Javulhat a gyógyíthatatlan betegek ellátása

A Svájci–Magyar Együttműködési Program eredményként 2029-ig jelentős egészségügyi programok valósulnak meg Magyarországon. A svájci támogatásokból egy elsősegélynyújtást oktató hálózat létrehozását és a hospice-palliatív ellátások országos szintű fejlesztését fogják finanszírozni, amelynek eredményeként hét új integrált felnőtt-hospice-ellátási egység kezdheti meg a munkáját. A pályázati felhívások 2023 második felében jelenhetnek meg.

2023. 02. 09. 6:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elindult a Svájci–Magyar Együttműködési Program (svájci alap) második időszaka, amely által 2029-ig nyolc tematikus területen valósulnak meg fejlesztések Magyarországon. A svájci fél által vissza nem térítendő támogatásból hazánk részesedése 87,60 millió svájci frank, amely a nemzeti társfinanszírozással együtt több mint 103 millió svájci frankot, azaz mintegy negyvenmilliárd forintot tesz ki. 

A jelentős összegből az egészségügy fejlesztésére is több milliárdot szánnak, amelyből egy elsősegélynyújtást oktató hálózat létrehozását és a hospice-palliatív ellátások (a már gyógyíthatatlan és súlyos betegségekben szenvedők humánus ellátása) országos szintű fejlesztését fogják finanszírozni.

A Svájcialap.hu-n olvasható beszámoló szerint a hazai hospice és palliatív ellátás rendszer fejlesztésének célja az ellátás színvonalának növelése és az ahhoz való egyenlő hozzáférés biztosítása, amely az elkerülhető kórházi kezelések számának csökkentését és a kórházi ápolási idő rövidülését eredményezheti. A 2,7 milliárdos svájci és 504 milliós nemzeti forrásból megvalósuló programban regionális szinten integrált palliatív ellátási egységek kialakítását tervezik a kórházakon belül, amelynek szakmai, módszertani alapját a pécsi integrált ellátási modell fogja képezni. A pécsi modell lényege, hogy a betegek mindig az aktuális szükségleteiknek, preferenciái­nak és élethelyzetüknek megfelelő ellátásban részesüljenek, és ehhez az egyes ellátási formák közötti átmenetek biztosítottak legyenek. A meglévő pécsi egység mellett tehát további hét (öt vidéki és két budapesti) integrált felnőtt-hospice-ellátási egység kezdheti meg működését. A felnőttellátó intézmények mellett ugyanakkor egy gyermekekkel foglalkozó integrált ellátási egység kialakítását is tervezik a Semmelweis Egyetem gyermekklinikán, biztosítva ezzel a magas szintű gyermek hospice-palliatív ellátást.

A tervek szerint pilotjelleggel egy nappali palliatív ellátó központ (day care center) létrehozását is tervezik Pécsen, amely lehetővé tenné az otthon gondozott betegek egynapos ellátását, jobb tüneti menedzsmentjét, a beteg és családja pszichés támogatását, valamint az osztályos intézeti ellátás tehermentesítését.

Ezek mellett lehetőség nyílik az otthoni hospice-ellátást végző szolgálatok eszközparkjának fejlesztésére, amelynek eredményeként az eddig kényszerűségből kórházi körülmények között ápolt személyek lehetőséget kaphatnak arra, hogy otthonukban maradhassanak. A szolgálatok által beszerzett eszközöket a betegek, családok ingyen, a későbbiekben pedig jelképes összegért vehetik igénybe 

– olvasható a program leírásában, amely a hospice-palliatív ellátásban dolgozók tudásszintjének fejlesztését, valamint a lakosság és a szakemberek tájékozottságának növelését is szeretné elérni. Utóbbi kapcsán egy országos tájékoztató kampány megvalósítását tervezik.

A másik támogatott egészségügyi kezdeményezés az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) projektje, amely az életmentés és a hosszú távú egészségkárosodás megelőzése érdekében egy elsősegélynyújtást oktató hálózat létrehozását célozza.

A tervek szerint az OMSZ a 2,3 milliárd forintnak megfelelő svájci frank és 440 millió hazai finanszírozásból létrejövő program segítségével egy online platform létrehozását, e-learning oktatási anyagok kidolgozását, éles és oktató elsősegélynyújtó eszközök beszerzését, valamint személyes elsősegélynyújtó és újraélesztési tréningek szervezését szeretné megvalósítani. A tréningekre oktatói hálózatokat alakítanak ki egyrészt iskolákban – tanárok és védőnők bevonásával –, másrészt helyi szinten önkéntes polgárőrökből és postai dolgozókból. Mint írják, az oktatói hálózatoknak az elsősegélynyújtó képzésen keresztül a célcsoportok széles körét, diá­kokat, védőnőket, polgárőröket, postásokat kell elérniük.

A svájci hozzájárulásból részesülő tizenhárom kedvezményezett ország közül egyébként leghamarabb Magyarország kezdheti meg a finanszírozott támogatás-előkészítést. Ennek eredményeként 2023 első felében 150 millió forint felhasználására nyílik lehetőség, valamint megkezdődhet az együttműködési program végéig igénybe vehető több mint 500 millió forintnyi támogatás felhasználása is. A tervek szerint a 2023 első fél évében lezáruló előkészítési szakasz után az év második felében megjelenhetnek a pályázati felhívások és elindulhat a végrehajtás is.

Borítókép: A hospice-ellátás színvonalának növelése is célja a programnak (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.