időjárás 17°C Medárd 2023. június 8.
logo

Ellentmondásokba keveredett a MOK elnöke

Magyar Nemzet
2023.03.06. 09:09 2023.03.06. 10:29
Ellentmondásokba keveredett a MOK elnöke

Az orvosi kamara jövőjéről, az etikai eljárásokról és egészségügy átalakításáról is beszélt a Forbesnak adott interjúban Kincses Gyula. A Magyar orvosi Kamara elnöke elismerte: az elmúlt bő három évből két és fél év egy jó együttműködést hozott - elsősorban a belügyminiszterrel, majd az utóbbi időben egyre több lett a feszültség, ami miatt úgy érezték, hogy nyomást kell gyakorolniuk a kormányra. Szavai szerint a nyomásgyakorló akciójuk a legkulturáltabb eszköz volt, amivel üzenni tudtak a kormánynak, hogy az orvostársadalom egységes és erős, és amivel tárgyalást tudtak kikényszeríteni az alapellátás valós problémáinak megoldásáért.  

Érdemes megjegyezni, miközben a MOK azt sérelmezi, hogy a Belügyminisztérium nem egyeztettek velük, Kincses Gyula az interjú során a szaktárcával való tárgyalási folyamatokat részletezte. A MOK elnöke úgy fogalmazott: 

az iránnyal nem volt gond, ezt többször el is mondtuk. A részletekkel és a megváltozott tárgyalási stílussal viszont igen.

Elmondása szerint azt tapasztalták, hogy az ősz második felétől Takács Péter egészségügyi államtitkár „letért arról az útról, hogy valós egyeztetéseket, közös gondolkodást folytasson”, és végül „nem is került a jogszabályba semmi abból, amiben megegyeztünk”.

Utóbbi azért is érdekes, mivel Kincses Gyula később arról beszélt, hogy 

sok követelésük, amiért a kamara harcolt, át fog menni a kormányzaton, meg fog valósulni. 

Véleménye szerint mindez azért van, mert nem akarták, hogy ez a gyengeség jelének, engedménynek tűnjön, ezért nem a MOK javaslatára valósul meg. 

Kincses Gulya végül kiemelte: nagy a csábítás arra, hogy ők is visszavágjanak a politikának, de ez egyfajta „kvázi-ellenzéki” szerepbe kényszerítené őket, amit nem szeretnének. 

A teljes interjú IDE kattintva érhető el. 

Borítókép: Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.