Átadták a busó közösségi házat Mohácson

A valódi értékeket nem vitrinbe zárva, hanem a hétköznapokban és az ünnepek alkalmával egyaránt megélve lehet fenntartani, megőrizni, illetve a mai világ, a mai ember szája íze szerint formálni – jelentette ki V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos a busó közösségi ház átadóján, csütörtökön Mohácson.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 16. 19:10
null
Mohács, 2023. február 16. Busók farsangi felvonulása a mohácsi busójárás elsõ napján, kisfarsangkor, 2023 február 16-án. MTI/Ruprech Judit Fotó: Ruprech Judit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Agrárminisztérium (AM) csütörtöki közleményében a miniszterelnöki biztos kiemelte, egyáltalán nem véletlen, hogy a mohácsi busójárás mint maszkos télűző szokás a nemzeti értékeink csúcsán, a hungarikumok gyűjteményében helyezkedik el és került fel az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára. Hozzátette, a mohácsiak akkor őrzik meg és teszik élővé a hagyományokat, ha továbbra is megmarad a maszkok formája, világa és a hozzá kapcsolódó egész gondolatkör.

V. Németh Zsolt kifejtette, 

az értékmegőrzés lényege az, hogy megerősítse az identitásunkat és összekapcsoljon bennünket. Erre kiváló terep a most felavatott kultúrkikötő is, melyet hárommillió forinttal az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatott. A miniszterelnöki biztos fontosnak tartja, hogy a busó közösségi házba minél többen jöjjenek el és kapcsolódjanak ki, de ami lényeges, hogy itt ne csak kikapcsolódjanak, hanem be is kapcsolódjanak. 

– Őrizzék és becsüljék meg az ilyen kisebb, intimebb tereket, mert ez igazán az alkotás terepe, ahol másokat és magunkat is gazdagíthatjuk a kultúra átadásával, a beszélgetésekkel, a hagyományőrzéssel – tette hozzá.

Hangsúlyozta, 

a világ változik, és természetes velejárója, hogy mi is változunk, így változnak szokásaink, hagyományaink is. A mi feladatunk, hogy az európai és a magyar életmódnak megfelelően, értékeinket megtartva segítsük a változást

– zárta gondolatait.

Borítókép: Busók farsangi felvonulása a mohácsi busójárás első napján, kisfarsangkor, 2023. február 16-án (Fotó: MTI/Ruprech Judit)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.