Még a bútorokat is bebetonozták a rendőrgyilkos cellájában

Ötvöződik a börtön és a pszichiátriai zárt osztály hangulata az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben, ahol a kelenföldi rendőrgyilkossággal megalapozottan gyanúsított Sz. Szilárdot vizsgálják és megfigyelik. Az ámokfutást – utóbb – beismerő férfit rácsok, zárt ajtók mögött, kamerákkal megfigyelve tartják fogva mint letartóztatottat.

2023. 01. 19. 6:24
IMEI, Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyintézet (Fotó: Kurucz Árpád) Fotó: Kurucz Árpád

Ötvöződik a börtön és a pszichiátriai zárt osztály hangulata az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben, ahol a kelenföldi rendőrgyilkossággal megalapozottan gyanúsított Sz. Szilárdot vizsgálják és megfigyelik. Az ámokfutást – utóbb – beismerő férfit rácsok, zárt ajtók mögött, kamerákkal megfigyelve tartják fogva mint letartóztatottat.

Nem feltétlenül kijelenthető, hogy egy egyszerű szanatórium az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet (IMEI), ahol a kelenföldi rendőrgyilkosságot és két másik rendőr megkéselését beismerő, letartóztatásban lévő Sz. Szilárd elmeállapotát vizsgálják. Az IMEI 126 éves, alapvetően a kényszergyógykezelés végrehajtására hozták létre.

Az intézet speciális egészségügyi tevékenységet végez, amelyben sajátosan ötvöződik a klasszikus pszichiátriai gyógykezelés és büntetés-végrehajtási tevékenység. A Budapesti Fegyház és Börtön területén belül, a Kozma utcában helyezkedik el és három épületből áll. Az I. épület három pszichiátriai rehabilitációs osztályán a kényszergyógykezelésre, előzetes kényszergyógykezelésre utalt férfi és női betegek, valamint a kóros elmeállapotú elítéltek gyógykezelése történik.

A II. épület ad helyet a büntetés-végrehajtási intézetekben fogvatartottak pszichiátriai és neurológiai kivizsgálására és ellátására, az előzetes letartóztatottak elmeállapotának megfigyelésére, a korlátozott beszámítási képességű, valamint a személyiségzavarban szenvedő fogvatartottak kivizsgálására és gyógyítására.

Az IMEI III. épületében kizárólag kényszergyógykezelésre utalt betegeket helyeznek el.

Sz. Szilárdot jelenleg a II. épületben, rácsos, kamerákkal megfigyelt kórteremben tartják fogva, ami leginkább egy speciális börtöncellához hasonítható. Valamennyi nyílászáró rácsos, az ajtó zárva, a bútorokat pedig a talpazathoz betonozták. A rendőrgyilkos elmeállapotát pszichiáter és pszichológus is vizsgálja. Jelenleg azt vizsgálják, hogy a férfi beszámítható-e, illetve az volt-e a tette elkövetésekor, ezáltal büntethető-e vagy sem.

Amennyiben a büntehetőséget kizáró elmekórt állapítanak meg, a bíróság kényszergyógykezelésre ítéli Sz. Szilárdot, amelyet az IMEI III. épületében hajtanak végre. Az intézetet alapvetően pontosan ezzel a céllal hozták létre, így tehát az speciális egészségügyi tevékenységet végez, amely kombinálja a pszichiátriai gyógykezelést és a büntetés-végrehajtási tevékenységet.

Amint arról korábban a Magyar Nemzet is beszámolt, Sz. Szilárd az ámokfutása közben drog hatása alatt állhatott. Egy nappal a gyilkosság elkövetése előtt, amikor Szolnokon a honvédségi helikopterbázisra akart erőszakkal bejutni, a rendőrök a helyi pszichiátriára szállították, ahol droggyorstesztet is végeztek rajta. A gyorsteszt amfetamint és metamfetamint mutatott ki jelentős mennyiségben, amitől egyébként rendkívül erősnek és gyorsnak érezheti magát a használó. Tanúvallomások is szólnak arról, hogy a 35 éves férfi rendszeres droghasználó és anabolikus szteroidokat is szed. A droghasználatot a letartóztatásáról döntő bírósági ülésen maga is beismerte, mint ahogyan az ámokfutást is.

Lapunk információi szerint a férfi azt állítja, hogy hangokat hallott, amelyek fenyegették a környezetét, ezért meg akarta védeni a közelben lévő ismerősöket. A droghasználat egyébként nem mentesíti a felelősség alól, sőt súlyosító tényező a büntetőeljárásban.

Borítókép: Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.