Újra pályázható az őshonos haszonállatok megőrzését szolgáló támogatás

A védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése elnevezésű felhívásra 2023. január 2. és január 31. között ismét pályázhatnak a gazdálkodók – közölte az Agrárminisztérium kedden az MTI-vel.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 01. 10. 15:47
null
Hortobágy, 2019. január 24. Szürke marha tehenek a karámban. Ellenek a karámokban telelõ szürkemarha tehenek a Hortobágyi Nonprofit Kft. Kungyörgyi telepén, eddig 320 a borjú szaporulat. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A támogatás mértéke támogatott fajtánként – a korábbi, 2015–2020-as in situ őshonos-támogatáshoz képest – átlagosan 50 százalékkal megnőtt az első körben tavaly meghirdetett új támogatási konstrukciónál.

Emellett bővült a támogatható fajták köre a fekete mangalicasertés, az akhal-teke és a muraközi ló, valamint a kárpáti borzderes szarvasmarha fajtákkal – írták a közleményben.

A felhívás célja az alacsony létszámmal rendelkező, védett őshonos, veszélyeztetett mezőgazdasági és fajtarekonstrukció alatt álló mezőgazdasági állatfajták nőivarú – baromfiféléknél vegyes ivarú – állományának a fajták hagyományos tartási, takarmányozási körülmények, in situ feltételek közötti használata, tenyésztésben történő életképes populációjának fenntartása a genetikai állomány megőrzéséről és az adott állatfajták fennmaradását biztosító tenyésztési programokról szóló jogszabályok keretein belül. A kötelezettségvállalási időszak ennél a pályázati körnél 2023. január 1-jén indult és 2024. december 31-ig tart.

A tavaly benyújtott pályázatok után eddig több mint százezer állategyedre közel húszmilliárd forint értékben ítéltek meg támogatást az őshonos állatokat tartó gazdálkodóknak.

A pályázati felhívás részletei a www.palyazat.gov.hu oldalon ismerhetők meg – olvasható a tárca közleményében.

Borítókép: Szürke marhák a Hortobágyi Nonprofit Kft. kungyörgyi telepén (Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.