Súlyosabb büntetést kér az ügyészség a tanárnőjét Győrben megkéselő diákra

A Győri Fellebbviteli Főügyészség másodfokú ügyészségként cselekménye minősítésének megváltoztatását és büntetése súlyosítását indítványozza H. Andrásnak, aki 2019-ben késsel megszurkálta és majdnem megölte a tanárnőjét a Jedlik Ányos középiskolában, Győrben. Az akkor 17 éves Balaton-felvidéki fiú azért támadt a fizikát is oktató osztályfőnökére, mert hármast kapott tőle.

2023. 01. 12. 6:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyosabb büntetés kiszabását és a tényállás módosítását indítványozta fellebbezésében a Győri Fellebbviteli Főügyészség a 2019-es győri tanárkéselés elkövetőjével szemben – közölte az ügyészség szerdán.

A Győri Törvényszék H. Andrást közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt öt év szabadságvesztésre – amit fiatalkorúak börtönében kell végrehajtani – és két év közügyektől eltiltásra ítélte tavaly október elején.

Az ítéleti tényállás szerint az elkövetéskor a 17 éves vádlott a Győri Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma tanulója volt. 2019. december 5-én, a második tanórán hármas érdemjegyet kapott korábbi matematikadolgozatára, ami annyira felzaklatta, hogy azt mondta osztálytársainak, le fogja szúrni a tanárnőt, de kijelentését a társai nem vették komolyan.

Az ötödik óra, vagyis a fizikaóra elején a fiú azt mondta a padtársának, hogy „megvan a terv”, majd azt színlelve, hogy a füzetében szeretne mutatni valamit a tanárnőnek, kiment hozzá, odaadta a füzetét, mögé lépett, és a bal oldalán, lapockatájékon hátba szúrta. A tanárnő a földre rogyott, a vádlott pedig mellé guggolt és a feje fölé emelt késsel még kétszer lesújtott a nő nyaka és mellkasa felé.

H. András osztálytársai megrémültek, azonban néhányan a tanárnő segítségére siettek és megakadályozták a további bántalmazását. A fiút az egyik osztálytársa fékezte meg, aki elvette tőle a kést. Miután a vádlottól megkérdezte, hogy miért csinálta, azt felelte, hogy „majd ebből tanul, elegem van a tanárnőből”.

Az akkor 51 éves tanárnő életveszélyes állapotba került, légmell és vérmell alakult ki nála, bal tüdeje összeesett, több végtagja is sérült.

A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe azt a megállapítást, hogy a vádlott eshetőleges szándékkal követte el a bűncselekményt, ami kizárja az előre kiterveltséget.

Magatartásával sosem volt probléma, mindig kiemelkedő tanulmányi eredménye volt. Ezt azonban egyre nehezebben tudta elérni, ami nála már testi és lelki problémákat is okozott.

Az elsőfokú eljárás során kiderült: H. András a gyanúsítotti kihallgatásán arról beszélt, egyáltalán nem emlékszik arra, hogy összeszurkálta volna az osztályfőnöknőjét. A diák védője, Faragó Péter szerint a fiú csak arra emlékezik, hogy óra közben felállt a székéből, majd a következő emléke már az, hogy ül a tanári asztalnál, és átadja diáktársának a kését.

Az ügyvéd szerint védence beszűkült tudatállapotban tette, amit tett. H. András egyébként a tudatkimaradása ellenére mindent beismert és megbánt.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosítás, a fiú és a védője enyhébb minősítésű bűncselekmény megállapítása és a büntetés enyhítése érdekében fellebbeztek.

A fellebbviteli főügyészség álláspontja szerint a diák cselekménye súlyosabb, mivel előre kiterveltnek és aljas indokból elkövetettnek is minősül. A pedagógusok sérelmére elkövetett bűncselekmények egyre gyakoribbak, és erre is figyelemmel a többszörösen súlyosabban minősülő élet elleni bűncselekmény miatt hosszabb tartamú szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabása indokolt.

Az eljárás másodfokon a Győri Ítélőtábla előtt folytatódik.

Az összeszurkált tanárnő, B.-né N. Mónika felgyógyulása a kórházi kezelést követően hosszabb időt vesz majd igénybe, a lelki sérülései azonban talán soha nem gyógyulnak be. A kórházban meglátogatta őt a támadó édesapja; a szülő és a tanárnő hosszú percekig zokogott, majd utóbbi azt mondta, kész megbocsátani támadójának.

H. András letartóztatását indítványozta az első fokon eljáró ügyész, ám a bíró elégnek tartotta a bűnügyi felügyelet meghosszabbítását.

Az elkövető ma is a szülei Balaton-felvidéki házában van kényszerintézkedés hatálya alatt. A jogerős ítélet után azonban be kell majd vonulnia büntetése letöltésére.

Borítókép: H. Andrást 2019-ben elvezetik az iskolából a rendőrök (Fotó: Kisalföld/Baranyai Edina)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.