időjárás 2°C Marcella 2023. január 31.
logo

Egyre jobban terjed az influenzavírus, a betegek jelentős része gyermek

Elek Nikoletta
2022.12.08. 13:14 2022.12.08. 13:34
Egyre jobban terjed az influenzavírus, a betegek jelentős része gyermek

November 28. és december 4. között 232 800-an mentek vizsgálatra akut légúti fertőzés tüneteivel Magyarországon, közülük 19 600 ember esetében influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). A tájékoztatás szerint

 a betegek 30,5 százaléka gyerek, 33,9 százaléka 15–34 éves, 25,0 százaléka 35–59 éves, a 10,6 százaléka pedig 60 éven felüli felnőtt volt. 

Kiderült az is, hogy a 48. naptári héten 119 betegtől érkezett légúti minta az NNK laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 105 minta közül négy betegnél az influenza valamelyik vírusát, 20-nál koronavírust, egynél pedig a légúti óriássejtes vírust (RSV) mutatták ki. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 14 minta közül egy RSV-, egy adenovírus-, egy pedig rhinovírus-pozitívnak bizonyult – közölték. 

Jó hír, hogy az influenza elleni térítésmentes oltások – amelyből egymillió-háromszázezer adag áll rendelkezésre – már hetek óta igényelhető a praxisokban. 

Hatvan év fölött, egészségi állapottól függetlenül mindenkinek ajánlott oltakozni, miként a krónikus megbetegedésben szenvedőknek, a kismamáknak, a babát tervezőknek, az egészségügyi és szociális intézményekben dolgozóknak és ápoltaknak is célszerű beoltatni magukat. A fél évnél fiatalabb csecsemőket fészekimmunitással lehet megvédeni, a nagyobb gyermekeknek pedig elérhető a négykomponensű védőoltás.

Az influenzajárványhoz képest a koronavírus-járvány továbbra is mérsékelten zajlik Magyarországon. Az elmúlt héten összesen 4 704 új fertőzöttet igazoltak és ötven, többségében idős, krónikus beteg vesztette életét. Ezekkel az adatokkal együtt a járvány kezdete óta a beazonosított fertőzöttek száma 2 171 056 főre, az elhunytak száma pedig 48 337 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 2 109 635 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 13 084 főre csökkent.

 Jelenleg 828 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 14-en vannak lélegeztetőgépen. Ezek a számok viszont egy kicsit megugrottak, mivel legutóbb még 336 beteg szorult kórházi kezelésre, akik közül heten voltak lélegeztetőgépen. 

Az országos átlagot tekintve enyhén emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja is. A vizsgált mintavételi helyek közül emelkedő tendencia a Budapest Déli és Központi Szennyvíztisztító Telep mintájában, valamint Békéscsabán, Debrecenben és Zalaegerszegen figyelhető meg, míg csökkenés Kecskeméten, Szekszárdon és Veszprémben észlelhető. A SARS–CoV–2 örökítőanyag koncentrációja három mintavételi helyen a mérsékelt, míg 19 városban az emelkedett tartományba esik.

A kormány továbbra is biztosítja az oltás lehetőségét. A vakcinákat a háziorvosoknál, a házi gyermekorvostól, valamint a  kórházi oltópontokon –  péntekenként időpontfoglalással nélkül – is igényelni lehet. 

Borítókép: influenza elleni védőoltást adnak be az egyik vizsgálóbuszban Nógrádszakálban (Fotó: MTI/Komka Péter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.