Vádat emeltek Lagzi Lajcsi öt zsarolója, köztük egy ügyvéd ellen

Vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetést állítva, hivatalos személyi jelleg színlelésével elkövetett befolyással üzérkedés bűntette miatt öt személy – köztük egy ügyvéd – ellen a Székesfehérvári Törvényszéken. A vádlottak kétszázmillió forintot kértek a Lagzi Lajcsiként elhíresült Galambos Lajostól, cserébe azt ígérve, elintézik, hogy az ellene áram- és gázlopás miatt akkor még zajló ügye a számára kedvezően záruljon.

2022. 11. 23. 10:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat szolgáltatott megdönthetetlennek látszó bizonyítékot Lagzi Lajcsi megzsarolói ellen, akik, amikor megkeresték a mulatós zenészt, nem gondolták, hogy Lajcsi a hatóságokhoz fordul. Az egyik akkor még gyanúsított mondta el korábban a Blikknek, hogy a zenészt betechnikázták, és úgy tárgyalt velük, a lehallgatási anyag pedig benne van a nyomozati iratokban.

A Központi Nyomozó Főügyészség ma közölte lapunkkal, hogy vádemelés született az ügyben.

A vádirat lényege szerint 2021 júniusában egy vállalkozó az alkalmazottja segítségével – magukat valótlanul hivatalos személynek kiadva –  azzal kereste meg az ismert zenészt, hogy kétszázmillió forint kifizetése ellenében biztosítani tudják, hogy az ellene folyamatban lévő büntetőeljárás letöltendő szabadságvesztés büntetés kiszabása nélkül záruljon le vele és feleségével szemben.

 A vállalkozó a legfőbb ügyészre hivatkozott mint aki elintézi az ügyet, majd a zenész jelenlétében kihangosított telefonon beszélt egy, a legfőbb ügyész „jobbkezeként” megjelölt személlyel, aki garantálta, hogy az eljárás alatt álló terhelteknek nem kell börtönbe vonulnia.

A zenész többször találkozott egy – a vállalkozó által ajánlott – ügyvéddel is, aki megerősítette, hogy a vállalkozó valóban képes kedvezően befolyásolni a bíróság döntését, és hozzátette, hogy ehhez védőként őt kell meghatalmazni a folyamatban lévő büntetőeljárásban.

Az ügyészség további két személyt is megvádolt, egyikük a vállalkozó hozzátartozója, aki aktívan támogatta őt az elkövetésben, míg a másik személy, tudva a jogellenes ajánlatról, pénzért cserébe közreműködött a kapcsolatfelvételben.

A vállalkozó az előadottakkal ellentétben nem rendelkezett sem ügyészi, sem más hivatalos személy kapcsolattal, a kért jogtalan előnyt magának tervezte megtartani.

Az ügyészség a vádiratban egyebek mellett azt indítványozta, hogy a bíróság ítélje az ügyvédet és a vállalkozót végrehajtandó börtönbüntetésre, továbbá az ügyvédet végleges hatállyal tiltsa el a jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozás gyakorlásától. 

Amennyiben az előkészítő ülésen a vállalkozó beismeri a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyészség indítványa – 3 200 000 forint pénzbüntetés mellett – öt év börtönbüntetés.

 

A lopási ügy

Lopás és vesztegetés miatt két év és tíz hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte tavaly első fokon a Budaörsi Járásbíróság Galambos Lajost, művésznevén Lagzi Lajcsi zenész-előadóművészt. Az ügyészség azzal vádolta meg a zenészt, hogy egy mocsai lakóházban és egy tatai apartmanparkban éveken át méretlenül vételezte az áramot, a vizet és a gázt, illetve megvesztegette az ellenőröket. A 2017-ben született vádirat szerint Galambos az ingatlanokban összesen legalább harmincmillió forint értékben lopott áramot, legalább 4,7 millió forint értékben földgázt, valamint legalább 16 millió forint értékben vezetékes vizet. A bíróság az ügy további két vádlottját – az egyikük Galambos Lajos felesége – felmentette, hat vádlottat pedig szintén lopás, bűnsegédlet, vesztegetés, illetve vesztegetés elfogadása miatt egy évtől két év négy hónapig terjedő szabadságvesztésre, illetve pénzbüntetésre ítélt. Két esetben végrehajtható szabadságvesztést, három vádlott esetében felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki, egy vádlott pedig pénzbüntetést kapott. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyészség súlyosításért fellebbezett.

Borítókép: Elfogják az egyik zsarolót (Forrás: Nyomozó Ügyészség)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.