Postát mentett a falusi kisbolt felújítása Egyeden

Két legyet ütöttek egy csapásra a Győr-Moson-Sopron megyei Egyeden a Magyar falu program kisbolt pályázatával, ahol a támogatásnak köszönhetően nemcsak az üzlet újult meg, hanem a posta is megmenekült. A hivatalt a boltot működtető vállalkozó lánya vette át, aki így, ha nincs ügyfele, az üzlet vásárlóit is ki tudja szolgálni. Ráadásul, ha kell, a húga is ki tud segíteni itt is, ott is, mindent megoldanak családon belül. Szinte mesebeli történet, de igaz.

2022. 12. 17. 6:50
null
Családi Kis Bolt Falu Riport 20221214 Egyed Fotó Bach Máté Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mai világban szinte elképzelhetetlen, hogy valaki majdnem ötven éve ugyanazon a munkahelyen dolgozzon, márpedig Czigány Józsefné 1975 szeptembere óta a Győr-Moson-Sopron megyei Egyed kisboltjában szolgálja ki a vásárlókat. A különbség annyi, hogy eleinte – az államszocializmus alatt – alkalmazottként tette ezt, majd 1987 után bérelték az üzletet, és vállalkozóként üzemeltették azt. Közben az asszony csak addig volt távol a kisbolttól, amíg az egymás után születő lányaival egy-két évig gyesen volt, mert utána az ő szülei vigyáztak az unokákra. Aztán öt év sem kellett hozzá, és a család 1992-ben megvásárolta az üzletet, amit azóta sajátjukként üzemeltetnek.

 – Vagyis kisebb megszakításokkal csaknem fél évszázada itt töltöm a mindennapjaimat. Reggel már jóval nyitás előtt bejövök, felkészülök a hat órai nyitásra, és sokszor még zárás után is itt vagyok, és rendezgetem a boltot. Talán megértik, ez a szívügyem lett ennyi év alatt – mondja Czigány Józsefné mosolyogva.

S hogy mennyit változott a bolt az induláshoz képest? Az asszony szerint mára nagyon sokat. Ugyan az üzlet a mai napig ugyanabban az épületben van, de már a férjével korábban ők is csinosították, például nyílászárókat cseréltek. Az volt a különbség, hogy korábban ott volt a raktár, ahol most a posta, utóbbinak idén adtak menedéket az ingatlanban.

Teljes körű felújítás

– Tavaly a legidősebb lányom, Hajnalka férje szólt, hogy a Magyar falu programban pályázatot hirdetnek kisbolt kialakítására és fejlesztésére. Nagyon megörültünk a lehetőségnek, mert ráfért a boltra a felújítás. Közben felmerült, hogy befogadhatnánk az épületbe a postát, amitől először kifejezetten tartottam, de a gyerekeim támogattak. Sőt a középső lányom, Judit és a legfiatalabb, Zsuzska is megígérte, hogy kitanulja a szakmát, és vállalják a posta működtetését, ami idén július 11-én nyitott meg, és azóta reggel 8 órától 16 óráig üzemel – meséli egy szuszra Czigány Józsefné. Hozzáteszi, az épület felújítása alatt az üzlet az ingatlan aljában működött, majd szep­tember elsején költözhetett vissza a régi-új helyére. Azóta minden a helyén van.

S hogy ez mennyire így van, ahhoz elég körülnézni. Mind a bolt, mind a posta olyan körülmények között fogadja a vásárlókat és az ügyfeleket, amelyek nemcsak egy alig ötszáz lelkes kis faluban, de bármely hazai településen megfelelők lennének.

– Hihetetlenül nagy dolog a mi életünkben ez a lehetőség, amit tavaly év végi ajándékként kaptunk, hiszen december 31-én jött az értesítés, hogy a pályázatunk nyert. A fejlesztésnek köszönhetően megújulhatott a tető, a szigetelés, kicseréltettük a nyílászárókat, új járólapot tetettünk le, fölénk álmennyezet került, és hűtő-fűtő klímákat szereltettünk be. Utóbbi nagy segítség most, mert gázzal sokkal drágább lenne fűteni. Ráadásul nemcsak az épület újult meg, hanem a berendezések is, új hűtőket vásárolhattunk, sőt a polcrendszerek egy részét is lecseréltük, a többit felújítottuk – sorolja a 32 millió forintos beruházás elemeit Czigány Józsefné. A kivitelezési munkálatokat mellesleg Hajnalka férjének a cége végezte, így ez a munka is a családban maradt.

