Semjén Zsolt: Küldetésünk, hogy megőrizzük örökségünket

A busójárás olyan örökség, amit csak a magyarok adhatnak az egyetemes emberiségnek – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 02. 19. 19:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden nemzetnek és nemzetiségnek az a küldetése, hogy saját örökségét megőrizze, kimunkálja és felmutassa – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Mohácson, a busójárás vasárnapi fő programján. A közel negyed évezredes télűző, tavaszköszöntő népszokáson a résztvevőkhöz szólva kijelentette: 

– Örökségünk olyan érték, amit csak a magyarság adhat az egyetemes emberiségnek, és ha nem őrizzük meg hagyományainkat, akkor ezt helyettünk senki nem fogja megtenni. 

Hozzátette: a természet megújulását idéző néphagyomány, történelmi emlékezet és spirituális szimbolika jellemzi a mohácsi busójárást. Szerinte ez a népszokás hungarikum, és olyan érték, melyet 2009 óta már az UNESCO is az emberiség szellemi kulturális örökség részeként ismer el. Semjén Zsolt beszédét követően felvatták az új busókat, majd szabad farsangolás vette kezdetét Mohács belvárosában.
A mohácsi népszokás népszerűsége töretlenül nő: a szervezők becslései szerint az idei busójáráson a rendezvény hat napja alatt naponta 40-45 ezer ember vesz részt. Az érdeklődők szórakoztatásáról idén rekordszámú, 2200 maskarás gondoskodik, a látogatók pedig február 16. és 21. között tizenöt helyszínen kétszáz programon vehetnek részt. 

A köznyelvben sokácnak nevezett népcsoport által meghonosított, híres farsangi eseményt egy 1783-as feljegyzés említi először. A legenda szerint furfangos őseik a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. A sokácok álruhákat öltöttek és a folyón átkelve tértek vissza, majd rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve futottak ki a városból. A télűző, tavaszköszöntő népszokás tradicionális elemei évszázadok óta változatlanok: borzas busóbundát, vászongatyát, bocskort öltő felnőttek faragott álarcokban, jellegzetes kellékekkel – tarisznyákkal, buzogányokkal, öles kereplőkkel és kolompokkal – felszerelkezve búcsúztatják a zord évszakot és várják a tavaszt. 

A busójárást első magyarországi elemként vette fel az emberiség szellemi-kulturális örökségének reprezentatív listájára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO 2009-ben.

A népszokás további programjairól a www.mohacsibusojaras.hu webcímen és a Mohácsi busójárás hivatalos oldala nevű Facebook-oldalon található bővebb tájékoztatás.

Borítókép: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.