, iszonyú rossz képminőségben. Egy hónapja tették közzé a videót, 137 megtekintést értek el vele, tehát ennyien kattintottak a videóra.

– olvasható a Tűzfalcsoport cikkében.

Podcast anyagok gyártásába is belekezdett a projekt keretében a 444.hu, de hamar felhagytak vele.

Ez lenne a csekély összessége azoknak a tartalmaknak, amiket a 444.hu megvalósított a bődületes mennyiségű EU-s pénzből. Talán mindenkiben felmerül a kérdés, hogy mire költötték az elnyert brüsszeli milliós nagyságrendű támogatást.

– emeli ki a Tűzfalcsoport.

 

Soros György érdekeltségei

A spekulánsnak olyan neves és nagy elérésű sajtóorgánumokhoz van bejárása, mint a The New York Times, a Washington Post, az AssociatedPress, a CNN vagy az ABC. 

Az is közismert tény, hogy számos Magyarországon működő balliberális médium is részesül Soros alapítványainak bőkezű pénzügyi támogatásából.

– olvasható a Tűzfalcsoport cikkében

Példának okáért Marie Nemcova és Valer Kot, két külföldi a Magyar Jeti Zrt.-nél (a 444 mögött álló kiadóvállalat) az úgynevezett Médiafejlesztési Befektetési Alap (MDIF) prominens személyiségei. 

Az MDIF egy New York-i székhelyű nonprofit befektetési alap, amely finanszírozza a 444.hu működését, és Soros Nyílt Társadalom Alapítványai is támogatják.

A Soros-alapítványnak részesedése van a Magyar Narancs hetilapban is, és több oknyomozó portált (például az Átlátszót) is üzemeltet. 

Emellett szponzora a Tilos Rádiónak, amely arról vált híressé, hogy egyik műsorvezetője egy karácsonyi ünnepségen a keresztények kiirtására buzdított elemi ellenállást kiváltva.

A teljes cikk Ismét elkezdték brüsszeli pénzekkel kitömni a 444-et címen olvasható a Tűzfalcsoport oldalán.
Borítókép: képernyőfotó (Fotó: Youtube/444.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.