Szilárd a közbiztonság Magyarországon

Az újbudai rendőrgyilkosság kapcsán megvizsgáltuk a közbiztonság alakulását hazánkban. A szakemberek – ügyészi, rendőri, belügyi vezetők – és a szakpolitikusok szerint a közbiztonság szilárd hazánkban, az állampolgárok biztonságérzete pedig folyamatosan javul. Mindezt a különböző ügyészségi, rendőrségi és KSH-adatok, valamint hazai és nemzetközi közvélemény-kutatások is igazolják.

2023. 01. 25. 5:55
Késsel támadtak rendőrökre Budapesten, egyikük meghalt Fotó: Mihádák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újbudai rendőrgyilkosság kapcsán megvizsgáltuk, milyen szintű a közbiztonság Magyarországon, mennyire érzik magukat biztonságban hazánkban az állampolgárok. Bár a XI. kerületi bűncselekmény felborzolta a kedélyeket az utóbbi napokban Magyarországon, a francia Ipsos tanácsadó cég legutóbbi, tavaly szeptemberi kutatásából például az derül ki, hogy 

a világon a magyarok aggódnak a legkevésbé a bűnözés és az erőszak miatt hazájukban.

A világszerte 28 országot lefedő kutatás szerint átlagosan az emberek 26 százaléka aggódik hazájának a közbiztonsága miatt, míg Magyarországon mindössze négy százalék. Kirívó, hogy a migránsok által sújtott Svédországban az emberek 58 százalékát nyugtalanítja a romló közbiztonság, ezzel a listán a második helyen vannak Chile mögött. 

Az Európai Unió országai közül a bevándorlási problémákban szintén erősen érintett franciák 24 százaléka, a belgák és a hollandok 20-20 százaléka érzi egyre rosszabbnak hazája közbiztonságát.

Szigorítások a kormányváltás után – javuló közbiztonság

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az Ipsos felmérését értékelve kifejtette: a magyar jogrend, rendőri és bírói gyakorlat a 2010-es kormányváltás előtt az elkövetőket és nem az áldozatokat védte. Ezért szigorították a büntető törvénykönyvet, több jogkört adtak a rendőrségnek és nagyobb védelmet biztosítottak az áldozatoknak.

– Ennek köszönhetően mára Magyarország nemcsak Európa, de a világ egyik legbiztonságosabb országává vált – jelentette ki a politikai igazgató.

Orbán Balázs rámutatott arra is, hogy a magyarok magas biztonságérzete annak köszönhető, hogy az elmúlt bő tíz évben drasztikusan visszaesett a hazánkban elkövetett bűncselekmények száma.

A KSH adatai szerint míg 2010-ben, éves szinten csaknem félmillió bűncselekmény történt, 2021-re ez csaknem a harmadára, 154 ezerre csökkent. Ezzel pedig rekordot döntöttünk: a rendszerváltás óta 2021-ben követték el a legkevesebb bűncselekményt Magyarországon.

Az ügyészség 2021-es éves jelentése ezt megerősítve leszögezi: a regisztrált bűncselekmények számának 2013 óta tartó szinte folyamatos visszaesése – mintegy 5,2 százalékos csökkenéssel – 2021-ben is folytatódott.

A statisztikák látványos javulást mutatnak. A regisztrált bűncselekmények száma 2012-ben még 472 236 volt, 2017-ben már csak 226 500, 2021-ben pedig 154 ezer. Bár a 2022-es statisztikákat még nem hozták nyilvánosságra az illetékesek, de a hírek szerint a csökkenő tendencia folytatódott, tovább csökkent a bűncselekmények száma.

Ha a 2021-ben történt bűncselekmények területi megoszlását vizsgáljuk, megállapíthatjuk, hogy a legtöbb ezek közül, 36 300 a fővárosban történt, ezután Pest vármegye következik 14 700 esettel. Ezzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy ebben a két vármegyében él az ország lakosságának több mint egyötöde. A bűnlistán a harmadik helyen két keleti vármegye következik, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén 10 800, illetve 10 500 bűnesettel. A legkevésbé fertőzött vármegyék sorrendje Nógrád 2600, Vas 3200 és Zala 3400 ismertté vált bűncselekménnyel.

