időjárás 17°C Medárd 2023. június 8.
logo
A kisebb pártoknak a DK-val közösen van esélyük a túlélésre

Egyedül nem megy, csak Gyurcsánnyal

Máté Patrik
2022.12.20. 06:24 2022.12.20. 08:49
Egyedül nem megy, csak Gyurcsánnyal

Nem tud egyről a kettőre lépni a baloldal, ahol a botrányok és a belső hatalmi harcok a jellemzők. Ebből a zűrzavarból egyedül a Demokratikus Koalíció tud kiemelkedni, ami pedig megpecsételi az egyre több, kisebb baloldali pártnak a sorsát, mivel a politikai túlélésükhöz Gyurcsány Ferencen keresztül vezet az út, ám a DK-elnök ölelésében is legfeljebb csak a felszínen maradásra lehet esélyük.

Továbbra is a kilátástalanság jellemző a baloldalra, az utóbbi hónapokban botrányt botrányra halmoztak, életjelet viszont keveset mutattak. Az utóbbi hetekben a baloldal kapcsán leginkább a guruló dollárok ügyéről lehetett hallani, miután Márki-Zay Péter a nyáron bevallotta, hogy a baloldal százmilliókat – sőt mint utóbb kiderült: hárommilliárd forintot – kapott az Egyesült Államokból. A baloldali pártok és politikusaik az ügyben egymásra mutogatnak, folyamatosan próbálják eltolni magukról a felelősséget. Ám a kampányfinanszírozási botrány előtt is az volt a jellemző a baloldalon, hogy egymás lejáratásával, ellehetetlenítésével voltak elfoglalva. Emlékezetes, hogy az április 3-i, történelmi választási vereség éjszakáján már megtalálták a bűnbakot Márki-Zay Péter, közös miniszterelnök jelölt személyében. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke azonban már rögtön a vereség után leszögezte: „a közös hajónknak tovább kell mennie”. 

Ezzel a DK-vezér egyértelművé tette, hogy a baloldalon e hajó vitorlájába továbbra is ő fújja a passzátszelet. Mindez nem meglepő, mert bár az összefogásba belebukott a teljes baloldal, azzal Gyurcsányék mégis jól jártak, mivel az ellenzéki térfélen ők szerezték a legtöbb mandátumot az új Országgyűlésben. 

Azóta a Demokratikus Koalíció helyi szinten elkezdte bekebelezni a baloldali ellenfeleit, az utóbbi hetekben folyamatosan arról lehetett olvasni, hogy melyik polgármester vagy önkormányzati képviselő csatlakozott hozzájuk. Továbbá a DK saját árnyékkormányt alakított, ami nem jár tényleges hatalommal, de erősíti azt a tézist, hogy hosszú távon a baloldalon a Gyurcsány-párt az egyetlen életképes erő.

A főváros csődjével játszik a DK

Wintermantel Zsolt szerint a valós pártpolitikai támogatás nélkül álló főpolgármestert egy sajátos Fekete Péter-játékba vitte bele a Gyurcsány-párt.

Ám kérdés, hogy ebben a helyzetben milyen lehetősége van a DK-n kívül a többi baloldali pártnak a politikai túlélésre. Ahogy a Demokratikus Koalíciónak, úgy a többi baloldali pártnak is kulcsfontosságú lehet a 2024-es európai parlamenti, valamint önkormányzati választáson, illetve a 2026-os országgyűlési voksoláson, hogy közösen induljanak, mivel a Gyurcsány-párton kívül a többi baloldali alakulatnak a felmérések szerint kevés esélye van önállóan a jó szereplésre. Ám mindezzel eljutnak ahhoz a dilemmához a kisebb baloldali pártok, hogy Gyurcsány nélkül nem tudnak a felszínen maradni, a DK elnökével – annak elutasítottsága miatt – viszont nem lehetséges az előrelépés sem. 

Megjegyzendő, hogy a 2014-es, valamint a 2019-es EP választáson külön indult a baloldal, ami egyfajta erőpróbáját jelentette az őszi önkormányzati voksolásoknak, azonban 2024-ben a két szavazást egy napon fogják tartani, ezért a baloldalon belüli viszonyok tisztázása helyett előtérbe kerülhet a közös indulással az eredmények maximalizálását célul kitűző stratégia. 

Ugyanakkor felmerül, hogy hány pártot bír el az egyre kisebbé váló baloldali térfél, hiszen az utóbbi időben Márki-Zay Péter már többször belengette, hogy új pártot akar létrehozni, míg Jakab Péter a Jobbikból történő kilépése után megalapította a Nép Pártján Mozgalmat, amivel már nyolc különböző szervezetnek kellene egyeztetnie a baloldalon a közös indulásról, ám emlékezetes, hogy eddig is vitákkal terheltek voltak a választásra történő felkészülések a baloldalon. A zűrzavarból pedig az eddigi tendencia szerint a Demokratikus Koalíció tudott rendszerint kiemelkedni. Mindezek után a DK-n kívül a többi baloldali pártnak a túlélésre a legjobb esélyt egy összefogás kínálja, amivel véglegesen a Gyurcsány-párt fiókszervezeteivé degradálódnak, erősödni pedig legfeljebb csak egymás kárára tudnak.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke (Fotó: Mirkó István)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.