Gümőkórral fertőzött szarvasmarhákat találtak, levágják őket

A bakteriális eredetű betegség emberről állatra és állatról emberre is terjed.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 20. 15:51
null
Törökszentmiklós, 2022. március 11. A Törökszentmiklósi Mezõgazdasági Zrt. (TM Zrt.) korszerû szarvasmarha telepe az átadása napján Törökszentmiklós-Szenttamáson 2022. március 11-én. MTI/Mészáros János Fotó: Mészáros János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gümőkór-fertőzöttséget igazoltak a hatósági vizsgálatok két Somogy vármegyei szarvasmarha-állományban – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A legtöbbször a tüdőt érintő, lassú lefolyású, emberről állatra és állatról emberre is terjedő, bakteriális eredetű betegség kórokozóját az egymástól negyven kilométerre található telepek egy-egy egyedénél mutatták ki.

Az állatoknak nem voltak tüneteik, a fertőzöttségre az éves ellenőrző vizsgálatok derítettek fényt – írta a Nébih, hozzátéve, hogy a területileg illetékes hatóság intézkedett az érintett állatok levágásáról, és forgalmi korlátozást rendelt el a telepeken. Kifejtették, hogy a két telepről nem szabad kivinni vagy oda bevinni a betegségre fogékony állatokat, illetve meg kell akadályozni a fertőzött, fertőzésgyanús egyedek érintkezését a fertőzésre fogékony állatokkal.

A két telepen hetven szarvasmarhát tartanak, a fertőzésből eredő esetleges kárt az állam téríti meg – emelték ki.

A Nébih felhívta a figyelmet: fertőzött állat húsa közfogyasztásra nem kerülhetett a vágóhidakat felügyelő, az Európai Unióban egységes, hatósági állatorvosi rendszernek köszönhetően. Magyarország továbbra is őrzi a „gümőkórtól hivatalosan mentes” minősítését, mivel a fertőzött telepek száma a jogszabály által megengedett érték alatt maradt.

Közel egy éve írtunk arról, hogy a hatóság egy Bács-Kiskun megyei húsmarhatelepen talált gümőkórral fertőzött állatokat. Ismert, hogy hazánkban minden szarvasmarhánál évente kötelezően végeznek gümőkórvizsgálatot. Emellett a Nébih laboratóriuma házi, vadon élő és fogságban tartott emlősállatból származó mintákat is ellenőriz a fertőzés kórokozójának kimutatása céljából. A komoly gazdasági kárral fenyegető gümőkórral kapcsolatos gyors intézkedés rendkívül fontos, mivel ha elszabadul a járvány, az exportpiacok elvesztésével az egész ágazat jövője veszélybe kerülhet.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Mészáros János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.