A The Economist kiforgatta Frank Füredi szavait

A legalapvetőbb sajtóetikai normákat sutba vágva járt el a The Economist, amely a revolvermédiát idéző módon egyetlen, kontextusából kiragadott mondatot idézett a Frank Füredivel folytatott 20 perces beszélgetésből. A brit lap a magyar kormány gyermekvállalást ösztönző családpolitikáját igyekezhetett hitelteleníteni a Mathias Corvinus Collegium (MCC) brüsszeli irodavezetőjének a megszólaltatásával. Ironikus, hogy míg a nemzetközi liberális sajtó évek óta azért bírálja Magyarországot, mert nem kíván bevándorlóország lenni, épp azok az államok kerültek a legsúlyosabb demográfiai helyzetbe, amelyek elsősorban a migrációra alapozva igyekeztek orvosolni a népességfogyást.

Munkatársunktól
2023. 02. 24. 19:14
null
2021.06.02. Budapest Frank Füredi szociológus, publicista Fotó : Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendszeresen fordul elő, hogy a nemzetközi liberális média kedvezőtlen képet próbál kialakítani a nemzeti szuverenitásukat őrző országokról, köztük hazánkról.

Legutóbb a brit The Economist közölt az objektivitás kritériumaira és a sajtóetikai normákra fittyet hányó cikket, amely nehezen értelmezhető másképp, mint a szuverenista államok politikájának a hiteltelenítésére tett újabb kísérletként. 

A nyugati világ kedvezőtlen demográfiai tendenciáiról szóló anyagban amellett kardoskodtak, hogy nem vezet eredményre a gyermekvállalást ösztönző politika – amelyet például a konzervatív vezetésű Magyarország és Olaszország is folytat –, s ezen állítást Frank Füredi megszólaltatásával igyekeztek alátámasztani. – A születésszám növekedését célzó politikák egyszerűen nem működnek – így szól az egyetlen mondat, amelyet a brit lap a Mathias Corvinus Collegium (MCC) brüsszeli irodájának a vezetőjétől idézett.

Azonban a Magyar Nemzet kérdésére a szociológus elmondta: már az is meglepetésként érte, hogy megjelent az említett cikk, mivel a The Economist munkatársai nem is értesítették erről. 

Füredi hangsúlyozta, bár az említett mondatot pontosan, de kontextusától teljesen megfosztva idézték a mintegy 20 perces beszélgetésből, hiszen ő a brit lapnak épp azt hangsúlyozta, hogy rendkívül fontos a gyermekvállalást segítő családbarát politika – amely egyebek mellett megkönnyíti a nőknek, hogy a munkavállalás mellett szüljenek és neveljék fel a gyermekeiket –, valamint hogy az anyagi támogatások önmagukban véve nem elegendőek a népességszám csökkenésének a megállításához.

– A kulturális berögződések elsődlegességéről beszéltem. Vagyis arról, hogy miként gondolkodnak az emberek a házasság, a család és a gyermekvállalás szerepéről, milyen kép él a köztudatban ezen dolgok fontosságáról. Bár mindezt nem igazán lehet befolyásolni anyagi támogatásokkal, ám ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne eredményeket elérni a szemléletformálás egyéb eszközeivel. 

Tehát nem igaz, hogy ne tartanám jó dolognak a gyermekvállalásra ösztönző, családbarát politikát, amennyiben az holisztikusan áll a kérdéshez 

– fejtette ki Frank Füredi.

Ironikus, hogy a liberális fősodor évek óta azért bírálja Magyarországot, mert nem kíván bevándorlóország lenni, és határozottan fel is lép az illegális migráció ellen, mivel a hazánkénál súlyosabb demográfiai problémákkal küzdő nyugat-európai országok épp a nyitott társadalom jelszavával, a migrációra alapozva igyekeztek pótolni a hiányzó munkaerőt. 

Míg Magyarországon a legfrissebb adatok szerint 1,56 a termékenységi ráta, Németországban ez a szám még úgy is kevesebb ennél – 1,53 –, hogy az egyre nagyobb számú muszlim bevándorló jóval több gyermeket vállal az átlagnál. 

Hogy mennyire, az abból is látszik, hogy az utóbbi években legnagyobb arányban Mohamed néven anyakönyvezték a csecsemőket.

Ugyancsak érdekesség, hogy a The Economist abban látta az egyik fő okát a mediterrán országok – elsősorban a Giorgia Meloni vezette Olaszország – alacsony termékenységi rátájának, hogy ott a fiatalok nem jutnak elég munkalehetőséghez, hiszen a dél-európai térség államaiban a 25 év alattiaknak közel negyede nem dolgozik. 

Magyarországon ezzel szemben a kormány számos módon megkönnyíti a családosok és a fiatalok munkavállalását. A 25 évnél fiatalabbak mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetésének kötelezettsége alól, a háromnál több gyermeket nevelő anyák esetében pedig egész életre szól ez a kedvezmény. 

Említhető a több nyugat-európai országban szokásosnál hosszabb szülési szabadság, ahogyan az is, hogy az Országos óvodaprogramban több ezer ilyen intézményt hoztak létre és újítottak fel az elmúlt években, ami ugyancsak megkönnyíti a magyar szülőknek, hogy a munkájuk megtartása mellett neveljék fel gyermekeiket.

Borítókép: Frank Füredi szociológus, publicista (Fotó : Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.