Elbúcsúztatták Tamás Gáspár Miklóst

A filozófus, közíró, az SZDSZ egykori parlamenti képviselője hosszú betegség után, január 15-én hunyt el.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, FB2023. 01. 31. 17:43
TAMÁS Gáspár Miklós
Budapest, 2023. január 31. Tamás Gáspár Miklós filozófus, közíró sírja a budapesti Farkasréti temetõben 2023. január 31-én. Tamás Gáspár Miklós 74 éves korában, hosszú betegség után január 15-én hunyt el. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Farkasréti temetőben vettek végső búcsút családtagjai, barátai, kollégái és tisztelői a 74 éves korában elhunyt Tamás Gáspár Miklós filozófustól, közírótól – adta hírül az MTI. Tamás Gáspár Miklóst hosszú betegség után, január 15-én érte a halál.

Karácsony Gergely főpolgármester az elhunytat a főváros és a demokratikus politikai közösség nevében búcsúztatta. Arról beszélt, hogy számára Tamás Gáspár Miklós életműve az igazság mibenlétének több évtizedes keresését jelenti, a legfontosabb igazság pedig az emberi méltóság egyetemessége, egyenlősége és visszavonhatatlansága.

És az emberi méltóság védelme a diktatúrától, az elnyomástól, az alárendeltek lenézésétől és megalázásától, a honpolgári közösségből való kirekesztéstől és a kulturális hanyatlástól. Mert a méltóság egyenlősége erősebb kell hogy legyen, mint bármi más

– fogalmazott a főpolgármester. Hozzátette: Tamás Gáspár Miklós „a méltóság biztosítása iránti töretlen elkötelezettséget kérte számon a rendszerváltáson, és ezen a mostani, keserű és megalázó állapottá merevedett rendszeren is”.

Karácsony Gergely a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében úgy méltatta Tamás Gáspár Miklóst: 

A legnemesebbet hagyta erre a szeretve kárhoztatott és kárhoztatva szeretett országra: gondolkodni valót.

 

Baranyi Krisztina, Ferencváros ellenzéki polgármestere búcsúztatójában azt mondta a gyászszertartáson:

ma a kortárs magyar közgondolkodás legnagyobb rocksztárjától búcsúzunk.

A demokratikus ellenzék nevében Hodosán Róza, a budapesti értelmiség és barátok képviseletében Radnóti Sándor esztéta, az erdélyi magyar értelmiség nevében Selyem Zsuzsa, a fiatal baloldali tanítványok nevében pedig Sipos Balázs vett végső búcsút az elhunyttól.

Az urnát a ravatalozóból a munkás gyászinduló hangjaira indították a sírhoz, ahol Iványi Gábor lelkész mondott beszédet.

„Isten veled, TGM!” – búcsúzott a filozófustól a közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő bejegyzésében azt írta: „Elment a régi szabadságharcos.”

 

A Kádár-rendszer ellenzékének egyik vezéralakja

Tamás Gáspár Miklós 1948. november 28-án született Kolozsváron. Az erdélyi városban, a Babes–Bolyai Tudományegyetemen szerzett filozófiai diplomát 1972-ben. 1978-ig az Utunk című kolozsvári hetilap szerkesztőjeként dolgozott, majd Magyarországra költözött. 1979 és 1982 között az ELTE Bölcsészkarán tanított a filozófiatörténeti tanszék tudományos munkatársaként, de „ellenzéki magatartása” miatt elbocsátották. Ezt követően az Egyesült Államokban, a Yale Egyetemen volt vendégprofesszor, majd angol és francia egyetemeken tanított.

A Kádár-korszak demokratikus ellenzékének egyik legismertebb tagja. 1985-ben az ellenzéki csoportok monori találkozójának résztvevője volt. 1989-ben Budapest 14. választókerületében, az ott lemondott képviselő helyén bejutott az egypárti parlamentbe. 1988-tól 1990-ig az SZDSZ ügyvivője volt, 1992–94 között pedig a párt Országos Tanácsa elnökeként tevékenykedett. 1990-től 1994-ig a SZDSZ országgyűlési képviselője volt, 2000-ben kilépett a pártból.

1989-től az ELTE Jogtudományi Kara filozófiai tanszékén docens, majd a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Intézetének főmunkatársa. 2007 óta a Közép-európai Egyetem (CEU) vendégprofesszora volt. 2002-től az ATTAC Magyarország társadalmi fórum alelnöke. 2008-ban a Szociális Charta egyik alapítója. 2009-ben a Zöld Baloldal Európai Parlamenti (EP) képviselőjelöltje. Az év október 23-án Húszéves a Köztársaság Díjjal tüntették ki. 2010–2011-ben a Zöld Baloldal elnöke volt.

2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét (polgári tagozat) kapta „kiemelkedő tudományos és oktatói munkássága, publicisztikai és közéleti tevékenysége elismeréseként”, amelyet 2016-ban visszaadott. 2020-ban Budapest díszpolgárává választották.

2021-ben jelent meg magyar nyelven Antitézis című kötete. 

Tamás Gáspár Miklós a Kádár-rendszer föld alatti ellenzékének tagja, a rendszerváltás egyik fontos alakja, liberális országgyűlési képviselője volt. Később fokozatosan eltávolodott a pártpolitikától és kutatóként, közíróként a nyugati marxista irodalom kedvelt szerzője, publicistája volt.

Tamás Gáspár Miklós tavaly októberben a Partizán vendégeként beszélt gyógyíthatatlan betegségéről, élni akarásáról és arról, hogy az Országos Onkológiai Intézetbe járt kezelésre.

Borítókép: Tamás Gáspár Miklós sírja a Farkasréti temetőben (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.