időjárás 2°C Ignác 2023. február 1.
logo
Januárban újabb korrekció várható, erről decemberben döntenek

Ma érkeznek a megemelt nyugdíjak

Elek Nikoletta
2022.11.11. 06:24 2022.11.11. 08:47
Ma érkeznek a megemelt nyugdíjak

Ma a novemberi nyugdíj mellett nyugdíjprémiumot és nyugdíj-kiegészítést is kapnak az idősek, ami az átlagosan több mint nyolcvanezer forint támogatást jelent. A kormány döntése értelmében 2023 januárjában újabb nyugdíjemelés várható, ennek mértékéről decemberben döntenek. Mivel az előrejelzések szerint 2023-ra 13 százalék körüli infláció várható, a szépkorúak ismét jelentős támogatásban fognak részesülni.

Ma utalják a megemelt nyugdíjakat, a nyugdíj-kiegészítést és a nyugdíjprémiumot, ezzel átlagosan több mint 260 ezer forintot kaphat egy nyugdíjas novemberben. A kormány – az infláció mértékével megegyezően – idén összesen 14 százalékkal emelte a nyugdíjakat – hívta fel a figyelmet lapunknak nyilatkozva Farkas András nyugdíjszakértő. Kiemelte: a januári öt és a júliusi 3,9 százalékos kiegészítés után, az infláció emelkedésére tekintettel további 4,5 százalékos korrekciós emelésére kerül sor, amelyet az arra jogosultak januárig visszamenőleg kapnak meg. További támogatást jelent – folytatta –, hogy a kormány döntése alapján a novemberi nyugdíj és nyugdíj-kiegészítés mellé nyugdíjprémiumot is kapnak, amit a gazdasági növekedéshez mérten kell meghatározni.

A kormányzat úgy látja, hogy az idei gazdasági növekedés négyszázalékos lesz, ami 0,5 százalékkal haladja meg a nyugdíjtörvényben foglalt 3,5 százalékos küszöbértéket, tehát a nyugdíjprémium 0,5 százalékos lesz. Számítások szerint a nyugdíjprémium maximális értéke tízezer forint lesz, ami minden olyan nyugdíjasnak jár, akinek a novemberi ellátása legalább nyolcvanezer forint

– magyarázta a szakértő. Farkas András szerint az átlagnyugdíjra vetítve mindez azt jelenti, hogy a novemberi juttatás 167 ezer forintról 174 ezer forintra emelkedik, ami a nyugdíj-kiegészítéssel és a nyugdíjprémiummal együtt 87 ezer forinttal egészül ki. Farkas András kitért a soron következő, januárban esedékes nyugdíjemelésre is, aminek a nyugdíjas-társadalom helyzetét illetően kulcsfontosságú szerepe van. Mint mondta, az már biztos, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel a költségvetést felül kell vizsgálni, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig arról beszélt, hogy a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi inflációs jelentésében 13 százalék körüli inflációval számolt 2023-ra.

Ennek megfelelően a költségvetési törvényben foglalt 5,2 százalékos helyett 13 százalék körüli emelésre számíthatnak a nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők, ami jelentős segítség lehet az időseknek – mutatott rá.

A  NyugdíjGuru alapítója szerint ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy egy százalékpontnyi nyugdíjemelés negyvenmilliárd forint pluszköltséget jelent, a novemberi 4,5 százalékos nyugdíjkorrekció 217 milliárd, a nyugdíjprémium pedig 24,5 milliárd forintjába kerül a nyugdíjkasszának. Ezenfelül szintén jelentős, mintegy 520 milliárdos plusztételt fog jelenteni az esetleges 13 százalékos, jövő januári nyugdíjemelés is. Ehhez jövő februárban hozzáadódik a 13. havi nyugdíj pluszköltsége, amelyet minden nyugdíjra jogosult a januári nyugdíjjal megegyező összegben kap meg.

– Amennyiben tehát jövő januárban valóban 13 százalékos nyugdíjemelésre kerül sor, az 520 milliárd forintos plusztétel mellett a 13. havi nyugdíjra nagyjából 400–440 milliárd forintot fognak fordítani. Ez a közel ezermilliárd forintos plusztétel már érzékelhetően javítana a nyugdíjasok helyzetén – hangsúlyozta Farkas András. A Magyarország kormánya Facebook-oldalon megjelenő tájékoztatás szerint az már biztos, hogy az idei, 14 százalékos növekedés után januártól tovább emelkednek a nyugdíjak. Az emelés mértékéről decemberben döntenek.

Véget ért a megszorítások korszaka

2010 előtt az Orbán-kormányokkal ellentétben a szocialista kormányok több juttatástól is megfosztották az időseket: a Gyurcsány-kormány 2008-ban nyolc, a Bajnai-kormány pedig 6,4 százalékkal csökkentette a nyugdíjak értékét. A nyugdíjakat érintő megszorításokkal 2009-ben száz-, míg 2010-ben több mint 280 milliárd forintot vett el az idősektől a balliberális kormány. Az összeg legnagyobb tétele a 13. havi nyugdíj megszüntetése volt, amely 2009–2010-ben összességében 160 milliárd forintos juttatást jelentett volna. A 13. havi nyugdíj megszüntetését a baloldal mostani árnyékkormányának több tagja is megszavazta. A polgári kormány azonban kiállt az idősek érdekeiért és véget vetett a megszorítások korszakának. Ennek megfelelően rendkívüli nyugdíjemelést hajtottak végre, ötödik alkalommal fizetik ki a nyugdíjprémiumot is, és visszaépítették a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is. Bár az eredeti tervek még arról szóltak, hogy 2024-ig épül vissza a teljes 13. havi nyugdíj, ám a felelős gazdaságpolitikának köszönhetően már idén megkapták a nyugdíjasok az első teljes 13. havi nyugdíjat. Mindezeken túl 2016 és 2019 között az Orbán-kormány több esetben is Erzsébet-, illetve rezsiutalványokat juttatott az időseknek. Közben a magyar családok és nyugdíjasok védelme érdekében a kormány újabb élelmiszerekre – a tojásra és az étkezési burgonyára – is kiterjesztette az árstopot, ezzel enyhítve a brüsszeli szankciók okozta infláció és élelmiszerár-emelkedés hatásait. Az árstop a tojásnál 25 százalékkal, a burgonyánál pedig tíz százalékkal csökkenti az árat, és várhatóan 0,1-0,2 százalékkal csökkenti az inflációt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Somogyi Hírlap/Lang Róbert)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.