Komoly érdeklődés van a kortárs könnyűzenei szak iránt a Debreceni Egyetemen

A megváltozott felvételi szabályok megkönnyítik a diákoknak, hogy az érdeklődésüknek leginkább megfelelő szakot válasszák.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 12. 14:50
null
Debrecen, 2021. szeptember 18. A Debreceni Egyetem Orvostudományi Kar épülete a Nagyerdei körúton. Az ország egyik legrégebbi, folyamatosan mûködõ felsõoktatási intézménye, ami egyike Magyarország kiemelt kutatóegyetemeinek, amely mintegy 30 ezer hallgatóval és 1500 oktatóval, 15 karával, 25 doktori iskolájával a legszélesebb hazai képzési kínálatot nyújtja. MTVA/Bizományosi: Lehotka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Lehotka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint korábban megírtuk, 2017-ben vetődött fel a hazánkban és nemzetközi szinten egyaránt egyedülálló könnyűzenei alapképzés indításának ötlete. 2018 januárjában megalakult az egyetemi könnyűzenei képzési központ, amely 2021-től Könnyűzenei Intézet néven működik. A központ létrejöttével egy időben megkezdődött a különböző szakirányokat magában foglaló BA-képzés kidolgozása, a tantárgyleírások és az akkreditációs anyag elkészítése a Debreceni Egyetemen.

A DE teljes képzési spektrumot kínál a jelentkezőknek: 69 alap- és 78 mesterszakon folyik a képzés több mint kétszáz képzési területen

– sorolta a rektorhelyettes, megjegyezve, hogy 13 kart működtetnek tíz városban, köztük több határon túli településen. Bartha Elek professzor elmondta, hogy duális képzés keretében 29 mester- és kilenc alapképzési szakon oktatnak, és mintegy 150 partnercéggel állnak kapcsolatban.

A Debreceni Egyetem többfunkciós tanulóközpontja. Fotó: Oláh Tibor

A Debreceni Egyetemen idén is több új szakot indítanak, amelyek között megtalálható az országos szinten egyedülálló − de Európában és az egész világon is ritkaságnak számító kortárs könnyűzenei szak − amely iránt máris komoly a hallgatói érdeklődés. 

A szeptemberben induló képzés keretében nyolc szakirány − könnyűzenei gitár, basszusgitár, billentyűs hangszerek, ütőhangszerek, ének, szaxofon, trombita és harsona − közül lehet választani.

Korábban az egyetem azt közölte, hogy a szakon a Könnyűzenei Intézet oktatói tanítanak majd, többek között Wolf Kati és Erdős Fruzsi énekesek, Ferencz Péter producer, Tóth Marcell billentyűs, Gudics Marcell és Gudics Martin dob és basszusgitár-oktatók, Gyémánt Bálint jazzgitáros, Kovács János trombita tanár, Linzenbold Gábor szaxofontanár és Tóth Dániel harsonatanár, valamint Varga Antal, az Abrakazabra zenekar vezetője, aki a képzés alapját nyújtó zenekari gyakorlat tárgyat oktatja majd.

Ugyancsak új képzési területként indul szeptemberben az agrárkaron a precíziós mezőgazdasági mérnök alapképzés, három kar együttműködésével a villamosmérnök-mesterképzés, illetve az informatikai karon az adattudományi mesterképzés, valamint a természettudományi és technológiai karon az anyagmérnök-alapképzés 

− sorolta a rektorhelyettes, hozzátéve, hogy Szolnokon most első alkalommal indítanak szakvédőnő mesterszakos és szociális munkás képzési szakokat.

Molnár Dániel, a DE doktorandusz önkormányzatának elnöke azt üzente a leendő hallgatóknak, hogy az egyetemükön működik az ország egyik legnagyobb és „legpezsgőbb” hallgatói közössége, és a legrégebbi és legkomplexebb tehetséggondozó programja.

Hozzátette: tizenöt kollégiumban ötezer hellyel rendelkeznek, s a jelentkezők 90 százalékát fel is tudják venni az egy-két-három ágyas kollégiumokba.

Első alkalommal szeptembertől gólyaösztöndíjjal várják a legtehetségesebb fiatalokat, akik országos középiskolai tanulmányi versenyeken elért eredményeikkel már bizonyították felkészültségüket. A kiemelt országos megmérettetéseken eredményes hallgatók egyszeri alkalommal 100 ezer, az egyéb versenyeken jól teljesítők pedig 50 ezer forintot kapnak − tette hozzá Molnár Dániel.

Bartha Elek elmondta: tavaly az általános felvételi eljárás keretében több mint hatezer elsőéves hallgatót vettek fel, a pótfelvételivel, a határon túli felvételivel és az angol nyelvű képzésekre felvettekkel együtt szeptemberre ez a szám elérte a tízezret. Az idén is hasonló számú hallgató felvételére készül a Debreceni Egyetem.

Borítókép: A Debreceni Egyetem Orvostudományi Kar épülete a Nagyerdei körúton (Fotó: MTVA/Lehotka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.