Minden eddiginél több természetvédelmi fejlesztés valósult meg tavaly

A nemzeti parkok vendégei 2022-től egyebek mellett már ellátogathatnak a Bükki Csillagdába, a Csárda Természetvédelmi Központba.

Magyar Nemzet
2023. 01. 03. 16:24
Répáshuta, 2022. március 13. A Bükki Nemzeti Park csillagászati és természetismereti látogatóközpontja, a Bükki Csillagda Répáshután 2022. március 12-én. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Agrárminisztérium (AM) a nemzeti parki igazgatóságok munkája révén eddig példátlan mértékben valósított meg természetvédelmi célú fejlesztéseket, hiszen több mint 41 milliárd forintot fordított erre a célra a Környezeti és energiahatékonysági operatív program, valamint a Versenyképes Közép-Magyarország operatív program keretében – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

A források nagy része az élőhelyek helyreállítását célozta, az utóbbi években megvalósult és jelenleg záruló több mint száz projektnek köszönhetően mintegy 180 ezer hektár területen javul a természeti területek állapota, a természetvédelmi kezelés és a természeti értékek megőrzésének feltétele – áll a közleményben.

A fejlesztések eredményeként 27 közösségi jelentőségű hazai fajnál és hét közösségi jelentőségű hazai élőhelytípusnál értek el országos szintű javulást – emelték ki, hozzátéve: a 2022-ben lezárt 16 élőhely-rekonstrukciós beavatkozásnak köszönhetően csaknem 19 ezer hektáron javult a természeti környezet állapota.

A tárca arról is tájékoztatott, hogy tavaly a természetjárók számára is pozitív változások történtek a nemzeti parkokban, hiszen további fejlesztések valósultak meg az ökoturisztikai infrastruktúrában és a környezeti nevelésben, ugyanakkor számos nemzeti park területén fejlődött a természetvédelmi bemutatóhálózat, illetve korszerűbbé vált a természetvédelmi őrszolgálat is.

A nemzeti parkok vendégei 2022-től egyebek mellett már ellátogathatnak a Bükki Csillagdába, a Csárda Természetvédelmi Központba, illetve a Vízi Vándor Természetvédelmi, a Berek Világa és a Pál-völgyi Látogatóközpontba is. Ezen fejlesztések hatására a nemzeti parkok éves látogatószámában rendkívüli növekedés volt tapasztalható – mutatott rá az AM.

Az Agrárminisztérium a nemzeti parki igazgatóságokkal 2022-ben többek között eredményesen működtette a Nemzeti Park Termék védjegyrendszert, tovább erősítette a védett természeti területek hálózatát, valamint folytatta a Natura 2000 területek fenntartási terveinek elkészítését és jóváhagyását. Az állami természetvédelem erőfeszítéseinek köszönhetően elkészült Magyarország ökoszisztéma-alaptérképe, illetve a hazai zöldinfrastruktúra-hálózat fejlesztésének módszertani kerete.

Mindezeken felül elindult négy új LIFE projekt, támogatáshoz jutottak a hazai natúrparkok, és megvalósult a 2021–2030 közötti időszakra szóló 3. Biodiverzitás stratégia előkészítése. A génmegőrzési feladatoknál nőtt az állami szerepvállalás, amivel Európa egyik legjelentősebb génbankját is fejlesztették.

Borítókép: A Bükki Nemzeti Park csillagászati és természetismereti látogatóközpontja, a Bükki Csillagda Répáshután 2022. március 12-én. (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.