időjárás -2°C Vilma 2023. december 5.
logo

David Pressman megint beleszállt Magyarországba

A Párbeszéd most az akkumulátorgyárak miatt hívná össze a Tisztelt Házat

Érdektelen a baloldali vitanap a parlamentben

Máté Patrik
2023.02.08. 05:50 2023.02.08. 13:55
Érdektelen a baloldali vitanap a parlamentben

Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője bejelentette: összegyűlt a szükséges támogatás ahhoz, hogy parlamenti vitanapot kezdeményezzenek a hazai akkumulátorgyárak ügyében. Emlékezetes, hogy korábban a baloldal az oktatás helyzete, a katatörvény módosítása, valamint a vakcinabeszerzések kapcsán is kezdeményezett parlamenti vitát, ám azokon rendre alig vettek részt a balliberális honatyák. Ezzel is jelezték, hogy az adott ügy és a vitanap valójában mennyire fontos a számukra.

Összegyűlt a szükséges számú képviselői aláírás a Párbeszéd által javasolt, a magyarországi akkumulátorgyárak telepítéséről és működéséről szóló parlamenti vitanaphoz – közölte Szabó Tímea, a baloldali párt országgyűlési képviselője a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben. Hozzátette: az erről szóló határozatot be is nyújtották, így Kövér László házelnöknek mindenképpen napirendre kell vennie az ügy plenáris tárgyalását. Ahogy arról lapunk többször is beszámolt, a baloldal pártok – élükön a Párbeszéddel és az LMP-vel – hetek óta agitálnak a hazánkban épülő akkumulátorgyárak, kiváltképp a debreceni beruházás ellen.

Tavaly augusztusban érdektelenségbe fulladt a baloldali vitanap. Fotó: Havran Zoltán

A baloldalon nem példa nélküli, hogy egy általuk fontosnak tartott ügyben rendkívüli parlamenti vitanapot kezdeményeznek, ám az is jellemző, hogy ezeket rendre félvállról veszik, a kezdeményezők pedig nem jelennek meg az Országházban.

Még az őszi ülésszak során, a tanártüntetéseket meglovagolva a baloldal vitanapot kezdeményezett a pedagógusok béremeléséről, illetve az oktatás helyzetéről, ám éppen ők maradtak távol az üléstől, bizonyítva, hogy csupán a kormányellenes politikai hangulatkeltés volt a céljuk.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője akkor a baloldali érdektelenséget kommentálva a Facebook-oldalán jelezte: „Politikai vitanapot kezdeményezett az oktatásról személyesen Gyurcsány Ferenc, de egyetlen DK-s sincs jelen. Az 57 baloldali képviselőből – akik szintén csatlakoztak a kezdeményezéshez – alig húsz van itt. Ennyit a ­szándékaik tisztaságáról.” Bár később a DK hangoztatta, hogy a vitában Barkóczi Balázs és Hegedűs Andrea képviselőjük is felszólalt, az üres baloldali padsorok látványa egyértelműen megmutatta, hogy mennyire érdekli az ellenzéket a tanárok helyzete.

Emlékezetes volt az is, hogy tavaly augusztusban az ellenzéki pártok kezdeményezésére rendkívüli ülést tartott az Országgyűlés, amelyen a baloldal a katatörvény eltörlését szerette volna elérni. Az ülésen a kormány tagjai nem vettek részt, de a baloldal hiá­ba próbálta a kabinetet érdektelenséggel vádolni, hamar kiderült, hogy ez sokkal inkább rájuk jellemző, mivel az ötvenhét balliberális képviselőből tizenhárom, köztük Gyurcsány Ferenc és Jakab Péter sem jelent meg az ülésen. Nem volt jelen Tordai Bence, a Párbeszéd akkori társelnöke sem, aki még azon a sajtótájékoztatón is részt vett, amelyen az ellenzéki pártok bejelentették, hogy rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezik.

A momentumos Hajnal Miklós az ülés után tartott sajtótájékoztatón a baloldali érdektelenséget a következőképpen magyarázta: „Lehetett azzal számolni, hogy nem mindenkinek lesz jó ez az időpont.”

A koronavírus-járvány kellős közepén, 2021 februárjában ugyanezt játszotta el a baloldal. A járványhelyzetről rendkívüli ülést kezdeményeztek, erre a kormánypárti képviselők ugyancsak nem mentek el, hangsúlyozva: politikai blöffről van szó, ami egy újabb eszköz a baloldalnak arra, hogy a járvány elleni védekezést támadják. Erről az ülésről szintén hiányzott Gyurcsány Ferenc, de nem volt jelen többek között Mesterházy Attila, Hadházy Ákos és Szél Bernadett sem.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.