A baloldalnak csak ürügy a pedagógusok helyzete

A baloldal számára csupán a kormányellenes hergelés eszköze a pedagógusok bérhelyzete – derült ki az Országgyűlésben, ahol az ellenzéki képviselők többsége, élükön Gyurcsány Ferenccel, nem vett részt a saját maguk által kezdeményezett vitanapon. Mindeközben a kultúráért és ­innovációért felelős miniszter, Csák János arról beszélt, a kormány elkötelezett a pedagógusbérek emelése iránt, és már csak néhány hetet kell várni, hogy ez megvalósuljon.

Bákonyi Ádám–Máté Patrik
2022. 11. 04. 5:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Politikai vitanapot kezdeményezett az oktatásról személyesen Gyurcsány Ferenc, de egyetlen DK-s sincs jelen. Az 57 baloldali képviselőből – akik szintén csatlakoztak a kezdeményezéshez – alig húsz van itt. Ennyit a ­szándékaik tisztaságáról

– kommentálta közösségi oldalán Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az Országgyűlés szerdai ülésén történteket.

Ismert: a baloldal ekkorra kezdeményezett vitanapot a pedagógusok béremeléséről, illetve az oktatás helyzetéről, ám mint korábban több alkalommal is megtörtént, éppen ők maradtak távol az üléstől, bizonyítva, hogy csupán a kormányellenes politikai hangulatkeltés a céljuk. Bár később a DK hangoztatta, hogy a vitában Barkóczi Balázs és Hegedűs Andrea képviselőjük is felszólalt, a foghíjas ellenzéki padsorok látványa önmagáért beszélt.

Emlékezetes: a baloldali frakciók még augusztusban indítványozták, hogy az Országgyűlés tartson rendkívüli ülést, amelyen a katatörvény eltörlését szerették volna elérni. Az ülésen a kormány nem vett részt, indoklásuk szerint azért, mert a baloldal a háborús válság időszakában sem támogatta a magyar családok védelmét szolgáló intézkedéseket, a bevezetésétől kezdve támadták a rezsicsökkentést, a kata adónem bevezetését pedig meg sem szavazták. Ám a baloldal hiá­ba próbálta a kormányt érdektelenséggel vádolni, hamar kiderült, hogy ez sokkal inkább őket jellemzi, mivel az ötvenhét balliberális képviselőből tizenhárom, köztük Gyurcsány Ferenc és Jakab Péter sem jelent meg az ülésen, ahogy Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke sem, aki még azon a sajtótájékoztatón is részt vett, amelyen az ellenzéki pártok bejelentették, hogy rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezik.

Tavaly februárban a koronavírus-járvány kellős közepén ugyanezt játszotta el a baloldal. A járványhelyzetről ismét rendkívüli ülést kezdeményezett a baloldal, erre a kormánypárti képviselők ugyancsak nem mentek el, hangsúlyozva: politikai blöffről van szó, ami egy újabb eszköz az ellenzéknek, hogy a járvány elleni védekezést támadják.

Erről az ülésről szintén hiányzott Gyurcsány Ferenc, de nem volt jelen – többek között – Mesterházy Attila, Hadházy Ákos és Szél Bernadett sem.

Mindeközben Csák János az Indexnek adott interjújában többek között arról beszélt, hogy a legnagyobb pedagógus-béremelést a jelenlegi kormány hajtotta végre az elmúlt években, és elkötelezett annak folytatására a háborús helyzet okozta kiszámíthatatlanság ellenére is.

Ehhez uniós pénzeket kell bevonni. Néhány hét van hátra ahhoz, hogy megegyezzünk az Európai Unióval, jól haladnak a tárgyalások. A kormányból mindenki többször elmondta, hogy a kormányzat érti a pedagógusok igényét, szeretnének is javítani a helyzeten, és már csak néhány hetet kell várni, hogy ez megvalósuljon

 – fogalmazott a kultúráért és innovációért felelős miniszter. Szerinte a tüntetők gyakran baloldali politikusok nyomása alatt ezt kétségbe vonják, ugyanakkor „ha egymás jóhiszeműségét megkérdőjelezzük, abból racionális, akár éles vita helyett nehezen orvosolható konfliktusok alakulnak ki”.

Megjegyezte: a baloldali politikusoknak inkább Brüsszelben kellene lobbizniuk, hogy Magyarország megkapja azokat a forrásokat, amelyek az EU szabályai szerint járnak nekünk. Csák János kitért arra: mindössze öt pedagógust mentettek fel többszöri felszólítás ellenére is ismétlődő munkamegtagadás miatt, egyszerűen azért, mert vannak bizonyos szabályok és törvények, amelyeket a tiltakozás közben is be kell tartani.

Egy rendes társadalomban nem lehet önkényesen eltekinteni a szabályok betartásától, mert akkor abból káosz lesz és anarchia

 – fogalmazott a miniszter.

Nyílt levél a közgazdász holdudvartól

Nyílt levelet tett közzé húsz közgazdász a közoktatással kapcsolatban, közöttük olyan közismerten baloldali kötődésű szakemberek, mint Bod Péter Ákos, Bojár Gábor, Király Júlia, László Csaba, illetve Petschnig Mária Zita. Ebben a baloldali pártokkal teljes összhangban közölték: nem értenek egyet azzal, hogy a kormány a pedagógusok béremelését az uniós források megszerzésétől teszi függővé. Szerintük ez félrevezetés, a magyar költségvetésben arra van forrás, amire „Orbán Viktor és adminisztrációja költeni akar”. A baloldali közgazdászok azt követelik, hogy ha idénre már nem, a következő évre vállalja a kormány – a 2023. évi költségvetés újratervezésekor – az oktatási rendszerben dolgozók érdemi bérrendezését.

Borítókép: Az ellenzékiek kevesebben voltak jelen az általuk kezdeményezett vitanapon, mint a kormánypártiak (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.