időjárás -2°C Gedeon , Johanna 2023. március 28.
logo

Alapjogokért Központ: A magyarok jelentős többsége elutasítja a külföldi kampányfinanszírozást

Magyar Nemzet
Forrás: Alapjogokért Központ
2023.02.06. 11:55 2023.02.06. 12:01
Alapjogokért Központ: A magyarok jelentős többsége elutasítja a külföldi kampányfinanszírozást

A választókorú magyarok 61 százaléka szerint elfogadhatatlan, ha egy párt kampányában résztvevő szervezetek külföldi támogatásban részesülnek. Ráadásul mindössze a megkérdezettek 34 százaléka mondta azt, hogy nem sérti Magyarország függetlenségét és szuverenitását a külföldi finanszírozás 

– derül ki az Alapjogokért Központ aktuális közvélemény-kutatásából. Mint írják, a rendszerváltoztatás utáni legsúlyosabb külföldi befolyásolási botrányban számtalan hazai baloldali szervezet, köztük a Bajnai Gordon fémjelezte DatAdat érintettségére derült azóta fény. A Nemzeti Információs Központ megállapítása szerint, a külföldről több mint négymilliárd forintnyi, „Magyarországra utalt támogatás a magyar választások befolyásolását szolgálta”.

Forrás: Alapjogokért Központ

Az Alapjogokért Központ elemzéséből kiderül: az incidens súlyosságát igazolja, hogy a magyar közvélemény élénk érdeklődést mutat a botrány iránt, ugyanis a megkérdezettek döntő többsége (77 százaléka) már hallott az ügyről, amely alig 22 százalék figyelmét kerülte csak el. 

Forrás: Alapjogokért Központ

A megkérdezettek több mint fele (54 százaléka) szerint a külföldi támogatások sértik Magyarország szuverenitását, ezzel pedig a népfelség elvére épülő demokráciát.

Forrás: Alapjogokért Központ

Az elemzés szerint a dollárbaloldal botránya nyomán kibontakozó események jól mutatják, hogy a baloldal igyekszik eleget tenni a külföldi támogatók elvárásainak, az emberek akarata helyett a guruló dollárkötegek mentén politizál. Hozzáteszik: nem véletlen, hogy a magyarok négyszer egymást követően mondtak határozott nemet az idegen érdekeket érvényesítő politikára, s álltak ki a nemzeti érdekek mellett.

A témáról bővebben az Alapjogokért Központ Facebook-oldalán olvashatnak.

 

Borítókép: Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök Korányi Dávid, korábban kül- és biztonságpolitikai szakállamtitkárral (b) sétál a Capitolium előtt sajtótájékoztatója után washingtoni látogatása második napján, 2009. december 3-án (Fotó: MTI/Beliczay László)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.