Az akkumulátoriparért hatalmas verseny zajlik Európában

Magyarországnak érdeke, hogy ebben a versenyben részt vegyen.

Magyar Nemzet
2023. 03. 28. 11:12
KANÁSZ-NAGY Máté
Budapest, 2022. július 19. Kanász-Nagy Máté, az LMP képviselõje napirend elõtt szólal fel az Országgyûlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 19-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kanász-Nagy Máté (LMP) napirend előtti felszólalásában az akkumulátorgyárak Magyarországra telepítése ellen érvelt. 

A kormányt azzal vádolta, hogy „akkumulátorgyarmattá” akarja tenni Magyarországot, egyszerre akarja kiszolgáltatni az országot a keleti és a nyugati nagytőkének. Szerinte az akkumulátorgyárakra nemcsak a természeti kincsek, hanem a munkavállalók kizsákmányolása is jellemző. Az ilyen gyárakban alacsony hozzáadott értékű munkát végeznek, agyondolgoztatják a munkavállókat, az átlagbért meghaladó fizetést csak túlmunkával lehet elérni, és sokszor komoly egészségügyi kockázatot is jelent a munkavégzés – hangsúlyozta.

Az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában hangsúlyozta: az akkumulátoriparért hatalmas verseny zajlik Európában, és Magyarországnak érdeke, hogy ebben a versenyben részt vegyen.

Frans Timmermans, az európai zöldmegállapodásért felelős uniós biztos az elmúlt hónapban tömeges elektromos akkumulátorgyártásra szólította fel az Európai Uniót. Úgy fogalmazott, hogy Európában készülnek a legjobb autók, ezért nem lehetünk a múlt rabjai, tömeges akkumulátorgyártásba kell kezdeni

– mondta Koncz Zsófia hozzátéve, hogy például Németországban a jelenlegi tervek szerint tizennégy akkumulátorüzem fog megvalósulni. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a gyárak telepítését számos hatóság ellenőrzi, kiemelt figyelmet fordítva a természetvédelemre is.

– Az eljárás során nem csak környezetvédelmi hatóság, hanem a népegészségügy, a talajvédelem, a katasztrófavédelem, az örökségvédelem, a természetvédelem is ellenőrzi a beruházással összefüggő dokumentációkat – mondta. 

Borítókép: Kanász-Nagy Máté (Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI) 

Azt is kiemelte: a járműipar Magyarország egyik legjelentősebb iparága, amely rengeteg családnak ad biztos megélhetést.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.