Kétszínű a DK nyugdíjügyben

A Demokratikus Koalíció a ­2019-es európai parlamenti választás kampányában még nagyon aggódott a nyugdíjasokért, ám a héten bejelentett nyugdíjemelésre támadólag reagáltak. Emlékezetes, hogy amikor a baloldal volt hatalmon, rendszeresen megsarcolták a nyugdíjasokat. Ugyancsak nagy vehemenciával kampányoltak az euró­pai minimálbér gondolata mellett Gyurcsányék, viszont a héten bejelentett minimálbér-emelésre egyáltalán nem reagáltak.

2022. 12. 17. 6:45
null
20220402 dunaharaszti gyurcsan ferenc dk elnoke es janosi lesi agota a part kozos kepviselo jeloltje havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, csak szavak szintjén fontosak a magyarok a Demokratikus Koa­líciónak, miután a Gyurcsány-párt meglehetősen furcsa módon reagált a héten megjelent hírekre, hogy emelkedik a nyugdíj, valamint a minimálbér összege. Ismert: Orbán Viktor miniszterelnök kedden írta alá azt a kormányrendeletet, amellyel január elsejétől 15 százalékkal emelkednek a nyugdíjak Magyarországon.

A kormányfő szerint az elhibázott brüsszeli szankciók miatt egész Európában tombol az energiaválság, és mint mondta, ez bennünket, magyarokat is nyomaszt és érint. Mindezt a DK országgyűlési képviselője, Gy. Né­meth Erzsébet úgy kommentálta, hogy szerinte valójában „a kormány cserben hagyta a magyar nyugdíjasokat”.

Jól mutatja a Demokratikus Koalíció álszent hozzáállását, hogy egyrészt rendíthetetlenül támogatják azokat a brüsszeli szankciókat, amelyek a válságot okozták. Másrészt korábban éppen Dobrev Klára, a Gyurcsány-párt EP-képviselője volt az, aki a 2019-es európai parlamenti választás kampányában európai minimálnyugdíj bevezetését követelte. Bár az nem derült ki, hogy pontosan mekkora összeget jelentene ez a bizonyos európai minimálnyugdíj, ám Dobrev az akkori kampányban arról beszélt, hogy az Orbán-kormány rengeteg pénzt vett el a nyugdíjasoktól, továbbá sürgette, hogy újra vezessék be a nyugdíjak svájci indexálását, amit 2011-ben a polgári kormány szüntetett meg.

Emlékezetes, hogy amikor a baloldal hatalmon volt, rendszeresen büntették a nyugdíjasokat. Ennek az egyik legkirívóbb példája volt, amikor 

2009-ben, a gazdasági válság közepette a Bajnai Gordon vezette szocialista kabinet eltörölte a 13. havi nyugdíjat, ami különösen rosszul érintette az időseket. 2010 előtt a szocialista kormányok a 13. havi nyugdíj mellett több más juttatástól is megfosztották az arra jogosultakat: a Gyurcsány-kormány 2008-ban nyolc, a Bajnai-kormány pedig 6,4 százalékkal csökkentette a nyugdíjak értékét. A nyugdíjakat érintő megszorításokkal 2009-ben száz-, míg 2010-ben több mint 280 milliárd forintot vett el az idősektől a balliberális kormány.

Az összeg legnagyobb tétele a 13. havi nyugdíj megszüntetése volt, amely 2009–2010-ben összességében 160 milliárd forintos juttatást jelentett volna.

Ezzel szemben a jobboldali kormány immáron ötödik alkalommal fizeti ki a nyugdíjprémiumot, amit a baloldal csak ígért, de soha meg nem valósított. 2020-ban jelentette be Orbán Viktor, hogy visszaszervezik a 13. havi nyugdíjat is.

Bár az eredeti tervek még arról szóltak, hogy 2024-ig lesz teljes összegű a 13. havi nyugdíj, ám ­2022-re sikerült visszaépíteni, miután a koronavírus-járvány okozta válságból az ország megerősödve tudott kilábalni.

Ugyancsak egy megfoghatatlan kampányszlogen volt Gyurcsányék részéről az európai minimálbér gondolata, amit szintén a 2019-es EP-kampányban hangoztattak. Sőt, idén Dobrev Klára diadalmasan bejelentette, hogy az Európai Parlament megszavazta a közös uniós minimálbért. Arra viszont már egyáltalán nem reagált a Gyurcsány-párt, hogy tegnap hivatalossá vált: ­január elsejétől 16 százalékkal, bruttó kétszázezer forintról 232 ezer forintra nő a minimálbér, míg a garantált bérminimum 14 százalékkal, 260 ezer forintról 296 400 forintra emelkedik. Hab a tortán: tavaly Dávid Ferenc, a DK gazdasági árnyékminisztere még arról beszélt az ATV Start című műsorában, hogy szerinte nem vállalható a kétszázezer forintos minimálbér sem.

Borítókép: Gyurcsány kormánya 2010-ben a nyugdíjak megszorításával 280 milliárdot vett el a szépkorúaktól (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.