Támadást készítenek elő a forint ellen

Az elmúlt napokban sokan olyan sms-t kaptak, ami arra buzdította a betéteseket, hogy minél előbb vegyék ki megtakarításaikat a pénzintézetekből. Varju László, a Demokratikus Koalíció politikusa tegnap pedig már azzal vádolta a kormányt, hogy hozzá akarnak nyúlni a magyar emberek pénzéhez. Az ügyben a Magyar Nemzeti Bank már feljelentést tett, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerint Varjunak vállalnia kell az ügy büntetőjogi következmé­nyeit, egyben le kell mondania az Országgyűlésben viselt tisztségeiről.

2022. 12. 10. 6:52
VARJU László
Budapest, 2021. november 29. Varjú László DK-s képviselő interpellál az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 29-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyorsan bankból kivenni a pénzt, otthon széfben tartani, mert „a gazemberek ellopják” 

– az elmúlt napokban ezzel a szöveggel küldtek ki ismeretlenek jelentős számú sms-t, hogy pánikot keltsenek a magyar banki ügyfelek körében. Az üzenetekkel arra akarják rávenni az embereket, hogy pénzüket, megtakarításaikat minél előbb vegyék ki a pénzintézetekből. Az akció végrehajtói vélhetően egy újabb, forint elleni támadást próbálnak meg előkészíteni. Ezután Varju László, a Demokratikus Koalíció politikusa péntek délután lényegében az sms-ekével egybevágó címmel tartott sajtótájékoztatót, ami azt a gyanút erősíti, hogy a dollárbaloldal áll az akció mögött.

Alaptalan rágalmak

Varju a sajtótájékoztatóján tovább erősítette a gyanút, hogy a baloldal áll az akció mögött, mivel gyakorlatilag elismételte – ügyelve a feltételes módban megfogalmazott mondatokra – azokat a rémhíreket, amelyek miatt közben már a rendőrség is nyomozást indított. A Gyurcsány-párt politikusa a kormányra mutogatott, és csak olajat öntött a tűzre azzal, hogy jelezte: „két hete éppen a pártja hangoztatta először, hogy a kormány hozzányúlna a magyar emberek bankban tartott pénzéhez”.

A baloldali képviselő egyenesen odáig merészkedett az álhírterjesztésben, hogy kijelentette: „alig több mint tíz éve az Orbán-kormány már einstandolta az emberek magánnyugdíjpénztári megtakarításait, mert pénzre volt szüksége. Most pedig Orbánék szemet vethetnek az emberek bankban, készpénzben vagy értékpapírokban őrzött megtakarításaira is.” A gyurcsányista politikus továbbá olyan vádakat fogalmazott meg, miszerint a pénzt el fogják venni vagy el fogják lopni. Ám a DK-s politikus nem állt meg az alaptalan rágalmak hangoztatásában, úgy vélte, hogy a kormány a magyar emberek félretett pénzéből kísérelheti meg feltölteni az államkasszát. Megjegyzendő, hogy Varju Facebookon közvetített online sajtótájékoztatóján nem volt lehetőség arra, hogy a sajtó munkatársai kérdéseket tegyenek fel. Ezután lapunk e-mailben is kereste a DK-t, hogy kommentálják az ügy fejleményeit, ám lapzártánkig nem kaptunk választ.

Büntetőjogi következmények

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Facebook-oldalán reagált az álhíreket tartalmazó sms-ekre, leszögezve, hogy azok valótlanok, és súlyosan sértik az ország, illetve a magyar állampolgárok érdekeit. A kormánypárti politikus megjegyezte, jól látható jelei vannak, hogy a következő időszakra egy forint elleni támadást készítenek elő több irányból, amelyhez a külföldi megrendelők kérésére a hazai dollárbaloldal is kézzelfogható segítséget nyújt. A nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportjának a vezetője világossá tette, hogy amennyiben Varju László tovább terjeszti a veszélyes álhíreket, és ezáltal segédkezik a forint elleni támadásban, haladéktalanul büntetőeljárást kezdeményez ellene. 

Aki előre megfontoltan, külföldi érdekek szolgálatában valótlanságokat és rémhíreket terjeszt, ezáltal részt vesz egy forint elleni támadásban, az egészen biztos lehet benne, hogy vállalnia kell a büntetőjogi következményeket is, továbbá a magyar Ország­gyűlésben tisztséget nem viselhet 

– szögezte le Kocsis Máté.

„A Magyar Nemzeti Bank a Varju László képviselő által elmondottak ­miatt jogi lépéseket tesz, és határozottan felszólítja a pártot, hogy az egyértelmű politikai haszonszerzés érdekében tett felelőtlen nyilatkozatot vonja vissza, és a továbbiakban tartózkodjon a rémhírek terjesztésétől” – reagált a DK-s politikus sajtótájékoztatójára a jegybank. Közleményükben kiemelték, hogy a DK politikusa Matolcsy György jegybankelnök gazdasági bizottság előtt tartott beszédének szavait szándékosan félreértelmezve olyan hamis állításokat fogalmazott meg, amelyek veszélyeztetik a pénzügyi stabilitásba vetett bizalmat.

Szabadságvesztés is járhat

A rémhírterjesztés a köznyugalom védelme érdekében büntetendő cselekmény. A jogalkotó célja az volt, hogy hamis állításokkal vagy a valóság elferdítésével ne lehessen pánikot kelteni, megijeszteni az embereket. Alapesetben három évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki a bíróság ilyen bűncselekmény miatt, ha a tényállás minden törvényi feltétele megvalósult

 – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Szikra Levente, az Alapjogokért Központ elemzője. Mint tájékoztatott, ezen bűncselekménynek nincs minősített esete, azonban két önálló alapesetet is megkülönböztethetünk. A második azonban inkább a járványügyi védekezéshez és a közegészségügy védelméhez kapcsolódik, így a baloldal legújabb sms-küldési ügyében az első alapeset bírósági megállapítása képzelhető el.

– A büntetési tétel plafonja valóban három év, de akár pénzbüntetést vagy közmunkát is kiszabhat a bíróság, amennyiben a bűncselekmény ténye bebizonyosodik – fogalmazott lapunknak nyilatkozva Grabovszky Norbert. A Mayer és Társai ügyvédi iroda büntetőjogi ügyekkel foglalkozó ügyvédje elmondta:

akkor számít bűncselekménynek a rémhírterjesztés, ha az egyén közveszély helyszínén állít zavarkeltésre alkalmas valótlan tényt, ha az egyén akadályozza a védekezést közveszély esetén, illetve amikor sok ember élete kerül közvetlenül veszélybe, vagy ha egy nagy anyagi kárral járó történésről van szó. Az ügyvéd ugyanakkor hozzátette, politikai véleményekben az egyénnek nagyobb fokú szabadsága van. 

Megjegyzendő, hogy a baloldalon szinte már bevett gyakorlat az álhírek terjesztése, elég csak arra gondolni, amikor a koronavírus-járvány idején az MSZP-s Korózs Lajos egy álmentővel készített hazugságokkal teli interjút.

Borítókép: Varjú László DK-s képviselő interpellál az Országgyűlés plenáris ülésén (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.