Naponta két bűnözőt fogtak el a budapesti fejvadászok

Tavaly összesen 807 elfogás, 1061 körözési eljárás befejezése, 28 055 640 forintnyi kirótt bírság azonnali befizetése, 15 855 nap rácsok mögött. Összegezve, számokban nagyjából így érzékeltethető a BRFK célkörözési osztályának 2022-es éve.

2023. 01. 18. 17:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontosnak tekintik a felelősségre vonás elől bujkáló személyek kézrekerítését, mivel a tapasztalatok alapján ez a kör fokozottan hajlamos további normasértésekre, mert általában a társadalomra veszélyes, bűnözői életmódot folytat – jelentette ki mai sajtótájékoztatón Sulyok Viktor János ezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) bűnügyi főosztályának vezetője. Az ezredes eredményesnek ítélte BRFK célkörözési osztály 2022-es évét, mert nagy számban sikerült elfogniuk bűnözőket a körözések alapján. 

A bűnözők tartanak a BRFK köznyelvben fejvadászokként emlegetett, célkörözési nyomozóktól, akik tavaly összesen 807 körözött személyt fogtak el, 1061 körözési eljárást befejeztek, 28 055 640 forintnyi kirótt bírság azonnali befizetését érték el. Összegezve ez volt a BRFK célkörözési osztályának 2022-es éve. Egy évvel korábban az elfogottak száma ezer fölött volt, akkor azonban több olyan ügy is volt, amikor egy-egy eljárásban több bűnözőt is őrizetbe vettek.

 

 

A fejvadászok csoportja, vagyis a BRFK célkörözési osztálya 2004. február 1-jén alakult meg. Az egység egyrészt koordinálja és támogatja a kerületi rendőrkapitányságok munkáját, másrészt önálló felderítőmunkát végez. Nyomozásaik során nyílt és engedélyhez kötött titkos adatgyűjtést is folytathatnak. Gyakran a titkos információk gyűjtése vezetett eredményre, és közterületi akciókban csaptak le, amelyeken megyei, illetve vidéki kollégáikkal, esetenként a TEK munkatársaival együtt vettek részt.

A fejvadászok nemcsak a fővárosban, hanem vidéken és külföldön is nyomoznak, előfordul, hogy akit el kell fogniuk, az nem az otthona körül, hanem annál távolabb, akár más országban, akár más földrészen bujkál szökevényként. Más hatóságokkal együttműködve nem egy bűnözőt a határon túlról állítottak a magyar igazságszolgáltatás elé.

Az ezredes ismertetése szerint a célkörözési nyomozók többször igénybe vették a BRFK bűnügyi bevetési osztályának segítségét, illetve a fővároson kívüli helyszíneken a megyei rendőr-főkapitányságok közreműködésére is számíthattak. A főosztályvezető elmondta, hogy jónéhány célszemély többszörösen érintett volt a körözésekben – ebből adódik az elfogottak száma, és a lezárt ügyek száma közötti különbség. 

A negatív rekorder egy 16-szoros körözés alatt álló bűnöző volt, két-két ember ellen kilenc, illetve nyolc körözés volt érvényben, bilincs került hétszeres, hatszoros, és ötszörös körözés alatt álló elkövetők csuklójára is.

Tavaly januártól decemberig 675 férfit és 132 nőt fogtak el a rendőrök, akiket a legváltozatosabb helyeken és helyzetekben találtak meg: búvóüregekben, franciaágy alatt, ládában, kamrákban, padlásokon, volt, akit építkezésről, a betonkeverő mellől tessékeltek a rendőrautóba. 

Az elfogatóparancsokban szerepelt emberkereskedelem, kábítószer-kereskedelem, rablás, fogolyszökés, állatkínzás, kiskorú veszélyeztetése, testi sértés, hivatalos személy elleni erőszak, lopás és csalás. 

A legsúlyosabb szabadságvesztések egyike hét év fegyházbüntetés volt kábítószer-kereskedelem bűntett fejében, illetve hat év nyolc hónapnyi börtön embercsempészés miatt. 

Be nem fizetett pénzbírságok miatt 228 személyt állítottak elő a rendőrök, közülük 133-an összesen 28 055 640 forint befizetésével váltották meg szabadságukat, míg 95-en összesen 15 885 nap elzárásra vonultak be, ez 20 683 730 forintnyi pénzbüntetés megfelelője.

Eltűnési ügyekben is nyomoznak a célkörözés munkatársai, 2022-ben 175 esetben, ebből egy volt bűnügyileg gyanús eset. Ezekre a gyanús eltűnésekre jellemző, hogy az eltűnés előtt az adott személy viselkedése megváltozik, máshogyan kommunikál, ami felkelti a családtagok, barátok, ismerősök gyanúját, hogy az érintettet valahol fogva tartják, gyilkosság áldozata lett, esetleg pénzügyi vagy elszámolási vita lehet az ügy hátterében. 

Idén már volt egy jelentős elfogásuk a fejvadászoknak. A BRFK ügyeletére január 3-án kora este egy megrongált nyomkövető küldött jelzést. A XIII. kerületi lakásban élő, vagyon elleni bűncselekmények miatt bűnügyi felügyelet alatt álló férfi levágta a lábáról a készüléket és megszökött. A BRFK célkörözési osztály és a bűnügyi bevetés munkatársai másnap, január 4-én délután egy angyalföldi társasház lakásában találták meg a férfit az egyik ismerősénél.

A szökevényt az újpesti rendőrkapitányságra kísérték, ahol fogolyszökés és más bűncselekmények gyanúja miatt vették őrizetbe, majd kezdeményezték a letartóztatását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.