Potápi: A szórványnak kulcsszerepe van a magyarság megmaradásában

Ha a szórványmagyarság meggyengül vagy elvész, utána a tömbmagyarság következik.

Magyar Nemzet
2022. 11. 15. 13:25
POTÁPI Árpád János
A II. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozó megnyitója Visegrádon Fotó: Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szórványközösségek a magyarság végvárai, amelyeknek kulcsszerepük van az összmagyarság megmaradásában 

– közölte Potápi Árpád János november 15-én, a magyar szórvány napján. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára felidézte: az Országgyűlés 2015. november 3-án Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének és halálának napját a magyar szórvány napjává nyilvánította. Az államtitkár hangsúlyozta: ha a szórványmagyarság meggyengül vagy elvész, utána a tömbmagyarság következik, ezért is fordít a magyar kormány kiemelt figyelmet a szórványmagyar közösség megerősítésére, támogatására. 

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár rámutatott, hogy a szórványközösségek a Kárpát-medencében a Magyarországon kívüli magyarság közel felét teszik ki. 

A huszadik században drasztikusan megfogyatkoztak, de az elmúlt bő egy évtized igazolta azt, hogy nincs visszafordíthatatlan folyamat. Potápi Árpád János kiemelte: a Nemzetpolitikai Államtitkárság számos szórványban működő intézmény, szervezet, szórványkollégium kiszámítható támogatását biztosítja, így többek között a válaszúti Kallós Zoltán Alapítványt, a szamosújvári TÉKA alapítványt, az „after-school” programot működtető Iskola Alapítványt, a felvidéki Rovás Polgári Társulást, a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttest, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács Szórványprogramját, valamint a kárpátaljai szórványban működő iskolákat, óvodákat, intézményeket. Felidézte:

 a Nemzeti újrakezdés program keretében támogatják a szórványban működő intézmények és szervezetek működését, fejlesztését, valamint programjait, emellett kifejezetten a szórványközösségek támogatására jött létre 2015-ben a Petőfi Sándor-program, amelynek részeként ösztöndíjasokat küldenek a szórványban működő magyar szervezetekhez. 

Hozzátette: 2015 óta már több mint 300 fiatal segítette a Kárpát-medencei szórványban működő magyar közösségeket.

Borítókép: Potápi Árpád János (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.