Egy helyen szinte minden

Mivel Judit időközben felmondott az előző munkahelyén, és átvette a posta vezetését, az édesanyjuk már nincs egyedül. A középső lány ugyanis, amikor a postán éppen nincs ügyfele, a boltban le tudja venni a terhet az édesanyja válláról. – Én pedig a lóti-futi vagyok, és csak néha segítek be édesanyámnak és Juditnak. Én egy fodrászkelléküzletben dolgozom, Hajni sógornőjének az üzletében, aki mellesleg a könyvelőm is, így nálunk tényleg összefonódnak a szálak – jegyzi meg nevetve Zsuzska.

A család úgy tapasztalja, a vevők kifejezetten nagyra értékelik, hogy a bolt belsőleg otthonosabb, barátságosabb lett, és külsőleg is megújult. Szavaik szerint az emberek örömmel járnak be, és a mai napig megcsodálják a megújult üzletet, ahol minden fontosat meg tudnak vásárolni. Kaphatók a boltban többek között általános élelmiszerek, így tejtermékek, húskészítmények, pékáruk, zöldségek és gyümölcsök, továbbá tisztító- és tisztálkodási szerek, ajándéktárgyak, de még állateledelek is. Sőt igény szerint ajándékcsomagot is készítenek.

 – S a vásárlóink nagyon meg vannak elégedve azzal, hogy egy falusi kisbolthoz képest kifejezetten jó árakkal tudunk működni. Ezt annak köszönhetjük, hogy jók a beszállítóink, akik egy része környékbeli. Ha csak tehetjük, szívesen működünk együtt a térség vállalkozóival, úgy vagyunk ezzel, hogy mi, kicsik tartsunk össze.

Így megengedjük azt is, hogy a helyi méztermelő a boltunk előtt árusítson, sőt a temetéseknél koszorú rendelést is vállalunk, ezzel is próbálunk helyben segíteni – mutat rá Zsuzska. A családnak mellesleg ennek az évnek a végére is jutott az örömből, mert az idei munkaerő-megtartó pályázaton is sikeresen szerepeltek, a beérkezett támogatás hozzájárul a vállalkozás sikeres működtetéséhez.

Vásárlás családias hangulatban

Mialatt a család bemutatja a boltot, az élet nem áll meg, sőt kevéssel dél előtt hirtelen megnő a forgalom, egyesek vásárolni jönnek, mások a posta szolgáltatásait veszik igénybe. Czigány Józsefné és lányai valósággal körbezsongják őket, mindenkihez van egy-két kedves szavuk, a kiszolgálásért pedig hálásak az emberek. Az egyikük, Rákli Gyuláné azt emeli ki, hogy ő korábban a másik helyre, az egyik nagy hazai üzletlánc településen működő boltjába járt vásárolni, mert az közelebb van hozzá.

– Amióta azonban megújult ez az üzlet, és a posta is átköltözött, inkább ide jövök, többek között azért is, mert kedvezőbbek az árak és széles a választék. Azért pedig kifejezetten hálásak vagyunk, hogy itt helyet kapott a posta, és így nem szűnt meg. Jó, hogy a postai szolgáltatások miatt nem kell másik településre menni 

– teszi hozzá. Közben megérkezik egy fiatalember is, ő éppen a postára jött, így Judit elfoglalja a helyét a hivatalban. Rajki Szilárd azt mondja, hogy korábban, mivel helyben dolgozik, csak reggelente járt ide vásárolni, de amióta megújult a bolt, gyakrabban betér, mint ahogy a postára is sokszor beugrik lottózni. Értékeli, hogy megszépült az üzlet, és hogy nagyon családias a hangulat, ahol az emberek jól érzik magukat. Kívülről nézve jól látszik, hogy ezek az élő kis közösségek helyben értéket jelentenek, és növelik a falu megtartó erejét. Ez helyben felér egy nagyobb lottónyereménnyel.

Borítókép: A korszerűsített üzlet és posta bármelyik településen megállná a helyét (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.