A tavalyi magyarországi 154 ezer bűncselekményt 147 ezer tettes követte el, 71 százalékuk fiatal, illetve középkorú (25–59 év közötti) volt. A biztonságérzetet leginkább befolyásoló bűncselekmények megoszlása is érdekes volt 2021-ben. Erős felindulásból elkövetett emberölés 233, szándékos emberölés 72 történt 2021-ben. Egy évvel korábban 211, illetve 81 esetben követtek el ilyen bűntettet. A rablások száma 2020-ban 616, 2021-ben 543 volt. Vagyon elleni erőszakos bűncselekmény (például betörés) és nem erőszakos (például lopás) 2021-ben 66 700 történt. Élet, testi épség, egészség elleni bűncselekmény 7600, míg köznyugalom elleni 8400, közlekedési bűncselekmény pedig 16 600 volt. Garázdaságot 2020-ban 8570, egy évvel később 8313 esetben követtek el. Az erős felindulásból elkövetett emberölés kivételével tehát valamennyi bűncselekményi mutató csökkent.

 

Többen bíznak a rendőrségben

Az elmúlt években növekedett a rendőrségben bízók aránya is az EU kutatása szerint.

Míg 2014-ben a magyar emberek 54 százaléka, addig 2020-ban már 65 százaléka bízott a rendőreinkben.

A 2020-as adatok szerint mintegy 37 ezer rendőr szolgált Magyarországon, és 38 év volt a rendőrök átlagéletkora. Czene Csaba ezredes, az ORFK humánigazgatási szolgálatának vezetője egy háttérbeszélgetésen elmondta: jelenleg 2900 rendőrrel több van most, mint 2010-ben. Ugyanakkor az állománytábla szerint a feltöltöttség 91 százalékos.

A rendőrség kiadása 2010-ben 255 milliárd, 2020-ban 460 milliárd forint volt. Az emelkedést a technika és a felszerelés teljes körű korszerűsítése mellett a migráció elleni fellépés költségei okozzák. Utóbbiak az elmúlt években egyre jobban nőttek, napjainkra már összesen több száz milliárdra rúgnak.

A költségeket növelte például a 2020 karácsony szentestén, Újpesten történt, rendőrök elleni késes támadás nyomán bevezetett technikai fejlesztés is.

Új, a kornak megfelelő kézi lőfegyvereket, valamint speciális, a testen át nem hatoló, ám a támadót hatékonyan megállító lövedékeket rendszeresítettek az állománynál.

Ritka a rendőr elleni halálos támadás 

Egy rendőrségi háttérbeszélgetésen elhangzott: 2022-ben egymillió rendőri intézkedés történt az országban, amelyből 280 esetben fizikai vagy/és verbális erőszak érte a rendőröket, és az egyenruhások elleni támadások száma évről évre növekszik.

Az ügyészi és rendőri statisztika a hivatalos személy (például rendőr, börtönőr, pénzügyőr stb.) és a közfeladatot ellátó személy (például kalauz, egészségügyi dolgozó stb.) elleni erőszakot együtt kezeli. Az adatok szerint míg 2019-ben 564, 2021-ben már 670 ilyen bűncselekmény történt.

A támadások közül szerencsére ritka a halállal végződő. Rendőrgyilkosság az újbudai előtt legutóbb 2016-ban, Bőnyben történt, amikor a szélsőséges nézeteket valló Győrkös István lakásában egy gépkarabélylövés áldozata lett a házkutatásra érkező Pálvölgyi Péter posztumusz alezredes.

Borítókép: Az újbudai rendőrgyilkosság helyszínén dolgoznak a nyomrögzítők (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.