Gyurcsány a Kreml lapjában jelentette be: „A gyerekeim oroszul tanulnak majd”

Bár napjainkban Oroszország kemény kritikusainak mutatják magukat, a Gyurcsány–Dobrev házaspár a baloldali kormányzás idején körülrajongta Putyinékat. Ennek a hízelgésnek időnként már-már parodisztikus jelei voltak, például 2007 végén, amikor Gyurcsányék közös kormányülést tartottak az oroszokkal, és a magyar kormányfő azt is vállalta, hogy gyermekeiket – lényegében a kommunista Apró család hagyományát folytatva – oroszul taníttatják majd.

Magyar Nemzet
2023. 02. 25. 8:00
Russian President Vladimir Putin (L) extends a welcoming hand to Hungarian Prime Minister Ferenc Gyurcsany (R) during their meeting in Novo-Ogaryovo residence outside Moscow, 22 March 2007. Vladimir Putin said Russia and Hungary have plans of cooperation in energy sector. AFP PHOTO/POOL (Photo by SERGEI CHIRIKOV / POOL / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2007 decemberében az orosz–magyar kapcsolatok történetében először közös kormányülést tartottak Budapesten, Gyurcsány Ferenc és az orosz miniszterelnök, Viktor Zubkov elnökletével. Ennek alkalmából nyilatkozott a szocialista magyar kormányfő a Rosszijszkaja Gazeta nevű kormánylapnak.

A ma éppen erősen oroszkritikus arcát mutató politikus az interjúban több ponton már-már parodisztikusan hízelgett a Kreml irányába.

Vegyük sorra a fontosabb idézeteket!

Gyurcsányputyin1
Viktor Zubkov orosz miniszterelnök és Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő a közös sajtótájékoztatójuk előtt a Parlamentben 2007. december 7-én. A tekintetek is egy irányba révedtek. (Fotó: Kisbenedek Attila/AFP)

Már az írás címe is sokatmondó: „A gyerekeim oroszul tanulnak majd”.

A szocialista politikus a közös kormányülés kapcsán úgy nyilatkozott: „egy nagyon fontos mérföldkőnek tartom a két állam történetében”.

Az egykori állampárti ifjúsági vezető nosztalgikusnak ható módon emelte ki:

„ez évben a kölcsönös kereskedelmünk mértéke az 1980-as évekével vetekszik, amikor még létezett a Szovjetunió. Ez kb. nyolcmilliárd dollár. Ez egy nagyon komoly mennyiség […] Szeretném megjegyezni, hogy kapcsolataink Oroszországgal elérték a teljes értékű partnerség szintjét.”

Gyurcsánynál az energetika ügyére is rákérdezett az orosz kormánylap, a szocialista politikus a következőképpen magyarázkodott: „Gyakorlatilag az összes általunk felhasznált gázt Oroszországtól vásároljuk. Egy szállítóforrásunk van, és ezért teljességgel függünk tőle. Akárhogy is nézzük, függetlenül a szállító megbízhatóságától, ez egy kockázati tényező technikai és más szempontokból is. Elméletileg a nagyobb energetikai biztonság érdekében feltétlenül rendelkeznünk kellene még legalább egy forrással.”

Köztudott, hogy Gyurcsány – komoly szövetségesi kritikákat is kiváltva – kormányzása végéig sem tudott érdemi előrelépést elérni az energia több forrásból történő beszerzése, diverzifikációja kapcsán.

RUSSIA-HUNGARY-PUTIN-GYURCSANY
Gyurcsányputyin1
Nem tévedés: Vlagyimir Putyin éppen Gyurcsány Ferencnek nyújt kezet Moszkvában, 2007 márciusában. A magyar kormányfőnek láthatóan nem volt ellenére a kézrázás. Az energiaszektorról folyt a diskurzus. (Fotó: Sergei Chirikov/Pool/AFP)

Végül a DK elnöke – aki akkoriban még az MSZP elnöke volt – személyes, családi érvekkel is letette a garast Oroszország mellett.

A Kreml lapja egyebek mellett a következőket kérdezte tőle: „ez évben a magyar–orosz kapcsolatok fejlődéséhez ezen a téren csatlakozott az ön neje, Dobrev Klára is, aki jól beszél oroszul és a közelmúltban Ludmilla Putyina meghívására olyan moszkvai rendezvényeken vett részt, amelyeket az akció apropójából rendeztek. Milyen benyomásokkal tért vissza a felesége Moszkvából, és nem tervezi-e, hogy átadja orosz nyelvtudását a gyerekeiknek?”

Gyurcsány erre a kérdésre válaszolva a családi múltat is felemlegetve komoly vállalást fogalmazott meg:

„A nejem az orosz kultúra és az orosz nyelv nagy tisztelője. Annak idején orosz iskolában tanult. A mostani moszkvai látogatásra sokáig készült, felidézte a feledésbe merült orosztudást, ismerősökkel gyakorolta a nyelvet. Oroszországból, ahol már sok éve nem járt, rengeteg jó benyomással jött haza. Ez igazi ünnepe volt az orosz nyelvnek, kultúrának és irodalomnak. Ami a mi családunkat illeti, megbeszéltük a gyerekekkel, hogy az angol után oroszt vagy kínait tanulnak majd. Vagy – ami még jobb – mindkettőt.”

RUSSIA-FINLAND-HUNGARY-CULTURE-LANGUAGE
Gyurcsányputyin1
Putyin és Gyurcsány 2007 júliusában, Szaranszkban. Egy finnugor csúcstalálkozó is jó alkalom volt Gyurcsánynak a találkozásra. (Fotó: Maxim Marmur/AFP)

Dobrev Klára nyilvánosan elérhető életrajzából nem világos, hogy mire gondolt Gyurcsány, amikor arról beszélt, hogy felesége orosz iskolában tanult.

Az azonban biztos, hogy Dobrev édesanyja, a kommunista miniszter, Apró Antal lánya, Apró Piroska egy moszkvai internátusban nevelkedett, majd külkeres pályán kezdett dolgozni. Az 1970-es évek elején a bulgáriai magyar kereskedelmi kirendeltség titkára volt, és maga Dobrev Klára is Szófiában született.

(Folytatjuk)

Borítókép: Vlagyimir Putyin fogadja az akkori magyar miniszterelnököt, Gyurcsány Ferencet Moszkvában, 2007. március 22-én (Fotó: Sergei Chirikov/Pool/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.