Molnár Csaba: Az ellenzék már mindent kipróbált, egy dolgot kivéve

A DK EP-képviselője a Partizánnak adott interjúban elmondta, Gyurcsány Ferenc személye nem gátolja a pártot az érvényesülésben.

Magyar Nemzet
2023. 02. 07. 10:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Molnár Csabával, Gyurcsány Ferenc egyik legközelebbi bizalmasával, a DK vasárnap újraválasztott ügyvezető alelnökével készített interjút a Partizán. A párt EP-képviselője régóta politizál: több mint húsz éve lépett be az MSZP-be, tagja volt a Gyurcsány- és a Bajnai-kormánynak is, és alapító tagja a DK-nak.

Az interjúból kiderül, hogy a politikus a Győr-Moson-Sopron megyei Csornán született, abban a városban, ahol Áder János. Az interjúban elárulta, hogy családja szerint szegről-végről rokonok is a volt köztársasági elnökkel, de a rokonság fokát nem tudja megmondani. 

Molnár Csaba már fiatalon belépett az MSZP-be, a párt Győr-Moson-Sopron megyei szervezetének volt az alelnöke évekig. Itt ismerkedett meg 2003-ban Gyurcsány Ferenccel, aki akkor már gyermek-, ifjúsági és sportminiszter volt, és akit sikerült rábeszélni arra, hogy induljon el a megyei pártelnöki posztért.

Azt láttuk, hogy a szocialista párt érdemi megújítására alkalmas politikus tud lenni 

– mondta a későbbi miniszterelnökről Molnár.

Molnár elmondta, hogy az MSZP nem volt képes arra, hogy egyszerre pártot tartson fenn és kormányozzon a kilencvenes években. 

Megemlítette, hogy MSZP-s országgyűlési képviselőként ott volt a 2006-os frakcióülésen, ahol elhangzott az őszödi beszéd. Épp Gyurcsány Ferenccel volt megbeszélése, amikor kijött a beszéd a Petőfi rádióban.

Nem tudtuk, hogy mi az, […] nem tudtuk beazonosítani

– idézte fel a Partizánban a pillanatot Molnár. A DK alelnöke máig nem tudja, ki szivárogtatta ki a miniszterelnök beszédét, és állítja, hogy az teljesen váratlanul érte őket.

Molnár elmondta az interjúban, hogy amikor Gyurcsány megalapította a DK-t, ő sokáig ellenezte a kilépést az MSZP-ből, de aztán végül csak követte a volt pártelnököt. Mint fogalmazott, a DK-ban mindent teljesen másként igyekeznek csinálni, ami az MSZP-ben rossz volt.

Az interjúban szóba került az ellenzék mai helyzete is. Molnár az online szavazást nem támogatta, csak úgy lett volna szerinte értelme az egésznek, ha az országgyűlési választás szabályai szerint járnak el. Megerősítette azt is, hogy

Karácsony Gergely sokáig azon dolgozott, hogy egy teljes politikai szövetség jöjjön létre a DK-val szemben.

Az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a Momentum és az LMP mellett a Jobbikkal is tárgyalt erről. A DK azonban megneszelte, mire készülnek, és pár óra alatt megállapodott a Jakab Péter vezette Jobbikkal. Molnár így kommentálta a dolgot: „Nekünk elemi érdekünk volt, hogy egy ilyen szövetség ellenünk ne tudjon létrejönni”.

Mint mondta, a negyedik kétharmados vereség után az ellenzék már mindent kipróbált. Kivéve egy dolgot, hogy legyen egy domináns párt – ami egyébként szerinte 2002-ben és 2006-ban győzelemre vezetett. 

Ennek kapcsán elmondta, hogy erre készül most a DK, ezért alakították meg az árnyékkormányt Dobrev Klára vezetésével.
Az árnyékkormányról elmondta, az nem kommunikációs termék. Szerinte a munkájuk 80-85 százaléka a szakpolitikai programalkotás, és csak a kis része az, hogy azt láttassák, van a Fidesznek politikai alternatívája. Annak kapcsán pedig, hogy miért nem ad interjút Gyurcsány, elmondta:

a DK-nak az az érdeke, hogy a DK nevében a szerepléseket az árnyék-miniszterelnök vigye, ne a pártelnök.

Annak kapcsán pedig, hogy Gyurcsány évek óta a legelutasítottabb politikus, azt mondta Molnár, ez nem gátolja a DK érvényesülését.

A teljes adás itt tekinthető meg:

Borítókép: Molnár Csaba, a DK EP-képviselője (Fotó: Youtube.com, képernyőkép a Partizán című műsorból)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.